VIOLENTA SI CONSECINTELE EI Imprimare E-mail


ImageS-a spus deseori ca problema violentei este in strinsa legatura  cu violenta media,(televiziune, cinema, internet, presa scrisa) dar studiile la nivel intern si international sint destul de putin lamuritoare in aceasta directie, in sensul ca unele sustin imitatia comportamentului violent din media,  iar altele  infirma aceasta afirmatie.
In calitate de asistent social am lucrat citiva ani in scolile de reeducare si apoi in penitenciarele pentru adulti pe grupuri de reducere a comportamentului violent.

Aceste experiente mi-au dat posibilitatea sa trag citeva concluzii asupra “functionarii” violentei in viata noastra.
Ne place sau nu violenta este un comportament “functional” si ghilimelele nu sint intimplatoare .”Baietii aia rai” cum ii considera toata lumea spun asa: “ai ceva ce mie imi trebuie, eu nu am, iti trag un pumn in nas si ceea ce ai tu acum e al meu. Pot sa te rog dar am mai avut experiente ca nu imi dai asa ca iti iau cu forta pentru ca eu sint puternic iar tu esti un nimic”. Acest tip de gindire functioneaza deseori in actele comise cu violenta, astfel violenta devine functionala pentru ca ea asigura o satisfacere imediata a nevoii care a aparut si care nu mai trebue sa fie aminata pina ce mijloacele noastre ne vor permite sa o satisfacem. E bine? E rau? Dar consecintele?  Atunci pe moment ele nu mai conteaza, nimeni nu se gindeste la ele si la victima.
Asta se cheama o “eroare cognitiva” in care ginduri-sentimente-actiuni  se inlantuie si duc la comportamente care ne inspaiminta pe toti.
Si mai e ceva, sa ne gindim cine vrea sa schimbe ceva care”merge” si da roade.Caci de cite ori nu am obtinut ceea ce dorim si prin simpla amenintare a utilizarii violentei ”sa vezi ce patesti….”.A MERS ? A MERS !Asa ca o sa fac la fel si data viitoare.
Un tinar aflat in conflict cu legea imi spunea odata ca: “daca eu fac ce ma invatati aici la grupul de control al comportamentelor violente sint mincat  aici sa fi violent este singurul mod de a exista”.Initial am cerzut ca braveaza iar apoi cu regret a trebuit sa fiu de acord cu el, chiar si cei de la care trebuia sa invete “reeducarea” furnizau  modele violente de “reeducare”.
Sa ne gindim ca in orice clipa cineva se uita la noi si invata si imita  un comportament si cu atit mai mult copiii.Asa ca ne revine responsabilitatea sa punem in act si alte comportamente daca nu pasnice macar mai putin violente, comportamente care sa functioneze si sa ofere satisfactie si protectie celui care le practica.
Nu de predici moralizatoare este nevoie pentru copilul nostru ci de modele functionale si care sa nu genereze frustrari  ce au sa explodeze mai tirziu cu violenta sau care sa ne puna copilul in pozitii de inferioritate.

 Daca poti sa faci ceva fara violenta fa totul sa iasa asa!

Autor: DANIEL CHIRILA - Asistent Social
Taguri:  violenta in dezvoltarea copilului violenta mediului in educatie
Comentarii (1)add
... : anonim
smilies/cool.gif smilies/cool.gif smilies/cool.gif smilies/cool.gif smilies/cool.giffoooooooarrrrrrrttttttttttteeeeeeeeeee bun am luat 10 cu stelete

...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner