Unde tinem medicamentele? Imprimare E-mail


“Dulapul de cruce rosie”

Va mai amintiti? Am crescut intr-o clasa in care aveam, pe un perete, “dulapul de cruce rosie”. Era un dulapior incuiat cu cheia. Era alb si avea o cruce rosie pictata, de obicei, pe geamul dulapului. Stiam ca acolo sunt cateva fese si spirt…
ImageIn fiecare casa, exista un loc in care tinem medicamentele. Insa, atunci cand avem copii, trebuie sa stim cat de mult ne pot ajuta acestea, dar mai ales cat de periculoase pot fi! De aceea, locul medicamentelor trebuie sa fie un loc inaccesibil copilului: cat mai sus, intr-un raft al unui dulap sau chiar un dulapior special pentru medicamente. Doar pentru medicamente! Nu au ce cauta acolo alte produse de tip cosmetic sau alte produse de uz alimentar. Un dulapior pe care s ail utilizam doar atunci cand avem efectiv nevoie. Asta ca regula. Pentru noi ca adulti, dar si pentru copii. Sa ii informam ca exista, insa acolo nu se umbla decat atunci cand suntem bolnavi. Sa le explicam ce sunt medicamentele si care este rolul lor.

Cam ce anume ar trebui sa contina un dulap pentru medicamente? Aveti carnet de conducere? Stiti ca in masina este obligatorie o “trusa de prim ajutor. Daca ati cumparat una, aceasta are un inventar (care este in conformitate cu legea!). Este adevarat, in casa nu avem nevoie ca in dulap sa avem toate cele cuprinse de trusa de prim ajutor deoarece putem utilize foarfeca obisnuita pentru a taia fesele, o fesa drept garou…
Atunci? Sa le enumeram pe rand pe cele care ne sunt necesare in dulapul cu medicamente:
Termometru (atentie mare la cele cu mercur!)
Comprese sterile, leucoplast, vata
Apa oxigenata, rivanol, iod
Alcool medicinal
Analgezice si antipiretice (pentru adulti si pentru copii; sirop, supozitoare sau pastile): aspirina, paracetamol, antinevralgic sau algocalmin.
Picaturi pentru nas
Medicamente impotriva durerilor de stomac (antiacide), impotriva constipatiei (laxative) sau diareei
Unguente pentru diverse situatii (arsuri usoare, de ex)
Medicamente pe care stiti ca le utilizati in diverse situatii (in situatiile “obisnuite”, pentru… “crizele obisnuite de bila”, de ex)

Mai trebuie sa stim ca este important sa pastram valoarea calitativa a acestora, deci acel loc trebuie sa fie ferit de caldura si umezeala. Nici unul dintre medicamente nu trebuie scos din cutia sa/folia sa si trebuie sa avem mare grija sa fie notat pe acesta termenul de garantie. Trebuie sa ne facem obiceiul ca, o data pe luna, sa verificam termenul de valabilitate al medicamentelor: daca foliile sunt intacte sau nu…inclusive leucoplastul are un termen de garantie!

Si dincolo de toate acestea, “comoara noastra” din dulapior sa fie stiuta si de medicul de familie. Ii putem solicita opinia, ce anume medicamente sa mai contina, cum anume trebuiesc pastrate medicamentele, care este – cu siguranta si pentru fiecare dintre membrii familiei – modul de administrare al fiecarui medicament in parte  (poate fi facut un caietel care sa ramana in dulap).

Mai sunt anumite medicamente care nu pot fi pastrate decat la temperature foarte scazute! Incercati sa nu faceti “stocuri” de astfel de medicamente. Utilizati-le doar atat timp cat aveti nevoie de ele. De ce? Pentru am intalnit familii in care acestea stateau frumos in frigider, langa “borcanul cu coaja de lamaie rasa pentru prajituri” si “ciocolata pentru desert”…frigider la care copiii aveau acces nestingheriti!

Cristina Popescu


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner