Povestea matematicii episodul 2 Imprimare E-mail
Cititi si...
POVESTEA MATEMATICII (ep. 1) pentru copii

Tot datorita observarii atente, cei din vechime au constatat ca exista marimi variabile: oamenii, planetele, animalele, muntii si dealurile par mai mici atunci cand sunt privite de la departare decat atunci cand se afla in apropierea lor. 

Mai mult...… ne-am lamurit cum e cu multimile constante si cu cele variabile. Ne e clar, de asemenea ca, desi nu cunosteau numerele, stramosii nostri puteau face adunari si scaderi cu ajutorul gramezilor de orice fel si al degetelor de la maini.
Cu toate acestea, doreau sa se poata descurca si mai bine in aceste privinte si, cum cifrele nu dadeau semne ca ar dori sa se iveasca din senin, oamenii s-au gandit sa-si… imbunatateasca metodele deja folosite. Astfel, au descoperit, fara a descifra inca taina numerelor, „sisteme de numarare” care inca mai sunt folosite:

Sistemul „numerelor pereche”, format din doua unitati - 1 si 2, adica – pe-atunci – cele doua maini. Era, clar, mai simplu: in loc sa ridice 4 degete pentru numarul 4, ridicau de doua ori cate doua (2+2=4). De asemenea, daca erau trei gramezi, aratau o gramada de „doi” si o gramada de „unu”. Cand era vorba de si mai multe gramezi, sistemul acesta era cu atat mai eficient, de pilda, in loc sa arate de doua ori cele 10 degete pentru o multime de 20, aratau 10 multimi de „doi”.

Sistemul zecimal, format din zece unitati – de la 1 la 10, adica – pe-atunci – degetele celor doua maini…
… chiar mai grozav decat sistemul „cifrelor pereche”! in loc sa arate ca au 10 multimi de „doi” (cand era vorba de 20 de gramezi), aratau ca au doua multimi de „10”. Munca „de-a numaratul” se usura simtitor, daca era vorba, de pilda, de 100 de gramezi. in loc sa-si fluture degetele de-atatea ori pana cand insumau totalul, fie cu metoda simpla de „unu la unu”, fie cu ajutorul sistemului „numerelor pereche”, oamenii „aratau” ca au 10 gramezi de „zece”.

Despre alte sisteme de numarare, mai putin „celebre” decat acestea doua, vom vorbi data viitoare…


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner