DESPRE "DESENE" SI ADULTII DE TALIE MICA Imprimare E-mail


Despre "desene" si adultii de talie mica
Dialog cu Vitalii BOLBOCEANU, doctor in stiintele comunicarii
ImageOrice desen animat îi ofera copilului o informatie, ii lasa o amprenta in memorie si devin parte din experienta nu prea mare a vietii lui. Iar daca desenele de altadata il invatau pe copil sa fie prietenos, bun, respectuos, chiar daca uneori la modul naiv, astazi multe dintre acestea il pregatesc sa devina violent. Referindu-ne la mesajele din desenele animate, deseori ma intreb:
Oare e bine ca mesajele pe care le voi enumera sa fie însusite de copiii dvs.?

"Frate-meu mi-a spus ca pe gagici le intereseaza un singur lucru - banii" - Ed, Edd n Eddy; "Adultii nu suporta ca un copil poate fi mai destept decît ei. Asa ca de cîte ori gasesc pe cîte unul destept îl trimit la colegiu unde îi scot creierul" - Codename: Kids Next Door; "Daca esti superb poti sa obtii tot ce vrei"; "Barbatii trebuie ignorati. O fata trebuie sa iubeasca cu mintea, nu cu inima" - Johnny Bravo.


O alta problema pe care am sesizat-o este cea legata de un set de cuvinte care nu onoreaza vocabularul unui copil. Iata doar cîteva dintre ele: misto, nasol, naspa, bistar, gagica, a cafti, a suti etc. Parerea mea este ca limba româna are multe alte cuvinte ce le pot înlocui.

Un aspect ce nu poate fi neglijat este cel legat de calitatile "masculine" cu care este înzestrat personajul feminin din desenul animat contemporan, adresat copiilor care creeaza confuzie si poate duce pe viitor la o dezorientare sexuala. Probabil ca stilul unisex în vestimentatie într-o oarecare masura reprezinta o continuare a unisexului animat. Va rog sa observati cum eroina romantica îsi pierde feminitatea si se comporta nu doar ca un barbat, ci ca un superman.

De asemenea, în "desenele" contemporane nu exista pudoare, element ce separa productia audiovizuala pentru copii de cea adresata adultilor.


Regele saman? Regele saman este un serial preferat atît de fete cît si de baieti. Avînd un subiect simplu, o grafica placuta, este usor de urmarit. Probabil frumusetea personajelor si faptul ca au un look contemporan îi atrag pe tineri. Nu cred ca este un fenomen. Sînt si alte "desene" cu subiecte similare (ex. Toonami).


Reality-show-uri

Locul povestii din desenele animate este ocupat de problemele cotidiene. Datorita subiectelor din "desene" copilul risca sa devina un adult de talie mica. "Desenele" de altadata ramîn simple amintiri pentru o generatie care le-a savurat continutul. Majoritatea copiilor din zilele noastre prefera desenele cu subiecte ce tin de realitate, deoarece oferta în sine nu le acorda sansa de a selecta. Ei sînt nevoiti sa "consume" ceea ce li se "impune".


 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner