CUM AS PUTEA FI UN "PARINTE BUN"? Imprimare E-mail


ImageNu ne-am propus sa vorbim despre un drept al copilului sau despre ce inseamna sa fi un parinte perfect. Nici nu exista parinti perfecti, dupa cum nu exista nici copii perfecti! Sunt doar cateva sugestii care ne vor orienta cum sa il ajutam pe copil sa creasca si sa se dezvolte sanatos si, de ce nu?, fericit. Sa-i aratam copilului ca il iubim. In fiecare zi sa ii spunem copilului nostru cat de mult il iubim. Ii putem spune sau arata. El trebuie sa se simta iubit si ca poate iubi. 

Sa il incurajam sa isi exprime sentimentele si sa discutam despre ceea ce simte.

Sa ne amintim mereu sa-i respectam sentimentele, sa nu le minimalizam sau sa le luam in deradere.

Sa ne ascultam copilul cand vorbeste. Daca ne ascultam copilul cand ne vorbeste, ii vom cladi increderea ca ceea ce ne spune este important pentru noi si ca suntem in mod real interesati de ceea spune EL.


Trebuie sa-l facem sa se simta in siguranta. Sa inteleaga ca tot ceea ce facem vine sa-i protejeze. Chiar si atunci cand ii interzicem sa faca ceva care ar dori sa il faca (sa se duca mai in largul marii atunci cand suntem la mare, de ex), o facem deoarece dorim sa fie in siguranta. Astfel, il vom invata sa caute sis a evalueze singur potentialele riscuri.

Sa-i construim o viata ordonata, tinand cont de dorintele si preferintele sale.

Sa-i organizam viata astfel incat sa poata avea timp pentru igiena, somn, relaxare, invatare. Sa-l invatam sa accepte reguli, sa le negocieze si sa si le asume.

Sa fim mandrii de copilul nostru si sa ii aratam acest lucru! Sa nu ratam nici un moment in care san e laudam copilul pentru un cuvant nou invatat, pentru o fapta buna.
Atunci cand are un comportament inadecvat, ii criticam comportamentul, nu il criticam  pe el.. Atunci cand copilul nostru face o prostioara ii spunem: “Nu imi place modul in care ai reactionat” si nu ii vom spune niciodata “Esti un copil rau!”

Sa fim consecventi in ceea ce spunem si in atitudini. Regulile stabilite pentru copil sunt respectate si de parinti. Atunci cand promitem ceva, ne vom tine intodeauna de promisiune. Cand nu putem sa ne tinem cuvantul dat, marcam acest moment si aducem argumente :” Nu am putut ajunge mai devreme acasa, asa cum ti-am promis! Ai vazut, ti-am dat telefon sa te anunt! A trebuit sa mai stau la serviciu jumatate de ora, de aceea am intarziat”.

Sa ne petrecem cat mai mult timp cu el. Sa facem timpul petrecut impreuna sa fie un timp castigat si frumos pentru el si pentru noi: sa ne jucam, sa vorbim, sa vedem un film, sa ne plimbam, sa facem ordine in casa, sa facem sport, sa citim o carte…Are nevoie de noi, dar si noi avem nevoie de el, de copilul nostru!

Autor: Cristina Popescu – educator puericultor
Taguri:  a fi un bun parinte. Sa fiu o ma abuna Sa fiu un tata bun. Cum sa fiu un parinte bun
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner