AMENAJAREA CAMEREI COPILULUI Imprimare E-mail


ImageCresterea si dezvoltarea copilului depinde de ingrijirea pe care o primeste din partea parintilor sai, de hrana pe care o primeste (alimente si ... dragoste), de atentia cu care sunt urmate tratamentele profilactice prescrise de medicii pediatri. Dar foarte important pentru dezvoltarea copilului este mediul in care acesta creste, mediul in sensul spatiului fizic in care traieste.
Da, ne referim la camera copilului. Probabil ati auzit de multe ori in perioada în care ati fost gravida ca ar fii bine sa vopsiti camera copilului ce va sa vin in culori pastelate: roz sau bleu (in functie de sexul copilului), sau ca nu este bine sa amenajati camera sa pana nu se naste... In principiu, camera copilului trebuie sa aiba cateva atribute: sa fie curata, uscata si luminoasa (sa aiba acces la lumina naturala). Sunt cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont: copilul dumneavoastra trebuie sa aiba spatiul sau, clar delimitat de cel al restului familiei, chiar din primul moment in care va intra in casa. In spatiul sau, puiul trebuie sa se simta in siguranta, iar dumneavoastra sa va simtiti confortabil. Nu uitati ca in acel spatiu...urmeaza sa învatati sa fiti parinte, deci, va veti petrece mult timp acolo.

Sa ne imaginam putin camera:

Copilul, mai ales in prima perioada de viata (in primele 2 luni), va dormi mai mult, perioadele in care este treaz fiind mai rare. Deci, primul obiect la care ne vom referi este patutul copilului. Trebuie sa ne gandim ca acest patut ii va fii util copilului vreo 2-3 ani. Pentru ca somnul sa poata fii linistit, salteaua trebuie sa fie dintr-un material care permite relaxarea corpului copilului (saltelele recomandate sunt cele de tip relaxa sau cele din ... paie), usor de intretinut (sa permita igienizarea periodica) si sa se intre perfect in cadrul patului (care poate fii de lemn, fier sau plastic). Cadrul patului, aici sunt alte aspecte ce trebuiesc retinute: copilul are nevoie de protectie impotriva curentilor de aer insa are nevoie de aer si lumina naturala. Daca in primele luni de viata ale copilului miscarile acestuia sunt reduse, incepand din luna a 3 a, va puteti astepta ca acesta sa isi schimbe pozitia in timpul somnului. Nu mai vorbesc de bebelusul care incepe sa se rasuceasca de pe spate pe burtica sau care, curios fiind, doreste sa vada ce este dincolo de patut, va incerca sa se ridice. Pentru a veni in intampinarea nevoilor copilului , dar si pentru a-l feri de riscurile unor accidente, gratiile patului trebuie sa fie suficient de subtiri (pentru a putea fii apucate de mana copilului) si distanta dintre acestea trebuie sa fie de maxim 10-11 cm (pentru a evita situatiile in care îsi prinde un piciorus intre gratiile patului sau...mai rau, sa intre capul copilului printre ele). Este de bine ca patul sa nu fie împrejmuit cu plasa (va amintiti paturile in care ati crescut?!) de sarma sau textila decat in cazul in care doriti utilizarea acestui tip de pat doar in primele luni de viata , deoarece copilul isi poate prinde degetele in ochiurile plasei.


Bun! Pana aici, ne-am referit la forma patului. Avand in vedere ca in mod cert, mai ales in primele saptamani de viata ale copilului vostru, veti petrece mult timp langa acesta (sa vedeti cum doarme, daca zambeste in somn, daca va recunoaste, daca...), patul trebuie sa fie confortabil si…parintilor. Si ma refer la faptul ca patul bebelusului trebuie sa aiba o inaltime convenabila dumneavoastra (grilajul patului sa va prmita aplecarea relaxata, fara a face un efort). Odata cu trecerea anilor, patutul trebuie sa fie la o inaltime care sa nu supuna riscului unor accidente copilul "catarator". Copilul la 2 ani si jumatate incepe sa se dea singur jos din pat, deci trebuie protejat si in aceasta situatie.

 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner