Patinajul in Romania Imprimare E-mail


INTERVIU CU MARINA BESCHEA - Fosta patinatoare de performanta. Actualmente, arbitru international de patinaj.
Cum se incepe patinajul in Romania? Exista multe cluburi de patinaj ?
Desi in Romania avem si in prezent cativa sportivi buni si foarte talentati, totusi acest sport nu este prea cunoscut de publicul larg. Este o ramura a sportului de iarna caruia nu i se acorda prea multa importanta in Romania, deoarece este un sport foarte costisitor si rezultatele sportivilor se vad de abia dupa ani buni de munca.

Patinajul se incepe la cluburi de initiere, sub indrumarea unor profesori cu experienta, fosti sportivi de performanta, care dupa cateva luni de initiere vor putea alege copiii talentati care sa urmeze acest sport minunat de performanta. In prezent, in Bucuresti exista 2 patinoare, ”Mihai Flamaropol » -abia redeschis dupa lucrari de consolidare si Floreasca, unde pot fi urmate cursuri de initiere. Da, exista multe cluburi de initiere pe aceste patinoare, atat pentru cei mici dornici de performanta, cat si pentru cei mai varstnici care doresc sa invete sa patineze pentru propria lor placere.

Parintii doritori sa-si dea copiii la patinaj trebuie sa se deplaseze personal la unul dintre cele doua patinoare. Vreau sa mentinez ca in incinta patinoarului Mihai Flamaropol se afla si Federatia Romana de Patinaj, iar cei care vin la acest patinoar pot contacta direct chiar un reprezetant al federatiei.

Pe la ce varsta ar fi bine sa inceapa copiii patinajul ?


Patinajul artistic de performanta trebuie inceput la o varsta cat mai frageda, 3 – 5 ani. Cu cat copilul este mai mic cu atat el va invata mai repede si mai usor sa patineze. Patinajul este ca mersul pe bicicleta – o data invatat, nu-l mai uiti niciodata! Este un sport complex care permite o dezvoltare armonioasa a copiilor. Acest sport este de asemenea recomandat si pentru copiii bolnavi de astm.

Antrenamentele in ce constau, in genere ?

Se spune ca patinajul este mai degraba arta decat sport. Este un adevarat spectacol pe gheata, care implica zeci de ore de antrenament pe saptamana din partea sportivilor. Pentru un sportiv de performanta, antrenamentele constau atat in pregatire fizica, ore de balet, de coregrafie, cat si in pregatirea specifica pe gheata, unde micii patinatori invata mai intai sa alunece, sa-si foloseasca ambele muchii ale lamei de patinaj, invata sa taie gheata cu fata si cu spatele, invata pasul de vals, « impusca rata », cumpana, etc ; urmeaza invatarea piruetelor, mai intai pe doua picioare, iar mai apoi pe un singur picior. Urmeaza ultima etapa de invatare a sariturilor, mai intai sariturile simple (cele cu o singura rotatie in aer), apoi sariturile duble (cu doua rotatii in aer), sariturile triple (cu trei rotatii in aer) si sariturile quadruple (cu patru rotatii in aer) –pe care le pot executa numai cei mai buni sportivi din lume.

Exista sase tipuri de sarituri, diferentiate in funcite de gradul lor de dificultate. Cea mai usoara saritura simpla este Axel, urmata de Salcow, Touloop, Ritberger, Flip si Lutz. Aceste sarituri poarta numele patinatorilor care le-au inventat si le-au executat pentru prima oara. Desi par putine este nevoie de ani de munca pentru a le putea executa, insa fara a ti se garanta reusita.

Se impune vreun regim special alimentar ? Poate doar pentru sportul de performanta ?

Desigur ca se impune un regim special alimentar in cazul patinatorilor de performanta. Kilogramele in plus aduc numai dezavantaje pentru sportivi, atat din punct de vedere estetic cat si din punct de vedere al ingreunarii executiei pe gheata.

De aceea se reomanda ca sportivii sa consume cat mai multe proteine, fructe, legume si lactate, iar in cantitati cat mai mici fainoase si dulciuri. De altfel, patinajul, ca orice sport de iarna, cere anumite sacrificii.

Cum stam cu patinoarele in tara ?

Comparat cu tarile vecine putem spune ca stam foarte prost la acest capitol. In ultimii 15 ani din cele 26 de patinoare artificiale au ramas numai cateva. La ora actuala, pe teritoriul Romaniei functioneaza numai 6 patinoare, si anume 2 in Bucuresti (unul acoperit si altul descoperit- care functoneaza doar pe perioada iernii), Miercurea Ciuc (anul acesta a inceput si constructia celui de-al doilea patinoar), Gheorgheni, Galati si Poiana Brasov (descoperit). Patinoarele din Galati si Poiana Brasov au fost redeschise anul trecut dupa o intrerupere de peste 7-8 ani. Deci putem spune ca in toata Romania au functionat pana anul trecut numai 4 patinoare.

Imi aduc aminte cu placere de perioada cand faceam si eu patinaj artistic de performanta, mai exact cu vreo 15 ani in urma, si pot spune ca in Romania existau mult mai multe patinoare artificiale, ca de exemplu in Ploiesti, Cluj, Buzau, Timisoara. Si bineinteles ca scaderea numarului de patinoare a dus si la scaderea dramatica a numarului de copii care practica patinajul artistic de performanta in Romania. Pe vremea mea la un Campionat National luau parte in jur de 100-150 de sportivi, iar in prezent numarul acestora nu depaseste 50 sportivi.

Federatia Romana de Patinaj se zbate de mai multi ani sa obtina aprobarile si banii necesari pentru constructia celui de-al doilea patinoar acoperit in Bucuresti, patinoar absolut necesar pentru organizarea unor competitii de nivel international. Insa pana in prezent nu au fost alocate fondurile necesare.

In Romania cele mai mari scoli de patinaj sunt in Bucuresti si Miercurea Ciuc.

Dar cu competitiile interne ?


Anul acesta vor fi organizate competii interne in toate cele 5 orase din Romania in care exista patinoare. Dupa o lunga perioada de intrerupere, in acest sezon vor fi reluate competitiile pe patinoarele din Poiana Brasov si Galati.

Pe unde se plaseaza sportivii romani la campionatele internationale ? Patinajul artistic este un sport foarte indragit de public dupa fotbal si tenis, poate cel mai indragit sport de iarna si chiar cu cele mai bune rezultate pe plan extern. De aceea este pacat ca in Romania nu se face deloc publicitate acestui sport, iar televiziunile nu se implica in promovarea acestui sport.

In ultimii ani sportivii romani s-au clasat in primele 10 locuri la campionatele Europene de patinaj, clasandu-se in fata unor sportivi de mare renume international din tari cum ar fi Franta, Germania, Anglia, Italia etc.

As vrea sa-l amintesc in primul rand pe sportivul nostru Chiper Gheorghe care ne reprezinta cu cinste Romania la marile Campionate Internationale, aflandu-se intr-un progres continuu de la un sezon la altul. El a reusit sa se claseze anul trecut pe locul 9 la Campionatul European de Patinaj si pe locul 18 la Campionatul Mondial de Patinaj.

Si in acest asezon el a reusit aceeasi performanta la Campionatele Europene de la Budapesta, si anume un onorabil loc 9, ceea ce da tarii noastre sansa de a participa la anul cu 2 reprezentanti in proba pentru baieti.

De asemenea Chiper a mai reusit sa se claseze in anul 2002 pe locul I la 2 mari competitii internationale, cum ar fi concursul international de la Zagreb si cel de la Bucuresti. Anul trecut el a reusit sa castige concursul international de la Helsinki. La ora actuala ete cel mai bun sportiv al Romaniei, reprezentandu-ne tara cu multa cinste.

Desi in Romania conditiile pentru practicarea acestui sport de iarna sunt vitrege, totusi de-a lungul anilor tara noastra a reusit sa produca sportivi de inalta clasa cum ar fi, Cornel Gheorghe, Kerekes Szolt care au reusit sa se claseze in primele 10 locuri pe plan mondial si european, in fata unor tari cu renume si baza mare de selectie (peste 30000-40000 de sportivi).

Cornel Gheorghe – antrenor al lotului olimpic de patinaj artistic- se poate mandri cu cea mai buna performanta obtinuta vreodata de un sportiv roman si anume locul 9 la Campionatul Mondial din anul 1993 de la Praga.

Toti acesti sportivi romani sunt foarte cunoscuti si indragiti in Occident dar nu in Romania. De aceea este pacat ca nimeni nu se implica in mediatizarea si popularizarea acestui sport in tara noastra.

Ma intreb cum ar fi reactionat presa daca in alte sporturi, cum ar fi tenisul sau fotbalul, Romania ar fi reusit sa obtina un loc in primii 10 pe plan European sau Mondial ?

Ne poti da cateva nume de performeri actuali din Romania ?


Chiper Gheorghe, Luca Roxana, Matei Adrian, Kelemene Szoltan, Simona Punga, Pal Radu, Vigu Teodora, Andrei Streche, Vlad Ionescu.
Tanara noastra sportiva, Roxana Luca –lidera noii generatii- este de 5 ani campioana nationala a Romaniei, iar pe plan extern cele mai bune rezultate ale ei sunt un loc 15 la Campionatul Mondial de Juniori si un loc 21 la Campionatul European din anul 2002. Ea este antrenata de fostul nostru sportiv Marius Negrea –fost campion national al Romaniei.

In toamna anului 2003, Roxana s-a confruntat cu o accidentare la un genunchi, suferind o interventie chirurgicala la ligamentele incrucisate, ceea ce a impiedicat-o sa reprezinte Romania in marile competitii internationale din acest sezon. Ea se antreneaza in Germania si speram ca in sezonul viitor sa poata participa la competitii.

Ce sanse vezi pentru dezvoltarea patinajului artistic in Romania, intr-un viitor nu prea indepartat ?


Singura sansa de dezvoltarea in Romania a patinajului artistic o reprezinta construirea de urgenta in Bucuresti a unui patinoar artificial modern, care sa corespunda noilor standarde internationale. Aceasta reprezinta o conditie absolut necesara pentru a putea solicita Federatiei Internationale de Patinaj Artistic organizarea in viitor a unor competitii de mare anvergura, cum sunt Campionatele Europe si Mondiale de Patinaj artistic.

Si totusi anul acesta Federatia Romana de Patinaj va organiza in luna Octombrie a acestui an o mare competitie internationala, si anume a unui Grand Prix de juniori in orasul Miercurea Ciuc. Ar fi de dorit organizarea unei asemenea competii i Bucuresti, dar din pacate conditiile vitrege nu permit acest lucru

La competitiile majore, am observat ca exista mai multe tipuri de probe...

Atat la proba individuala (masculin si feminin) cat si la proba de perechi, patinatorii trebuie sa prezinte intr-o competitie 2 programe pe muzica si anume un program impus (denumit si programul scurt) care este alcatuit din 8 elemente obligatorii (3 sarituri, 3 piruete si 2 secvente de pasi) si un program liber, alcatuit din elemente specifice patinajului artistic, cum sunt sariturile, piruetele, pasii si alte miscari de legatura, executate in armonie cu muzica aleasa. Numarul sariturilor duble, triple sau quadruple nu este limitat, fiind lasat la discretia patinatorului.

Proba de perechi putem spune ca are gradul cel mai mare de risc, in ultimii ani crescand considerabil numarul de accidente pe gheata. De aceea Federatia Internationala de Patinaj incearca sa interzica in competitii acele elemente considerate periculoase.

Multumim.
interviu preluat de pe hypersport.ro 


Comentarii ()add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner