Secretele de familie Imprimare E-mail


 Secretele de familie sunt universale şi importante, deoarece sunt printre cele mai importante mecanisme de legătura în interiorul unei familii. Fiecare persoană cunoaşte evenimente de familie care trebuiesc bine păstrate faţă de cei care nu sunt din familie sau chiar faţă de anumiţi membri ai familiei, în anumite momente.
Majoritatea secretelor de familie protejează imaginea familiei în comunitate. Foarte mulţi işi doresc sa pară familia ideală - fara adulter, alcoolism, dezinteres faţă de creşterea copilului etc. Fiecare ştie ca imaginea nu este povestea reală. Totuşi, iluzia persistă.

Tipuri de secrete

Secrete pot fi suportive, protective, manipulative sau evitante. Fiecare secret poate îndeplini mai mult decât una dintre aceste funcţii iar scopul secretului se poate schimba de-a lungul ciclului de viaţă al unei familii.
Fiecare dintre aceste categorii funcţionale include două subcategorii de bază: secrete de familie care sunt împărtăşite de către toţi cei din familia nucleară, dar sunt subiecte tabu pentru ceilalţi, şi secretele din subsisteme, cele pe care o persoană le împărtăşeşte doar cu o parte a familiei. De cele mai multe ori acestea sunt subiecte tabu şi pentru cei din afara familiei.

Secretele suportive
sunt cele a caror funcţie asigură o imagine puternică, de admirat în familia extinsă sau comunitate. Ele se referă de obicei la eşecurile sau dezamăgirile unui anumit membru al familiei şi apar fie în subsistem, fie în întreaga familie.

Secretele protective sunt cele ascunse de către un membru sau mai mulţi membri ai familiei deoarece consideră că este în interesul acelei persoane faţă de care ţin informaţii secrete să nu cunoască anumite lucruri.
Multe secrete protective ajuta familiile să menţina graniţe inter-generaţionale importante  între subsisteme. Secretele părintilor faţă de copiii lor îi ajută să stabilească aceste graniţe importante între ei.

Secretele manipulative - se refera la obţinerea unui avantaj prin ascunderea informaţiilor faţă de unii membri ai familiei sau fata de cei din afara familiei. Astfel de secrete apar din refuzul persoanelor de a-şi asuma atitudini şi sentimente reale.

Secretele evitante
- sunt cele a căror intenţie este de a ajuta subsistemul sau familia să evite să facă faţa unor informaţii dificile.

Când sunt secretele funcţionale şi cand disfuncţionale?

Nu există un raspuns simplu la această întrebare, mai ales pentru că existenţa unui secret şi destăinuirea lui va afecta fiecare membru al unei familii în mod diferit. Unele secrete ajută familia să se simta unită. De obicei aceste secrete au trei caracteristici:

1. Sunt ştiute de către fiecare membru al familiei sau sunt împărtăşite în subsistemele adecvate- fraţii împart secrete între ei, părinţii la fel.

2. Dacă subsistemele se încrucişează, şi părintele are un secret cu copilul, atunci este un secret care denotă forţa unor relaţii în interiorul familiei mai mult decât slăbiciunea acestora.

3. Presiunea de a dezvălui secretul în familii sau in comunitate este mică.

Secretele care provoaca anxietate au caracteristici opuse:

1. Secrete care  leagă de exemplu copilul de un părinte, împotriva celuilalt părinte.

2. Secretele care dezvăluie slăbiciuni sau deficienţe de caracter sau ridiculizează un membru al familiei.

3.  Există o mare presiune de a dezvălui secretul în familie sau comunitate ( în aceasta categorie fiind incluse şi situaţii deosebite cum ar fi abuzul asupra copilului, probleme cu legea, violenţa domestica etc).

Unele membrii consideră că păstrarea unor secrete este importantă pentru buna funcţionare a familiei, însă cu trecerea timpului secretele pot creşte anxietatea în familie, crea dificultăţi în relaţionarea dintre membrii familiei şi simptome la unii din membrii ei, de cele mai multe ori aceştia fiind copiii.
 
Autor:  Andreea Biji, psiholog Salvati Copiii.


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner