Vine vara. Cat si cum sa stam cu copilul la soare? Imprimare E-mail


Autor : Cristina Popescu - Educator Puericultor
ImageCand mergem la parinti, la medic, de peste tot auzim: "Copilului ii face bine sa stea la soare. Il ajuta sa creasca, este necesar pentru fixarea calciului". Copilul are nevoie de expunerea la soare, de aer si de lumina naturala cat mai mult posibil. Da, dar nu cu orice pret! Puericultura este o stiinta a prevenirii si de aceea, vom discuta putin despre insolatie din perspectiva prevenirii ei, doar pentru a cunoste de ce, cand si cum reactionam daca (doar daca) copilul nostru trece prin asa ceva.

Factorii care predispun la insolatie sunt:

  • Expunerea directa indelungata la soare
  • Temperatura ridicata a admosferei in combinatie cu umiditatea ridicata (atunci cand ai senzatia ca nu poti respira, ca se lipesc hainele pe tine)
  • Sederea intr-o incapere cu aerisire insuficienta si temperaturi ridicate
    In contextele de mai sus, copilul trebuie sa fie urmarit cu atentie deoasebita, caci instalarea insolatiei si deshidratarea pot avea loc intr-un ritm foarte rapid (uneori, chiar si in 45 de minute!). De aceea, este bine ca bebelusul sa fie cat mai subtire imbracat, cu haine de preferinta de bumbac. Capul sa fie acoperit cu o palariuta sau caciulita subtire, deschisa la culoare si cu un croi larg, pentru a permite ventilatia. Daca folositi scutece de unica folosinta, aveti grija sa fie lasate lejer si schimbate la timp, caci banda plasticata poate irita pielea copilului si poate stimula transpiratia. Desi, dupa opinia mea, este de preferat ca in contextul "bailor de soare" copilul sa fie dezbracat sau cu o pereche de chilotei simpli, de bumbac. Plasticul il puteti pune sub un cearceaf de bumbac, in carucior. In tot cazul, expunerea directa la soare nu trebuie sa depaseasca 5 minute. Protejati partile neacoperite cu o crema protectoare anti-UVA si anti-UVB recomandata pentru copii. Puteti apoi acoperi caruciorul cu un material deschis la culoare si cu tesatura rara, pentru aerisire. Nu uitati sa fie hidratat in permanenta. Daca este alaptat, poate fii alaptat si in parc, atata timp cat va simtiti bine in rolul dumneavostra de mama. Daca este hranit cu biberonul, puteti sa ii dati ceai neindulcit.

Atentie! Nu lasati laptele in biberon mai mult de 1 ora in conditii de canicula! Caci scapati de insolatie si dati de dizenterie sau de cine stie ce…).Evitati sa scoateti copilul afara la orele amiezii (12-16) temperatura crescuta insotita de soare puternic si mediu poluat cresc concentratia de ozon la nivelul solului. Acesta este deosebit de nociv pentru caile respiratorii ale copilului mic.
Cand temperatura depaseste 30 de grade Celsius, mana dumneavostra trebuie sa fie mai des pe pielea copilului pentru a simti daca este transpirat, fierbinte... Bronzul (inchiderea la culoare a pigmentilor pielii), atat de cautat de adulti, se instaleaza abia dupa doua-trei ore de la expunerea la soare. Deci, daca copilul este deja rosu... va puteti afla in situatia unei insolatii sau a arderii pielii (arsura de gradul 1). De asemenea, exista o metoda de urmarire a deshidratarii: intre degetul mare si aratator se prinde usor copilul de piciorus sau manuta. Daca pielea prinsa intre degete revine repede la normal, nu s-a instalat inca deshidratarea. Daca insa ramane in aceeasi pozitie si dupa despartirea degetelor, vorbim deja de deshidratare grava. Prezentati-va imediat la camera de garda a unui spital in cest caz. Urmarile sunt fi deosebit de grave in absenta tratamentului specializat


 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner