CUM ALEGEM BONA PENTRU COPILUL NOSTRU Imprimare E-mail


ImageChiar daca am decis sa ne ocupam singuri de copilul nostru, timpul zboara si iata ca primii doi ani din viata lui s-au scurs si ne reintoarcem la serviciu. Suntem acum in situatia de a recurge la alta persoana, Bona, care sa ne ajute si sa preia din sarcinile consacrate copilului nostru. Alte ori, in unele familii nevoia de a avea o bona apara inca din primele luni de viata ale copilului.

Cu ce calitati este necesar sa fie inzestrate bonele? Care sa fie criteriile dupa care sa ne ghidam, pentru a ne asigura ca   va fi bine ingrijit si educat copilul nostru.

Iata o posibila lista dupa care sa ne ghideze in  alegerea bonei:

•    Starea de sanatate inclusiv a celei mintale dovedita de un certificat medical. Este practica oricarui angajator sa se asigure de integritatea starii de sanatate a angajatului. In situatia bonei sanatate ei este foarte importanta pentru ca garanteaza si starea sanatatii copilului. Un copil solicita si este nevoie de energie si rezistenta fizica si mintala pentru a-i face fata. Va dam exemplul urmator: s-a filmat o ora din activitatile fizice ale unui copil de doi-trei ani in interiorul casei  si in parc, apoi un sportiv, in cadrul orelor de antrenament a fost pus sa refaca toate miscarile copilului. Sportivul a fost, realmente extenuat, dupa incheierea acestui program. Exemplul acesta este numai o fateta a acestei conditii pe care o bona trebuie sa o indeplineasca.

•    Competenta profesionala – cunostinte si practici in dezvoltarea copilului care includ norme si deprinderi de igiena, nutitie si siguranta .
Sunt inca putine scoli de formare in meseria de bona, daca persoana pe care o angajati nu are o diploma care sa ateste competentele ei, recomandarile altor parinti/familii, unde a mai lucrat, sunt absolut necesare. In primii ani de viata se formeaza structurile de baza ale comportamentului si a personalitatii individului (mai ales primii 3 ani). Deprinderile de igiena corporala si a mediului se achizitioneaza in acest interval de timp. Cand se invata spalatul pe maini dupa ce ai fost la toaleta/olita sau dupa ce ai ajuns acasa, ca si  inainte de a te aseza la masa, in acesti primi ani, esti ferit de multe contaminari si boli. Cand capeti, de mic copil, obisnuita de a nu cumpara produse alimentare din locuri insalubre si pregatite in conditii precare de igiena, este putin probabil ca vei accepta sa mananci fructe si legume nespalate in anii ce urmeaza. Aranjamentul din apartament prin inlaturarea din jurul spatiilor parcurse de copil a oricarei ocazii de accidentare ii va conferi siguranta si-l va feri de accidente. Ne referim la substantele toxice, obiecte care pot rani, aparate electrocasnice nesupravegheate cand functioneaza, prize electrice si instalatii electrice .Sigur ca aceste detalii sunt elemente care definesc cunostintele, practicile si atitudinile parintilor fata de copil, dar bona are un plus de responsabilitate, daca o socotim “o profesionista”. Bona care  accepta si intelege trairile copilului, curiozitatea lui si are o atitudine de ghid a copilului pentru lumea din jur, este intr-adevar persoana indicata pentru acesta meserie.

•    Maturitatea emotionala a unei persoane este o calitate importantanta si mai dificil de identificat la prima privire, dar care se degaja din conduita unei persoane relativ iute de observat daca esti atent.
Aceasta calitate consta si in capacitatea de a sustine relatiile privilegiate pe care le au numai parintii cu copilul lor si bona  nu incerca sa se substituie acestora.
In aceeasta categorie mai cuprinde intelegerea corecta a persoanei a modului de manifestare a autoritatii prin impunerea credibilitatii tale  in fata copilului fara sa se recurga la nici un act punitiv (pedeapsa).
Maturitatea emotinala este dovedita si atunci cand bona intelege sa nu se substituie parintilor in relatia lor privilegiata cu propriul lor copil, a responsabilitatii lor fata de copil.  Mai  este observabila si atunci cand  accepta erorile copilului, rezistenta lui la unele reguli si  nu le corecteaza prin recurgerea la pedepse care umilesc si ating stima de sine a copilului. Excludem pedeapsa corporala de orice fel.

•      Competenta, la fel de importanta, de a sti sa  intocmeasca programului zilnic a copilului .
Programul zilnic induce coerenta, disciplina in planul mintal a copilului si satisface nevoia lui de  siguranta si ii formeaza abilitatea de organizare  a unui stil de viata sanatos.
Activitatile zilnice de “rutina” – aceste grupeaza toaleta, igiena corporala, pregatirea pentru masa si modul in care mananca, somnul si pregatirea pentru somn - desfasurate in general la aceeasi ora si in acelasi ritm, imbinate cu activitati in aer liber si alte activitati (joaca) care permit copilului sa cunoasca si sa invete ce este in jur. Toate acestea impreuna formeaza programul zilnic  si  modeleaza ritmul de viata al copilului .

Inchei printr-o ultima caliate pe care bona este absolut necesar sa o manifeste si fara de care toate celelalte enumerate sunt devalorizate, aceasta este capacitatea ei de a fi bucuroasa si fericita ca este impreuna cu un copil si sa participe cu umor la evenimentele cotidiene la care este partenera si nu "sef de copil". Daca nu ne dam automobilul pe mana oricui, cu atat mai mult,  intelegem, ca nu ne lasam propiul copil in grija unei persoane incompetente.

Autor: Psiholog Carmen Anghelescu 
Taguri:  baby-sitter bona pentru copii criterii pentru o bona buna cine sta cu copilul nostru
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner