Povestea scrisului episodul 2 Imprimare E-mail
Cititi si...
POVESTEA SCRISULUI EP.1

Pana ajungem sa deslusim literele alfabetului si sa invatam scrierea propriu-zisa, ne ajutam de alte forme de exprimare pentru a comunica cu cei din jur sau a ne exprima dorintele si sentimentele.

Mai mult...Va povesteam cum oamenii din vechime au descoperit sunete si gesturi specifice pentru a comunica, si cum acestea – pe parcursul a lungi perioade de timp – au fost… „perfectionate”, dar semnul grafic (adica litera) e inca departe.
Desi se descurcau de-acum sa „discute” intre ei, stramosii omului modern isi doreau mai mult: sa poata pastra cumva imaginile si experientele traite, pentru ca - observasera ei - dupa ce trecea o vreme peste o anumita intamplare si mai intervenea si o oarecare distanta in spatiu fata de locul unde se petrecuse acea intamplare, nu-si mai aminteau cum se cuvine nici intamplarea, nici peisajul in care ea se petrecuse.

Ce era de facut? Ca de alfabet, nici vorba…

Pai, ce faceti cu ajutorul creioanelor colorate, inainte de a invata sa scrieti?

Desenati, dragii mei! si, desenand, aveti in minte intamplari, locuri, obiecte, animale si persoane din viata voastra sau din povestile pe care le auziti.

Asa apar pe hartie „casa”, „mama, tata si cu mine”, cerul, soarele, florile, fluturasii, „Labus de la bunica de la tara” etc.
Tot dupa imagini „cititi” si cartile, inainte de a cunoaste literele. Va uitati la ilustratii si puteti spune cine e sau ce anume se petrece in ele.

Cam asa au procedat si oamenii despre care va povesteam: s-au apucat sa deseneze pentru a putea pastra episoade anume din viata lor. Sunt multimi de pesteri in lume, pe peretii carora inca se mai pastreaza povestile oamenilor acelora. Ele „vorbesc” despre fiinte umane si animale, despre locuri sau evenimente, si pot inchega o poveste pe care o intelege oricine, fara sa fie nevoie de literele alfabetului.

Toate aceste desene/picturi au fost numite „pictograme”, si un exemplu mai modern pentru voi ar fi semnele de circulatie.


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner