bgalcon.jpg

Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor, viata nu este decat o pasare cu aripi rupte, care nu mai poate sa zboare.

nume copii
desenedecolorat.jpg
   fetita.jpg      scoobie.jpg
     Fetita       Scoobie Doo
Educative
Servicii Utile
 spiritualitate.jpg


logo_farmacia_dulfu_200_71.jpg


Sigur.info internet mai sigur pentru copii
 
 
Prietenul imaginar Imprimare E-mail


Cam pe la 4 ani, copilul are o imaginatie bogata. Poate povesti ore in sir despre ceea ce a facut-nefacand, despre ceea ce a vazut-nevazand. Inventeaza tot felul de istorioare pentru a ne atrage atentia sau pentru a fi in centrul atentiei. Nu poate inca sa delimiteze realul de imaginar si uneori, chiar crede ca cele povestite de el chiar s-au intamplat.
Prietenul imaginarEste avid dupa informatie, priveste la televizor sau rasfoieste reviste, carti cu poze. Este ca un burete si asimileaza tot tipul informatii. “Problema” este ca nu poate inca sa gestioneze toata aceasta inform,atie si nu si-o poate interpreta. Isi intreaba parintii sau acestia ii explica, insa nu intodeauna intelege ceea ce i se spune. Are nevoie de cineva sau ceva care sa-l interleaga si cu care sa poata sa vorbeasca despre toate cele ce i se intampla. Si atunci, copilul isi construieste un prieten imaginar. Fie ca este iepurasul sau robotelul sau preferat, fie ca el este invizibil. Ii vorbeste si capata toate caracteristicile unui adevarat prieten.
Sunt multe motive pentru care un copil isi allege un prieten imaginar. Poate ca este copil unic in familie si este inconjurat numai de adulti. Poate ca parintii lucreaza pana tarziu si este ingrijit doar de un bunic. Alteori, reactia parintilor atunci cand copilul a facut o “boacana” este atat de greu de suportat de copil incat este mai bine sa poti da vina pe altcineva! Sau poate ca isi vede parintii ca au prieteni si ar dori sa aiba si el un prieten. Sau, uneori, ii este frica sa doarma singur, in intuneric. Prietenul imaginar il ajuta sa suporte intunericul.
Ar trebui sa intelegem ca, la aceasta varsta, nu este nimic rau sa aiba un prieten imaginar. Prietenul imaginar il va ajuta sa isi dezvolte abilitatile de socializare: va “vorbi” cu el, ii va “raspunde”, va “reactiona”, il va “sustine”  in momentele dificile ale vietii sale de copil. Se vor afla in interactiune mereu.
Nu trebuie sa ridiculizam nici o secunda aceasta relatie a copilului nostru cu prietenul sau imaginar. Pentru el, acesta cexista si il investeste afectiv. Vorbiti despre el, “chemati-l” la masa, “luati-l” la plimbare...Acceptati-l printre dumneavostra si veti fi surprinji sa vedeti ca va va fi de ajutor! Si, veti fi surprinsi ca acest prieten imaginar va va sta alaturi pentru putin timp, ca va disparea din discursul copilului, caci copilul dumneavoastra va avea curajul sa va spun aceea ce are de spus sau sa stea singur pe intuneric. 
Practic, prietenul imaginar nu va sta prea mult prin preajma, deoarece a gasit cativa prieteni la gradinita. Au vorbit aceeasi limba si inteleg la fel lucrurile. Prietenul imaginar va intra in conul de umbra al uitarii si, pur si simplu, nu va mai exista. Copilul dumneavostra a depasit acest moment si incepe sa deosebeasca realul de fantastic, alaturi de copii de aceeasi varsta.

Cristina Popescu
Taguri:  Prietenul imaginar prieteni prietenie
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 


image Legislatie...


newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
© 2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner