Valori morale si educative in etapele dezvoltarii copilului Imprimare E-mail


Autor: Carmen Anghelescu, psiholog

ImageToate mamiele si toti tatii asteapta de la copii lor sa faca numai ce este Bine! Dar ce inseamna sa faci numai bine? Exista copii buni, care fac numai bine si copii rai? Cum sa facem ca sa avem copii care fac bine?
Probabil ca sirul intrebarilor pe acesta tema poate continua .
Sa gasim raspunsuri la prima intrebare, ce inseamna sa faci bine, din perspectiva unui copilas. Pornim de la aceptiunea ca Binele si Raul sunt dimensiuni morale, care sunt stabilite in societate in functie de obiceiuri, traditii si percepte morale. Acesta dimensiune incepe sa fie intelesa de copil in jurul varstei de 3 ani
De ce 3 ani?...

Binele si raul se leaga de existenta constiintei de sine, adica de cunoastrea ca Eu sunt si exist, Eu vreau si Eu pot.

Eu sunt, este atunci cand in mintea mea am Imaginea corpului meu si a detaliilor care ma fac sa ma definesc fata de restul lucrurilor si fiintelor din jurul meu.

Eu vreau, este cand imi propun si imi fixez o tinta, un scop si imi stabilesc felul in care il pot realiza.

Eu pot, este cand imi dovedesc ca sunt in stare sa indeplinesc ce mi-am propus si in egala masura cand renunt singur/a sa efectuez ce-mi propusesem.

Identificam la copil etapa in care se defineste ca individ: EU, cu constiinta de sine in momentul in care incepe sa vorbeasca despre el folosind pronumele personal si posesiv la persoana intai: EU si Al Meu.

Iar acest lucru se intampla in jurul varstei de 3 ani, printr-un proces si nu dintr-o data.

Primele manifestari sunt exprimate de copil si le putem observa usor. Copilul spune forte frecvent in aceasta etapa:

Pot eu

Vreau eu

Copii se afirma in fata noastra ca o  constiinta si existenta si pentru acesta solicita mereu sa faca singuri tot ceea ce este de facut si doresc sa o demonstreze. In mod egal doresc sa fie apreciati pentru  ceea ce au facut.

El, copilul, doreste sa se imbrace singur, sa manance singur, sa se spele singur. Si mai mult sa faca activitati pentru casa, sa participe la curatenie "Pot Eu, dau cu aspiratorul! Pot Eu: pun masa! Pot Eu: Spal Vasele! Pot Eu, duc sacosa cu cele cumparate!


 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner