Cum alegem bona potrivita? Imprimare E-mail


Cum alegem bona potrivitaDintr-un motiv sau altul, mulţi părinţi apelează la ajutorul unei bone. Adesea, criteriile după care este aleasă bona au prea puţină legătură cu abilităţile acesteia de a creşte şi îngriji un copil.
Unii părinţi solicită ca bona să locuiască în apropiere, pentru alţii importantă este vârsta bonei, disponibilitatea acesteia de a găti sau experienţa sa.Este adevărat că toate aceste aspecte trebuie să aibă ponderea lor în decizia finală. Însă cel mai important pentru un părinte este binele copilului său.
Înainte de a alege o bonă puneţi-vă întrebarea: „Cum vreau să crească copilul meu?” „Îmi doresc să fie un copil vesel, încrezător în sine, creativ, prietenos sau un copil trist, ezitant, agresiv?” Pe lângă bagajul genetic, mediul influenţează într-o măsură cel puţin egală devenirea micuţei fiinţe.
Cel mai important criteriu în alegerea bonei este echilibrul psihic. Fără o testare psihologică prealabilă, este dificil ca, într-o singură întrevedere, o persoană fără pregătire psihologică să-şi poată forma o părere în acest sens. O persoană echilibrată psihic se adaptează cu uşurinţă, are o toleranţă ridicată la frustrare, rezolvă conflictele cu calm, după principiul câştig-câştig, este deschisă la sugestii; nu este nici submisivă, nici dominatoare şi nu încearcă să acapareze conversaţia.
De asemenea, este important ca bona să nu fie diagnosticată cu tulburări psihice (depresie, anxietate cu sau fără atac de panică, tulburare de somatizare, etc.) sau să nu se afle în tratament psihiatric. Toate aceste tulburări, precum şi medicaţia afectează capacitatea de concentrare şi disponibilitatea psihică a persoanei.
Nu este suficient ca persoana să lucreze sau să fi lucrat în învăţământ. Nu au fost puţine cazuri în care s-au prezentat pentru recrutare persoane care lucrează în învăţământ şi au fost respinse în urma testării psihologice.

Iată câteva aspecte care ar trebui să vă ridice semne de întrebare în cadrul discuţiei preliminare cu bona :
1. Lipsa de reacţie a candidatei în faţa copilului, dacă veniţi cu acesta sau lipsa întrebărilor legate de copil.
2. Tendinţa candidatei de a domina discuţia.
3. Afirmaţiile de genul: „Eu ştiu de ce are nevoie copilul”; „Pentru mine e foarte importantă educaţia”; „Eu am făcut om din el.” Adesea, acestea ascund un temperament agresiv şi lipsit de empatie.
4. Atenţia excesivă pe care bona o acordă curăţeniei şi ordinei. Pentru copil este important să fie acceptat în orice situaţie, chiar şi atunci când se murdăreşte din cap până-n picioare sau dacă îşi întoarce camera „cu fundu-n sus”.
5. Schimbările bruşte de dispoziţie, de la plâns la râs sau invers.
6. Tendinţa candidatei de a se văieta de numeroase afecţiuni fizice.
7. Tendinţa candidatei de a judeca şi critica familiile pentru care a lucrat.
8. Impulsul canidatei de „a eticheta” persoanele, de exemplu: „este un copil rău”; „este incorigibil”. Aceste etichete pot influenţa negativ dezvoltarea copilului.
9. Tendinţa marcată a candidatei spre îngrijorare. Aceasta trădează lipsă de încredere în sine şi în ceilalţi. Un copil crescut de o astfel de persoană poate deveni nesigur.
10.Perfecţionismul. Copilul crescut de o persoană perfecţionistă nu se simte iubit pentru ceea ce este, ci pentru ceea ce face.

Este recomandabil ca mama copilului să stea în prima lună acasă, împreună cu bona , astfel încât schimbarea să nu fie bruscă pentru copil. Cu cât copilul este mai mic, cu atât este mai importantă această perioadă de trecere. De asemenea, este indicat, din punct de vedere psihologic, să-i explicaţi copilului că pe timpul absenţei dumneavoastră va rămâne în grija doamnei X, deoarece el este prea mic pentru a-şi purta singur de grijă. Spuneţi-i când plecaţi şi când vă întoarceţi şi vorbiţi-i cât mai mult posibil la întoarcerea dumneavoastră acasă. Astfel, copilul va trece mai uşor peste această despărţire şi va accepta mai repede prezenţa bonei.

Autor: Sofia Manuela Nicolae - Psiholog şi PsihoterapeutComentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner