POVESTEA SCRISULUI EP.1 Imprimare E-mail
Cititi si...
POVESTEA SCRISULUI SI MATEMATICII

Dragi prichindei isteti din Lilliput,
Vom incepe, din acest numar al revistei, sa descoperim impreuna cum au aparut si cum au evoluat doua dintre stiintele de baza, specifice omenirii, uimitoare prin complexitatea si devenirea lor ulterioara: scrisul si matematica.
Mai mult...Pana ajungem sa deslusim literele alfabetului si sa invatam scrierea propriu-zisa, ne ajutam de alte forme de exprimare pentru a comunica cu cei din jur sau a ne exprima dorintele si sentimentele.
Cand suntem bebelusi, descoperim – la un moment dat – ca sunetele pe care le scoatem spun celor din jur daca suntem veseli sau tristi, asa ca le folosim ori de cate ori simtim nevoia sa ne manifestam confortul sau disconfortul.

De asemenea, ajungem sa ne controlam miscarile corpului, dar tot nu cunoastem vorbirea articulata, asa ca facem si gesturi anume, care ne fac intelese dorintele fata de cei din preajma.

In sfarsit, invatam sa vorbim, ne intelegem cu toata lumea, intelegem – la randu-ne – ce spun ceilalti…
Of, dar mai avem cativa anisori pana vom merge la scoala pentru a invata alfabetul…

Cam asa s-a intamplat si cu omenirea, dar pentru o perioada mult mai mare de timp decat cea necesara puilor de om din zilele noastre.

In primul rand, viitorii oameni au descoperit ca pentru a putea trai impreuna, pentru a munci si a se proteja, au nevoie de un mijloc de comunicare specific. Acest fapt ne mai spune ceva: ca s-a produs diferenta dintre lumea animalelor si cea a oamenilor, datorita aparitiei procesului gandirii.

Primii oameni, care au simtit nevoia „sa-si vorbeasca”, se numeau pitecantropi (oameni maimuta). Ei au trait in urma cu vreo 600 000 ani, umblau in cete si scoteau anume sunete de avertizare atunci cand erau in primejdie sau cand se bucurau. Tot ei au folosit primii si limbajul gesturilor care ii ajuta sa exprime fata de ceilalti anume stari sau sa identifice obiecte.
Dupa cum observati, se comportau cam ca bebelusii zilelor noastre, dar in acel moment a fost o realizare uluitoare pentru evolutia omenirii. Ar fi de ajuns sa va spunem ca loviturile pe care ei le aplicau in trunchiurile copacilor pentru a vesti primejdia, au stat – peste sute de mii de ani – la baza inventarii celebrului alfabet Morse (in care fiecarei litere ii corespund niste sunete).
Lor le-a urmat homo primigenius caruia omenirea ii datoreaza descoperirea si folosirea focului, si care – cu mare determinare, a continuat sa dezvolte sunetele si gesturile mostenite de la pitecantrop, creand un mod de comunicare mai complex si descoperind o alta metoda de avertizare care s-a folosit pana in apropierea perioadei moderne: semnalele luminoase si cele de fum.
Doar ca nici aceste descoperiri nu puteau fixa si pastra intamplarile pentru a fi cunoscute de urmasi, asa ca e timpul sa ne ocupam de homo sapiens (omul ganditor) care descopera metoda de a fixa „in scris” ceea ce azi numim istorie. (Va urma)
 Taguri:  Povestea scrisului
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner