TE URASC Imprimare E-mail


ImageParintii asteapta cu nerabdare sa auda primul “te iubesc!” din partea copiilor lor. Cand copilul se topeste efectiv in bratele noastre, isi lipeste obrazul de obrazul nostru si spune cat se poate de clar:”te iubesc!”
Dar exista si momente in care copilul, suparat, spune:”Te urasc!” De multe ori, astfel de replici sunt greu de gestionat, caci noi ne iubim copilul si dorim ca sentimentele sa ne fie impartasite!
De obicei, primul “te urasc” apare in jurul varstei de 3 ani. La aceasta varsta, copilul este debordat de sentimente: nu poate avea decat un sentiment deoadata . Este fericit sau este suparat.  De asemenea, nu poate gasi cazuzele acestor sentimente. Atunci, daca se simte fericit, ne va iubi. Daca insa este trist, suparat, va spune ca noi suntem vinovati si ne va spune ca ne uraste. Sa nu uitam, dea asemenea, care este vocabularul pe care il detine un copil de 3 ani. El incepe sa reproduca ceea ce a auzit la noi. Pe undeva, supararea pe care o resimte el in acel moment, o poate asemana (dupa mimica, stare de agitatie…) cu modul in care ne-a vazut pe noi ca am reactionat intr-un moment similar. Poate atunci am spus:” Urasc sa ma trezesc dimineata!”
 
Daca stim acest lucru, vom stii ca atunci cand copilul suparat ne va spune “te urasc”, ii vom spune;” Nu-i nici o problema! Eu stiu ca tu esti suparat acum si tu de fapt ma iubesti. Oricum, eu continui sa te iubesc!”

Bine, dar ce facem mai departe? Trebuie sa nu uitam ca este important sa il ajutam pe copilul nostru sa isi exprime emotiile si sa le dea un nume. Pentru inceput, este suficient sa denumim noi starea pe care o observam la el: ”vad ca astazi esti vesel si fericit! Zambesti si imi place acest lucru!”. Vorbind de “azi” si “maine”, de diverse tipuri de emotii, copilul va invata ca acesta se pot succeda si ca poate sa fie suparat pe cineva, desi continua as il iubesca.

Apoi, este bine sa identificam impreuna cu el ceea ce anume l-a suparat. Uneori, chiar putem fi aceia care l-am suparat. Important este ca el sa aiba incredere ca poate sa ne vorbeasca despre sentimentele sale, chiar daca nu sunt placute pentru noi. In felul acesta va invata sa aiba incredere.


Cristina Popescu – educator puericultor


Comentarii (2)add
... : traistaru
din fericire inca nu mi s-a intamplat acest lucru.Este foarte greu, de la o anumita varsta, sa faci un copil sa-ti spuna ce il macina, ce sentimente nutreste vis-a-vis de anumite chestiuni de care se loveste in viata. Am doi copii, un baiat si o fata, dar sunt foarte diferiti din punct de vedere al modului de exprimare sentimental. As dori comentarii pe marginea acestiu subiect: cum se descurca parintii, cum reusesc sa intre in sufletul propriilor copii, fara a le invada intimitatea, cum reusesc sa devina prietenii propriilor copii smilies/smiley.gif
...
.... : Bula
smilies/sad.gif nu voi intra in alte amanunte decat voi spune atat. cand suflii prea mult in balon se sparge oricat de elastic ar fi. fara suparare dar eu consider ca nu tine doar de educatia primita, mai tine si de comportamentul unui indivit. Sunt frati sau chiar gemeni in care unul e painea lui d-zeu iar celalalt.. sorry... sunt pedepse, mai este sfanta joarda... mai sunt si cuvinte dar nu va asteptati la prea multe ... daca mai ai un servici tembel, daca mai si traiesti in romania, daca mai inca 1-2 copii, vreo nevasta cicalitoare..halandala...oricum..faceti copii dupa 40 de ani ca sa aveti rabdare bai oameni....
...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner