De la ostilitate la normalitate, pe cablu tv Imprimare E-mail
Cititi si...
Anturajul si mass-media ii fac violenti pe elevi


Peste 70% dintre elevii bucuresteni recunosc ca exista manifestari violente in scoala la care invata.printre principalele motive pentru care elevii recurg la acte de violenta este anturajul, in conceptia a 30% dintre elevii care au fost chestionati pentru realizarea unui studiu de catre Alianta Civica. Totodata, 25% dintre ei spun ca recurg la violenta pentru a domina, iar 13% invoca influenta negativa a mass-media, insemnind TV, radio si Internet. Parerea este impartasita in mod identic si de parinti, si de profesori. 

Mai mult...Acum mai bine de zece ani am fost intrigat de un film american- „Regele pescar”. Sensibilizat de activismul gen LRSM, mi se parea ca Hollywood-ul exploata suferinta pacientilor cu probleme psihice, provocand, facil, rasul, pentru a creste incasarile peliculei. Bolnavii erau priviti ca niste personaje excentrice, haioase, ca in bancurile cu Napoleon, publicate pe vremuri in Urzica. N-am sesizat pe altcineva deranjat de film.
De la ostilitate la normalitate, pe cablu tvIntre timp, psihicul a inceput sa fie pus la lucru si de televiziune. In platou se dau consultatii live, ca la camera de garda. Nu exista studii stiintifice si nici pozitii oficiale despre efectul acestei „terapii de grup tinta”, dar neoficial  presei i se reproseaza contributia la stigmatizarea maladiilor psihice. Sau, macar lipsa de contributie la destigmatizarea lor.
Fara anchete sociologice, nu mi se pare corect sa fie stigmatizata mass media, chiar daca diversitatea abordarilor si temelor poate crea unora impresia unui delir publicistic, in special prin comparatie cu monotonia din tratatele de specialitate.
Ce argumente aduc in favoarea presei?
1. Consumul de media este un semn al capitalului uman (cf. D. Sandu, 2005). Iar capitalul uman inseamna stare de sanatate plus stoc de informatie si de valori (idem). Chiar daca valorile promovate explicit in presa asa numita de divertisment nu sunt chiar cele dorite de psihiatri sau de comunitatea europeana, de exemplu, mai multa informatie aduce mai multa deschidere unei persoane care citeste orice ziar, decat uneia care nu este expusa la mesaje mass media.
2. Studiile publicate pana acum sugereaza ca satele izolate si cele traditionale, ori cele din care lipseste diversitatea etnica sau religioasa sunt cele in care se manifesta mai puternic atitudini de intoleranta. Din pacate nu s-a evaluat si atitudinea vis a vis de bolnavii cu afectiuni psihice, dar am putea avea rezultate surprinzatoare. De pilda, in comunitati izolate, fara ziare si cablu TV, neexpuse la asaltul mass media, ostilitatea fata de cei in suferinta ar putea sa fie mai pronuntata decat in zonele urbane. Poate cineva sa demonstreze, azi, ca „inocentii” feriti de media sunt mai toleranti decat consumatorii de telenovele? Sunt oamenii buni la suflet pana sa muste din marul cunoasterii, la Stirile de la ora 5, sau ii perverteste media?
3. Concret ce i se reproseaza presei? Mie, cel mai adesea mi s-au reprosat titlurile care contin cuvinte ca „balamuc” si „nebun”. De ce se apeleaza la ele? Pentru ca sunt scurte! „Spital de boli psihice” sau „persoana cu afectiuni psihice” inseamna deja prea mult ca sa mai lase loc si pentru alte detalii. Exista doua modalitati de combatere a acestor titluri: fie sa ni se ofere alternative corecte „politic”, dar scurte, fie sa se aduca aceste expresii in zona normalului. Cuvintele au sensul pe care il dau utilizatorii. Important e sa nu fie spuse cu rautate/ostilitate.
4. In fond, de ce ar fi romanii ostili? La asta ar trebui sa raspunda un studiu de specialitate. Promovarea utilizarii prezervativului a inceput cu un sondaj de opinie, de evaluare a prejudecatilor publicului. In cazul bolilor psihice putem banui ca oamenii se tem, percep iesirea din normalitate a pacientilor ca pe o amenintare. Unui om cu portofelul gol nu-i e frica de hoti, dar nu exclude riscul de a fi lovit degeaba sau atacat din senin de cineva care actioneaza fara ratiune. Pentru ca bolile psihice nu au fost pe agenda publicului, teama de „irational” este alimentata si de exotismul cestor afectiuni.
5. Psihanaliza in direct o face rau, chiar daca nu e stiintifica? Nu cumva, pana la destigmatizare, emisiunile care exploateaza psihicul reusesc „aclimatizarea” problemelor acestuia? Tocate seara de seara, in direct, ele nu mai sunt boli ciudate, exotice, ci ceva normal,  suferinte la moda, care ne pot lovi pe toti. Doar s-a dat si la TV!
6. Ironia si bascalia sunt dureroase pentru minoritatea in suferinta, dar actioneaza ca tratament pentru frica majoritatii. Nu te mai temi de ceva de care razi, cred ca ar putea fi mesajul comediei despre suferinta, gen „Regele pescar”. Substanta utila, respectiv informatia, poate fi inghitita mai usor daca e invelita intr-un drajeu, care s-o faca atractiva. Drumul de la teama si ostilitate pana la normalitate ar putea trece si prin ironie si pe la un psihiatru care in loc de socuri electrice face rating.
 
Sursa: www.ms.ro Taguri:  De la ostilitate la normalitate pe cablu tv
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner