Jurnalul Copiilor
Structura anului scoalar 2014 - 2015 Imprimare E-mail


Anul şcolar 2014-2015 va avea 177 de zile de cursuri şi 34 de zile de vacanţă, fără cele din vacanţa de vară, potrivit structurii aprobate printr-un ordin al ministrului Educaţiei care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Conform calendarului, anul şcolar 2014-2015 va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Excepţie fac clasele terminale din învăţământul liceal, pentru care anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de bacalaureat. De asemenea, cursurile claselor terminale se încheie în 29 mai 2015, iar pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 12 iunie 2015.

"Pentru clasele din învăţământul liceal - filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare. Pentru clasele din învăţământul profesional, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare. Pentru învăţământul special - clasele a IX-a - a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 181 de zile. Stagiile de pregătire practică pentru care au optat absolvenţii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore care se desfăşoară în perioada propusă de unitatea de învăţământ organizatoare şi aprobată de inspectoratul şcolar, conform structurii anului şcolar, cu respectarea vacanţelor. Pentru învăţământul postliceal (şcoală postliceală şi şcoală de maiştri), durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare", mai prevede ordinul, ca excepţii de la durata de 36 de săptămâni.

Anul şcolar 2014-2015 este structurat astfel:

Semestrul I va avea cursuri în perioadele luni, 15 septembrie - vineri, 19 decembrie şi luni, 5 ianuarie - vineri, 30 ianuarie.

În perioada 1 - 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă.

Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă, 20 decembrie şi se va încheia duminică, 4 ianuarie, iar cea intersemestrială va fi între 31 ianuarie şi 8 februarie.

Semestrul al II-lea va începe luni, 9 februarie, şi va fi întrerupt de vacanţa de primăvară, programată între 11 aprilie şi 19 aprilie. Cursurile se vor relua în 20 aprilie, anul şcolar urmând să se încheie la 19 iunie.

Vacanţa de vară de dinaintea anului şcolar 2015-2016 va fi între 20 iunie şi 13 septembrie.

Conform aceluiaşi proiect de calendar, săptămâna 6 - 10 aprilie din semestrul al doilea va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului "Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!".

Tezele din semestrul I al anului şcolar 2014-2015 se susţin, de regulă, până la 19 decembrie 2014, iar cele din semestrul al II-lea, până la 22 mai 2015.

"În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar stabilite prin prezentul ordin", mai prevede actul normativ.

Calendarul examenelor/evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a competenţelor profesionale/a competenţelor, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului Educaţiei, se mai precizează în ordin/


sursa mediafax.ro


 
Al doilea numar al revistei SCOALA DE BASM Imprimare E-mail


Al doilea număr al revistei ȘCOALA DE BASM
îi pregătește pe cei mici pentru sărbători distractive și educative!
 
coperta_1_finala_sdb_nr_2-01.jpg
A apărut al doilea număr al publicației pentru copii ȘCOALA DE BASM - revista isteților de 6-12 ani din toată țara. Din cuprins fac parte zâmbete pe săturate, benzi desenate, jocuri și descoperiri din cele mai variate domenii, surprinse în atmosfera sărbătorilor de iarnă. În plus, toți copiii primesc în dar, împreună cu revista, celebra căciuliță a lui Moș Crăciun.  
ȘCOALA DE BASM s-a lansat luna trecută și se bucură deja de aprecierea cadrelor didactice, a părinților, a copiilor și a vedetelor din România. „ŞCOALA DE BASM este una dintre puţinele reviste pentru copii de pe piaţă care chiar îmi place cap-coadă. Are 52  de pagini doldora de conţinut original, documentat și muncit!" declară Laura Frunză, mămică și blogger. Puteți citi toate impresiile strânse până acum urmărind link-ul: http://www.scoaladebasm.ro/IMPRESII.php
În ediția de decembrie, informațiile despre sărbătorile de iarnă se îmbină cu jocuri distractive cu Moș Crăciun, oameni de zăpadă, fulgi de nea și tradiții din toate colțurile lumii. Printre surprizele care îi așteaptă pe cititori se numără și interviul cu membrii îndrăgitei trupe Lala Band, dar și două rubrici noi: rubrica de poezie și pagina copiiilor talentați.
Totodată, juniorilor cu spirit competitiv li se oferă șansa de a își activa creativitatea prin concursurile presărate în toată revista, cu premii educative și distractive: un telescop, o sanie, un binoclu cu busolă, Lego, puzzle, cărți și filme etc. Toți participanții la concursurile din această ediție au șansa de a câștiga premiul cel mare: o tabletă Samsung Galaxy.


Cei care doresc să intre în posesia revistei ȘCOALA DE BASM pot da un telefon la numărul 0756.120.300 sau un e-mail pe adresa: Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Prețul unui exemplar este de 10 lei și include căciulița roșie a lui Moș Crăciun.
Haideți în vizită pe www.scoaladebasm.ro pentru mai multe informații și urmăriți noutățile pe pagina de Facebook/ScoaladeBasm!


Taguri:  COMUNICATE DE PRESA Al doilea numar al revistei SCOALA DE BASM
 
Bucuresti: Matineu cu filme pentru liceeni in cadrul festivalului de film experimental, BIEFF Imprimare E-mail


Festivalul Internațional de Film Experimental, BIEFF (www.bieff.ro), ajuns la cea de-a patra ediție (11-15 decembrie 2013).

În cadrul festivalului, pentru ca ne dorim sa atragem si sa fomam tanarul public catre arta vizuala, desfășurăm pentru prima dată, un matineu cu filme special alese pentru ei. Această proiecție specială are loc pe data de 14 decembrie, ora 11:00 durează până la ora 12:30, la cinema Elvira Popescu (http://www.strazibucuresti.ro/harta-bucuresti-bulevardul-dacia.html). 
In atasament, puteti gasi detaliile despre filmele din cadrul proiecției.

Permiteți-mi să vă adresez rugămintea de a răspândi acest anunț, este o oportunitate pentru elevi, accesul la proiecție fiind gratuit, iar experiența la festival va fi unica.

Condiția de inscriere consta intr-un remail la adresa de Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina. cu numele liceului și a participanților.


SÂMBĂTĂ / 14 decembrie
CINEMA ELVIRA POPESCU
 11:00 - 12:30 – MATINEU pentru elevii de liceu (108’)
WILD HAGGIS (20’, 2013, Portugalia / Franța) - de João Nicolau
THE BED IS BROKEN (24’, 2013, România) - de Raluca Răcean Gorgos
OFF GROUND (13’, 2013, Olanda) - de Boudewijn Koole
37º4 S (12’, 2013, Franța) - de Adriano Valerio
BUTTER LAMP (16’, 2013, Franța / China) - de Hu Wei
THE RUNAWAY (23’, 2013, Franța) - de Jean-Bernard Marlin

WILD HAGGIS este câștigător al premiului pentru cel mai bun scurtmetraj în cadrul Quinzaine des Réalisateurs Cannes 2013, WILD HAGGIS redă o viziune ludică și inedită asupra imaginarului copiilor. Un băiat de 10 ani înfruntă, cu ajutorul unei creaturi magice a pădurii, toate provocările obișnuite ale unei tabere de vară: jocuri, farse, câștigarea inimii fetei iubite sau confruntarea cu gașca de băieți mai mari și bătăuși. Îmbinând o reprezentare plină de umor a vieții de zi cu zi a taberei, cu tărâmul fantastic din imaginația băiatului, JOÃO NICOLAU creează un basm modern plin de farmec.
THE BED IS BROKEN urmărește copilăria pierdută a doi băieți de 11 și 14 ani rătăcesc printre ruinele unei fabrici părăsite, în căutare de fier vechi. Filmul urmărește comportamentul copiilor, în lupta lor pentru supraviețuire, prinși între un spațiu de joacă violent și un loc de muncă ostil. Selectat la IDFA Amsterdam 2013, „THE BED IS BROKEN lucrează cu subtilitate, tăcere și un simț vizual impresionant. Te poartă atât de aproape de acești copii defavorizați, încât dosarele cu care aruncă unul în celălalt te lovesc parcă și pe tine. În cele din urmă, inima este la fel de frântă ca și întreaga lume în care trăiesc.” (Alexandru Solomon, regizor și director al festivalului One World România)
OFF GROUND, câștigător al Premiului Publicului la Cinedans Festival Amsterdam 2013, filmul este este un mix conceptual de coregrafie și cinema, despre puterea și frumusețea legăturilor afective. Pe un 
articulează prin dans trecutul și prezentul. Un film emoționant, care folosește corpurile în mișcare ca mijloc de expresie a emoției trăite atunci când doi oameni trebuie să se despartă, în vreme ce granița dintre realitate și iluzie și cea dintre viață și moarte se relativizează. (Andreea Mihalcea, BIEFF 2013)
37º4 S, câștigător al unei Mențiuni Speciale a Juriului la Cannes 2013, vorbește atât despre maturizare și iluziile primei iubiri, cât și despre noțiunea de acasă și dezrădăcinare. Într-un stil cinematografic liric cu elemente documentare, ADRIANO VALERIO își plasează ficțiunea într-o insulă izolată din Oceanul Atlantic locuită de doar 270 de oameni. Doi dintre ei, adolescenții Nick și Anne, sunt împreună de când erau mici. Acum însă Anne trebuie să plece în Londra la internat, ceea ce destabilizează întreaga lume a băiatului. Decizia ei face ca timpul prezent al lui Nick să se întrepătrundă cu amintiri frumoase din trecut și întrebări fără răspuns legate de un viitor incert.
BUTTLER LAMP, prezentat în premieră la Semaine de la Critique Cannes 2013, filmul urmărește o ședință foto, în care un bărbat fotografiază familii de tibetani nomazi, cu site-uri celebre în fundal: Marele Zid Chinezesc, Disneyland, Stadionul Olimpic din Beijing, o plajă hawaiiană etc. Explorând cu inteligență relația vizuală dintre cele două planuri, BUTTER LAMP capătă o semnificativă încărcătură socio-politică, punând în discuție cu subtilitate fenomenul asimilării abuzive de către China și Occident a culturii tibetane, aceasta din urmă fiind nevoită să lupte de pe o poziție periferică pentru a-și păstra identitatea. (Andreea Mihalcea, BIEFF 2013)
THE RUNAWAY, câștigător al Ursului de Aur la Berlinale 2013, filmul spune povestea lui Lakdar, un asistent social pentru delincvenți juvenili, și pe Sabrina, una dintre tinerii pe care îi are în grijă la centru. Dar ziua surprinsă nu este una obișnuită. Sabrina urmează să fie judecată pentru niște infracțiuni. Pusă în fața acțiunilor ei trecute și a consecințelor pe care le-ar putea avea asupra viitorului ei, aceasta se panichează și fuge. Mergând pe urmele ei, Lakdar – ca și spectatorul – pornește într-o călătorie halucinantă prin Marsilia suburbană, disperat să o găsescă, sperând că nu este încă totul pierdut. (Oana Ghera, BIEFF 2013)


Taguri:  COMUNICATE DE PRESA Bucuresti: Matineu cu filme pentru liceeni in cadrul festivalului de film experimental BIEFF
 
Cluj: Gala de Craciun Temerarii Imprimare E-mail


 Peste 150 de tineri şi adolescenţi din România, care au supravieţuit cancerului, se reunesc la Cluj la ,,Gala de Crăciun Temerarii”, ediția a-VI-a


Asociația Little People România organizează pentru al șaselea an consecutiv Gala de Crăciun Temerarii, eveniment în cadrul căruia, tineri români supraviețuitori de cancer, membrii comunității Temerarii, devenită  în timp cea mai mare și activă comunitate de tineri supraviețuitori de cancer din Europa – vor celebra victoria asupra bolii, într-un decor de sărbătoare. Evenimentul are loc pe 11 decembrie la Cluj, la Grand Hotel Napoca începând cu ora 18:30, iar tema  aleasă este „Staruri de la Hollywood”. 

Gala de Crăciun Temerarii este un eveniment exclusiv dedicat tinerilor supravieţuitori, fiind organizată anual pentru a sărbători poveștile de succes ale acestora, și nu în scopul strângerii de fonduri. Evenimentul din acest an va reuni aproximativ 150 tineri cu vârste între 14-24 de ani. La eveniment vor mai participa oficialități, doctori oncologi și sponsori, care au susținut Asociația Little People pe toată durata anului și au avut încredere în profesionalismul serviciilor puse la dispoziție domeniului oncopediatric.

Cei peste 150 de tineri care au confirmat prezența vor participa la programele și activitățile recreative pregătite de Asociația Little People, iar șederea lor va culmina cu seara Galei din data de 11 decembrie.

“Suntem bucuroși că orașul în care au fost inițiate proiectele asociației în urmă cu mai bine de 17 ani, va găzdui acest eveniment special. În cadrul Galei vom sărbători împreună reușitele de peste an ale tinerilor care au câștigat lupta împotriva bolii, precum și succesul lor în campanii de comunicare, promovare și conștientizare a mesajului pozitiv al supraviețuirii. Pentru noi Temerarii sunt adevărate staruri și cea mai bună sursă de inspirație pentru cei care acum luptă cu această boală.” a declarat Katie Rizvi, Fondator al Asociației Little People România și al Clubului Temerarii.
 
Asociația Little People oferă copiilor și tinerilor afectați de cancer un program complex de sprijin psihosocial  care pornește de la diagnosticare și are în vedere urmărirea pe termen lung a pacienților, dar și a celor care au învins boala. În anul 2013, 135 de voluntari ai Asociației Little People au oferit 2093 de activități în cele 7 spitale în România, prin intermediul a 3592 ore de voluntariat, adițional celor 2488 de ore de intervenție oferite de specialiștii care coordonează voluntarii. În 2013, Asociația Little People și-a extins serviicile în Republica Moldova, a inaugurat o cameră de joacă și terapie în cadrul secției de oncopediatrie a Institutului Oncologic București, și a dat startul programului educativ ,,Fun School” care se desfășoară în fiecare dimineață în cele două institute oncologice din țară. Programul ,,Nu Mi-e Frică!”, reprezentat de Leul Curajos, nu este doar la dispoziția pacienților din secțiile de oncopediatrie majore din România și Republica Moldova, este și preferatul tinerilor supraviețuitori, care nu numai că voluntariază în cadrul programelor din spital, ci și contribuie la cele 4 ediții ale Revistei Temerarii, disponibilă pacienților din întreaga țară.  În afara programelor de renovare, donațiilor de echipament medical și medicamente, Asociația Little People sprijină în mod activ comunitatea medicală prin organizarea și finanțarea conferințelor medicale și proiectelor de cercetare în domeniul psiho-oncologiei.

Pentru detalii suplimentare despre eveniment si despre activitatea Asociației Little People Romania vă rugăm contactați:
Oana Rusu, e-mail: Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina. ,  tel: 0743 773 843Despre Clubul Temerarii:

În 2006, Asociația Little People a înființat Clubul Temerarii  - comunitatea adolescenților români care au învins cancerul - ce numără astăzi, aproape 300 de membri din 85 de localități, devenind prin urmare cel mai mare grup activ de sprijin reciproc în rândul adolescenților și al tinerilor adulți afectați de cancer și totodată  una dintre cele mai active comunități de acest gen din Europa. Prin intermediul Clubului Temerarii, Asociația Little People oferă sprijin tinerilor care au finalizat tratamentul cât și fraților și surorilor acestora şi facilitează reintegrarea lor în școală și în comunitate. Grupul pune la dispoziția membrilor oportunități de autodezvoltare, socializare, prietenie, focus-grupuri, orientare în carieră, precum și o serie de evenimente extraordinare organizate anual: Tabăra de Vară Temerarii și Gala de Crăciun. Acest lucru le oferă un puternic sentiment de apartenență și sprijin real din partea unor tineri care au trecut prin aceeași experiență ca și ei. 


Despre Asociația Little People România:

Asociația Little People România a fost înființată în anul 1996 cu misiunea de a sprijini copiii și tinerii bolnavi de cancer printr-un program de intervenție care presupune exerciţii ce implică diverse metode de terapie prin artă, dramaterapie şi ludoterapie, ajutându-i pe pacienți să îşi învingă temerile, să-şi îmbunătăţească respectul de sine, să se familiarizeze cu procedurile medicale şi mediul spitalicesc. Totodată, programele desfăşurate creează oportunităţi pentru joacă, învăţare, exprimare liberă, interacţiuni cu cei aflaţi în situaţii similare, precum şi implicare din partea familiei, acestea fiind doar câteva din activităţile întreprinse în promovarea coping-ului şi adaptării, activităţi ce au ca rezultat o rată mai ridicată de supravieţuire. Asociația Little People  oferă zilnic sprijin psihosocial și educațional copiilor și tinerilor în 7 secții specializate din România. 
Rezultatele notabile ale programului de suport psihosocial al asociației au fost marcate în 2013 prin obținerea a numeroase distincții la nivel național și internațional din partea experților din domeniul medical și al integrării sociale. Programul a fost validat și recunoscut la nivel internațional prin obținerea Marelui Premiu pentru Integrare Socială oferit de Fundaţia ERSTE, în urma unei competiţii în care au fost înscrise peste 2.000 de proiecte. La nivel național Little People România a obținut 5 premii în cadrul Galei Societății Civile. 

Pentru mai multe informații vă rugăm accesați:
www.thelittlepeople.ro

Taguri:  COMUNICATE DE PRESA Cluj Gala de Craciun Temerarii Asociatia Little People Romania
 
Sfantul Andrei, ocrotitorul Romaniei Imprimare E-mail


Sfantul Andrei, ocrotitorul Romaniei

Traditii, Superstitii si Obiceiuri

Din Biblie aflam ca Andrei avea un frate, Petru si ca acestia erau originari din Betsaida, localitate situata pe malul Lacului Genezaret. 
Numele Andrei provine din grecescul Andreas, care inseamna “viteaz”, “barbatesc”. Acesta este un nume grecesc, desi Sfantul Apostol Andrei era iudeu.

Din Evanghelia lui Ioan aflam ca Andrei AR fi fost mai intai ucenic al lui Ioan Botezatorul, care I-AR fi recomandat sa-l urmeze pe Isus din Nazaret. Conform Evangheliei lui Ioan, Andrei l-AR fi dus pe fratele sau Petru la Isus, spunandu-I ca l-a gasit pe Mesia. De aici provine caracterizarea lui Andrei ca “cel dintai chemat”.
Sfantul Andrei era pescar, astfel era considerat de marinarii si pescarii greci drept ocrotitorul lor.

Dupa traditiile crestine si dupa cele scrise de unii istorici si teologi din primele secole de crestinism, Sfantul Apostol Andrei a fost intaiul vestitor al Evangheliei la geto-daci, in Scythia Minor, denumirea de atunci a Dobrogei. In sedinta din 13 ianuarie 1994, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca ziua de 30 noiembrie sa fie insemnata in calendar cu cruce rosie, “ca o adevarata sarbatoare a crestinismului romanesc”, iar Sfantul Apostol Andrei sa fie socotit patronul spiritual al Romaniei.
Din traditia bisericii, stim ca Sfantul Andrei a avut si un sfarsit de mucenic, fiind rastignit, la Patras, langa Corint, cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia I s-a spus “Crucea Sfantului Andrei”.


Traditii, Superstitii, Obiceiuri

In unele zone ale tarii, in ziua Sfantului Andrei, oamenii nu matura si nu arunca nimic afara, pentru ca lupii sa nu Le manance animalele din gospodarie. Astfel, in zona Bucovinei se crede ca in aceasta noapte umbla strigoii sa fure "mana" vacilor, mintile oamenilor si rodul livezilor. Aparitia celor doi sfinti, Andrei si Nicolae, la inceputul iernii, cand se pun in miscare haitele de lupi, sunt semne de imbatranire si degradare a timpului calendaristic.

Oamenii, in noaptea Sfantului Andrei, incercau sa se apere de strigoi prin ungerea usilor, ferestrelor casei si ale grajdului cu usturoi. Femeile intorceau in aceasta noapte oalele si canile cu gura in jos, pe motiv ca strigoii sa nu salasluiasca in ele. Cenusa era scoasa din soba, ca aceste spirite sa nu-si gaseasca adapost la caldura. Exista obiceiul de a se arunca Paine prin curte, ca strigoii flamanzi sa nu caute prin Casa de-ale gurii. In Bucovina, de Sfantul Andrei nu se matura si nu se scoate gunoiul din Casa, iar femeile nu se piaptana (pieptenele reprezinta in basme padurea, adica locul unde salasluiesc lupii) pentru a nu aduce lupul prin apropiere.

De Sfantul Andrei se pune grau la incoltit si fiecare membru al familiei trebuie sa isi semene propriul grau. Se pun boabe de grau intr-un vas cu un strat subtire de pamant care este udat constant. Graul se pozitioneaza langa fereastra pentru a avea destula lumina. De Anul Nou se interpreteaza norocul si sanatatea ce va fi harazita fiecaruia in anul ce va urma in functie de inaltimea si grosimea firelor de grau.
Daca nu avem grau, exista alternativa cepei. Conform unei alte traditii, in podul casei sunt urcate 12 cepe sanatoase care sa fie lasate pana in seara de Craciun. Fiecarei cepe ii este atribuit numele unei luni. Cepele care s-au stricat in saptamanile care au trecut indica luni ploioase sau cu grindina, iar cele care au incoltit – luni favorabile recoltei.

Geto-dacii spuneau ca mama lui Andrei era o lupoaica fermecata, numita Brito-Lagis ori Tergo-Lape. Conform gr. Lykos, lat. Lupus “lup”, ROM. Pricolici, tricolici, varcolac. De aceea, la 30 noiembrie este si Ziua Lupului sau a Lupilor, iar Sfantul Andrei este patronul acestor salbaticiuni, ca si fratele lui, Sfantul Petru. Mai straniu e un obicei atestat la romanii din Transnistria numit Bocetul Andreiului. Fetele, dupa ce fac o papusa din carpe, numita Andrei, o aseaza pe lavita ca pe un mort si o jelesc.

Se mai spune ca noaptea Sfantului Andrei este una dintre cele mai importante ale anului pentru vraji si farmece. Astfel, in ajunul sarbatorii se masoara noua cesti cu apa si se toarna intr-o strachina, ce se va aseza sub icoane. In zorii zilei, se masoara cu aceeasi ceasca apa din strachina. Daca apa va creste macar cu un strop, va fi cu noroc; Dar daca apa va scadea, va fi fara noroc. Tot in seara de Sfantul Andrei se pun intr-o ulcica sau intr-o sticluta cu apa ramurele de mar, cate una pentru fiecare din Casa. Se tin ASA pana la Anul Nou; a cui ramurica va fi inflorita, acela va avea noroc tot anul care vine.

In noaptea Sfantului Andrei se face si chemarea ursitului. Ca sa-si viseze ursitul, fata mare pune sub perna 41 de boabe de grau, spunand, inainte de a se culca cateva vorbe care sa-I aduca pe acesta. Daca viseaza ca I-a furat cineva graul, se va marita in curand.

Alte fete care vor sa se marite pregatesc Turtuca de Andrei, o turta subtire din faina de grau, foarte sarata, coapta pe plita sobei si o mananca inainte de culcare. Baiatul care vine in vis sa-i aduca apa ca sa-si potoleasca setea urmeaza sa o ceara de nevasta in cursul anului care vine. In alte zone, in noaptea de Sfantul Andrei, fata mare se duce despuiata la fantana, tinand in mana o lumanare din Noaptea Invierii, se apleaca si se uita in oglinda apei, la lumina lumanarii, spunand: 
“Sfinte Andrei,
Scoate-i chipul in fata apei,
Ca in vis sa-l visez,
Ca aievea sa-l vaz!”

si atunci i se va arata chipul ursitului ei.
 
siteza trimisa de Gabriela Dimitriu 

Taguri:  Spiritualitate Spiritualitate Sfantul Andrei ocrotitorul Romaniei traditii si obiceiuri
 
Structura anului scolar 2013 2014 Imprimare E-mail


Structura anului şcolar 2013 – 2014
  
În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 185/2013, privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei Naționale,
În temeiul art. 94, alin.(2), lit. r) din Legea educației naționale nr.1/2011,
cu modificările și completările ulterioare,
MINISTRUL EDUCAŢIEI NAȚIONALE
emite prezentul ordin:
Art.1 (1) Anul şcolar 2013-2014 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 176
de zile lucrătoare.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), se stabilesc următoarele:
a) pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 37 de
săptămâni din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind
dedicate desfășurării examenului național de bacalaureat. Cursurile claselor
terminale se încheie în data de 30 mai 2014;
b) pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 36 de săptămâni din care durata
cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfășurării
evaluării naționale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 13 iunie
2014;
c) pentru clasele din învățământul liceal - filiera tehnologică, cu excepția
claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de
învăţământ, în vigoare.
d) pentru clasele din învăţământul profesional cu durata de 2 ani, durata
cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare;
e) pentru învăţământul special - clasele a IX-a - a XI-a, ciclul inferior al
liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând
181 de zile;
f) stagiile de pregătire practică pentru care au optat absolvenții ciclului inferior
al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore care se desfășoară în perioada
propusă de unitatea de învățământ organizatoare și aprobată de inspectoratul
școlar, conform structurii anului școlar, cu respectarea vacanțelor;
2
g) pentru învăţământul postliceal (şcoală postliceală şi şcoală de maiştri), durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare.
 
Art.2 Anul şcolar 2013-2014 începe pe data de 1 septembrie 2013, se încheie pe data de 31 august 2014 şi se structurează pe două semestre, după cum urmează:
Semestrul I
Cursuri – luni, 16 septembrie 2013 – vineri, 20 decembrie 2013
În perioada 2 - 10 noiembrie 2013, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă.
Vacanţa de iarnă – sâmbătă, 21 decembrie 2013 – duminică, 5 ianuarie 2014
Cursuri – luni, 6 ianuarie 2014 – vineri, 31 ianuarie 2014
Vacanţa intersemestrială – sâmbătă, 1 februarie 2014 – duminică, 9 februarie 2014
Semestrul al II-lea
Cursuri – luni, 10 februarie 2014 – vineri, 11 aprilie 2014
Vacanţa de primăvară – sâmbătă, 12 aprilie 2014 – marți, 22 aprilie 2014
Cursuri – miercuri, 23 aprilie 2014 – vineri, 20 iunie 2014
Vacanţa de vară – sâmbătă, 21 iunie 2014 – duminică, 14 septembrie 2014
Art.3 (1) În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri.
(2) Unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor marca prin manifestări specifice ziua de 5 octombrie – Ziua internațională a educației și ziua de 5 iunie – Ziua învățătorului, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar.
Art.4 (1) Săptămâna 7–11 aprilie 2014 din semestrul al doilea este săptămână dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Şcoala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, având un orar specific.
(2) Tipurile de activități care se organizează în săptămâna menționată la alin. (1), modalitățile de organizare și responsabilitățile se stabilesc conform anexei, care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art.5 (1) Tezele din semestrul I al anului şcolar 2013-2014 se susţin, de regulă, până la data de 20 decembrie 2013.
(2) Tezele din semestrul al II-lea al anului şcolar 2013-2014 se susţin, de regulă, până la data de 23 mai 2014.
Art.6 (1) În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar stabilite prin prezentul ordin.
 
sursa: Ministerul Educatiei Nationale

Taguri:  ARTICOLE Legislatie Structura anului scolar 2013 2014 Ministerul Educatiei Nationale EDU
 
Tarziu de toamna de Tudor Arghezi Imprimare E-mail


Tarziu de toamna
de Tudor ArgheziPrin singuratatea lui brumar
Se risipeste parcul, cat cuprinzi,
Invaluit in somnul funerar
Al fumegoaselor oglinzi.

Caci prin mijloc, bolnav de mii de ani,
Intunecat in adancimi un lac e-ntins,
Si sangele, din vii si din castani,
Pe fata ruginie a undelor s-a prins.

Tristetea mea stravede printre arbori zarea,
Ca-ntr-un tablou in care nu-ntelegi:
Boschet sau asteptare opreste-n fund cararea?
Si linistea-i ecoul buchetelor pribegi.

Spital de intristare, de cainta,
In care-ti plangi iubirea nentamplata
Si-ti amintesti cu dor, cu-o suferinta,
Faptura neintalnita niciodata.

Molifti, cativa, s-au intalnit departe,
Pe cand murmurul parcului se roaga...
Se-nchide inserarea ca o carte
Si sufletul in foi, ca o zaloaga.
 
Amurg de toamna de Lucian Blaga Imprimare E-mail


Amurg de toamnă
de Lucian Blaga


Din vârf de munţi amurgul suflă
cu buze roşii
în spuza unor nori
şi-atâta
jăraticul ascuns
sub valul lor subţire de cenuşă.

O rază
ce vine goană din apus
şi-adună aripile şi se lasă tremurând
pe-o frunză:
dar prea e grea povara -
şi frunza cade.

O, sufletul!
Să mi-l ascund mai bine-n piept
şi mai adânc,
să nu-l ajungă nici o rază de lumină:
s-ar prăbuşi.

E toamnă.

Taguri:  Poezii Poezii de toamna Amurg de toamna de Lucian Blaga
 
Iarna stelele de Ana Blandiana Imprimare E-mail


Iarna stelele
de Ana BlandianaIarna stelele
Sunt atât de departe,
Că nu poţi să le vezi
Prin singurătate.

Iarna mările
Sunt atât de străine,
Că nici cursul izvoarelor
Nu li se cuvine.

Iarna morţii
Sunt atât de reci,
Că îngheaţă pământul
Emisferei de veci.

Taguri:  Poezii Poezii de iarna Iarna stelele de Ana Blandiana
 
Oaspete pe drum de seara de Otilia Cazimir Imprimare E-mail


Oaspete pe drum de seară
de Otilia Cazimir


Focul tremură-n oglindă
Şi, de cine ştie unde,
Pân' la patul tău pătrunde
Cântec dulce de colindă.

 
Adormitele colinde
Cată drumul îndărăt
Să se-ntoarcă zgribulite,
Prin căsuţele pitice,
Sub căciula de omăt.

 
Peste deal cu săniuş,
Moş Crăciun vine acuş'.
Trupu-i vechi şi puţinel,
Tremură sub cojocel,
Iar sub cuşmă-i râd ghiduş,
Barba-n cetini pieptănată
Şi mustăţile de vată.
 
La drum de Otilia Cazimir Imprimare E-mail


La drum
de Otilia CazimirMoş Crăciun, la urcuş,
S-a pornit cu sacu-n spate.
Drumu-i rău, şi-i lunecuş,


Lung se uită îndărăt,
Scuturându-şi barba rară
De omăt,
Şi oftează sub povară:


- Greu tătucă, greu de tine!
Iaca, stau şi mă socot
Dacă nu cumva-i mai bine
Să mă mut mai cătră vară,
Că-s bătrân şi nu mai pot!

Taguri:  Poezii Poezii de iarna La drum de Otilia Cazimir
 
<< Start < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Inainte > Sfarsit >>

Rezultate 1 - 15 din 1259
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner