UNDE SI CUM SARBATORIM ZIUA DE NASTERE A COPILULUI NOSTRU? Imprimare E-mail


ImageIeri, pe strada, o fetita il intreba pe tatal sau: “ Asadar, spune-mi: unde mergem de ziua copilului?” . Tinea in mana un pliant simplu, pe care il oferise un tanar. Fetitei ii radea fata si avea o privire smechereasca, invaluitoare, aproape cocheta. M-a facut curioasa si m-am indreptat involuntar spre tanarul cu pliante si am luat la repezeala un pliant: “Este ziua de nastere a copilului tau? Iata un prilej potrivit ca sa-i oferi o petrecere cu clovni.
Un clown, sau mai multi, pot veni la tine acasa, iti pot picta copii pe fata cu un reusit face painting, sau ii pot incanta cu modelare de baloane, si cu alte jocuri interactive si concursuri. Si asta nu este tot, iti putem decora spatiul, iti aducem baloane cu heliu, si ... iti garantam distractia! Daca mai aveti si voi idei, eu am si mai multe !”
Am zambit larg, caci mesajul pliantului era vesel si am putut sa identific cauza demersului de seductie a micutei domnisoare.  M-am gandit la zilele de nastere, la modul in care ne place sa ne petrecem noi, adultii, zilele de nastere. Primul lucru: daca este ziua mea, ar trebui sa mi-o petrec asa cum imi doresc! Dar daca sunt copil? Cum imi pot petrece ziua de nastere? Sau cum imi vor organiza parintii ziua de nastere?
Atunci cand copilul nostru implineste un an, ne gandim ca este un eveniment “al nostru”, primul an, primul tort, prima lumanare… Ne dorim ca acest eveniment sa fie trait cu bucurie, dar in familie, aproape de cei care ne-au fost alaturea in acest prim an. Apoi, urmeaza cel de-al doilea an si al treilea an. Deja, cercul de oameni pe care ii invitam sa asiste la momentul in care copilul nostru sulfa in lumanarelele de pe tort este mai mare. Dar tot apropiati ai nostri, tot oameni care vin cu acea privire care sa ne confirme noua ca am fost buni parinti si ca puiul ne-a crescut asa cum trebuia sa creasca. Ne bucuram si suntem fericiti, sarbatorim acasa la noi sau la bunici. O masa bogata, intr-o camera frumos aranjata. Copiii se pot culca mai tarziu ca de obicei in camera de alaturi, noi mai ramanem putin sa sporovaim.
Incepand insa cu intrarea copilului la gradinita, cercul nostru isi modifica putin consistenta: de la un cerc familial tinde sa devina unul social. Copilul nostru a inceput sa aiba prieteni printre colegi sau printre vecini. Deja ne gandim unde este mai bine sa ii sarbatorim ziua de nastere: acasa su in alta parte?

Ce presupune o petrecere acasa? Trebuie sa cunoastem cat spatiu putem pune la dispozitie unei cete de copii, pentru a putea stii cati copii invitam. Trebuie sa avem in calcul ca acesti copii vor veni insotiti de unul dintre parinti (daca nu de amandoi!). Deci trebuie sa stim cat spatiu avem la dispozitie si pentru acestia. Apoi, meniul pe care il vom servi copiilor (deci si varstele aproximative ale acestora) si parintilor. Timpul petrecut impreuna cu noi trebuie sa fie o amintire frumoasa si pentru copilul nostru si pentru invitatii sai. Trebuie sa ne preocupam si de modul in care vom ocupa acest
timp: ce jucarii avem, cat suntem dispusi sa renuntam sau sa reformulam regulile obisnuite. Acest lucru este obligatoriu: sa (re)formulam regulile casei si pentru invitati, pentru ca acestia sa stie ce este permis in casa si ce nu (nu aveti voie sa aruncati cu pungi cu apa de pe balcon, de ex). Cu cateva zile inainte trebuie sa incepem sa scormonim in cautarea jocurilor care sunt “la moda” printre copii, caci unul dintre noi trebuie sa fie un animator al petrecerii. Bine, nu este necesar atunci cand copilul are spre 7-8 ani si cand incepe sa isi doreasca sa ii fie respectata intimitatea, chiar si atunci cand se joaca impreuna cu prietenii sai. Le putem pune la dispozitie bucati de materiale textile, farduri de care nu mai avem nevoie, cutii de carton, lipici, paturi, sfori... Ii putem sustine sa isi construiasca un cort, sa ii orientam sa asculte muzica sau sa priveasca un desen animat. Daca ei ne invita sa le fim aproape, putem intra in jocurile lor, doar dupa ce ii intrebam regulile jocului LOR (pe care le vom respecta, chiar daca nu ni se par corecte, logice). Mai este inca un aspect care poate fii definitoriu pentru sarbatoarea copilului nostru dar si pentru relatiile sale ulterioare cu invitatii sai si cu parintii acestora: perioada de timp in care am prevazut sa se desfasoare aceasta serbare. De ce este important acest aspect? Deoarece in perioada respectiva aveti responsabilitatea asupra invitatilor-copii care nu au venit insotiti de parintii lor. Trebuie sa stiti cum vin copiii acasa la dumneavoastra, cum vor pleca si datele de contact ale parintilor, in cazul in care acestia nu raman, pentru a va asigura ca totul se deruleaza in siguranta.

 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner