Cele 7 minuni ale lumii moderne Imprimare E-mail


Initial am dorit sa va oferim un articol despre cele 7 minuni ale lumii modern. Totusi inainte de a le enumera, tinem sa va listam si cele 7 minuni ale lumii antice. De ce le consideram minuni, minunile unei lumi disparute de mult timp?. Poate ne intrebam adesea ce au motivat acesti oameni sa construiasca asemenea nemaivazute realizari ale mintii si spiritului antic. Poate nevoia de adulatie, de confirmare, de putere sau pur si simplu din iubire pentru o idée, o iubita, un simbol, pentru eternitate. Sau…cine stie erau mai buni agenti de turism decat credem noi.

Cea mai veche versiune a listei acestor minuni apartine lui Antipater din Sidon și a fost scrisa în secolul al II-lea î.Hr.; se presupune că se bazează pe ghidurile călătorilor eleni și cuprinde doar constructii din jurul Mării Mediterane, unde siguranța călătoriilor era oarecum asigurată. Incă din 1600 î.Hr. turiștii au zgâriat inscripții pe monumentele din Valea Regilor în Egipt (în acea perioadă Sfinxul avea deja o mie de ani). Toate minunile erau construcții antropice; destinațiile naturale nu erau incluse, nefiind populare.

Cele șapte minuni ale lumii antice sunt, în ordine cronologică:
Marea Piramidă din Giza   (2550 î.Hr.  egiptenii)
Grădinile suspendate ale Semiramidei    (600 î.Hr. babilonienii)       
Templul zeiței Artemis din Efes   (550 î.Hr. lidienii, greci)     
Statuia lui Zeus din Olympia  (435 î.Hr. grecii)           
Mausoleul din Halicarnas  (351 î.Hr. carienii, greci)       
Colosul din Rodos     (292-280 î.Hr. Grecia elenistică)   
Farul din Alexandria   (secolul 3î.Hr. Egiptul elenistic)   

Image 

Lista celor 7 minuni ale  lumii moderne:
  •     Zidul Chinezesc (China)
  •     Vechiul oraș Petra (Iordania)
  •     Machu Picchu (Peru)
  •     Chichen Itza (Mexic)
  •     Colosseum-ul din Roma (Italia)
  •     Taj Mahal (India)
  •     Statuia lui Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro (Brazilia)


Zidul chinezesc

Marele Zid Chinezesc  este o construcție strategică care are mii de kilometrii lungime.
 Zidul a fost construit cu scopul de apărare a graniței imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Este o construcție gigantică considerată după volum ca cea mai mare de pe glob, cu o lungime controversată, după datele mai recente ar fi avut o lungime de 6 350 km, zidul principal având 2 400 km lungime. Zidul a fost construit după un sistem care leagă între ele mai multe fragmente de vârstă diferită. Lungimea zidului declarată de China se consideră exagerată, la 10 000 de unități Li de lungime, se consideră în calcul 1 Li = 575,5 m ceea ce ar corespunde cu cca. 5.755 km.


Machu Picchu
Ruinele orașului Machu Picchu, redescoperite în 1911 de către arheologul Hiram Bingham, sunt unele dintre cele mai frumoase și enigmatice locații străvechi din lume.În timp ce incașii in mod sigur foloseau vârful muntelui (2761,50 m înălțime), ridicând sute de structuri de piatră începând cu anii 1400, legendele și miturile indicau faptul că Machu Picchu (însemnând "vechiul pisc" în limba Quechua), adorat ca un loc sacru din cele mai vechi timpuri. Oricare ar fi originile sale, incașiil-au transformat într-un mic (5 mile pătrate), dar extraordinar oraș.


Piramida de la Chichen Itza
Chichen Itza a fost un centru regional al câmpiilor mayașe din nord din perioada clasică târzie până în cea clasică terminală și spre începutul perioadei postclasice. Situl prezintă o multitudine de stiluri arhitecturale, de la ceea ce se numește stilul „mexicanizat” și cu influențe din stilurile văzute în centrul Mexicului și până la stilul PUUC din câmpiile nordice. Prezența stilurilor central-mexicane a fost considerată un semn al migrațiilor directe a populațiilor din centrul Mexicului sau a unor cuceriri a acestora, dar interpretările contemporane văd prezența acestor stiluri non-mayașe mai mult ca un rezultat al schimburilor culturale.

Colosseum
Colosseumul este un monument turistic din Roma vizitat de foarte mulți turiști din toată lumea. El este probabil cea mai impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman. Cunoscut inițial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul era cea mai mare construcție a vremurilor sale și astăzi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat.

Taj Mahal-ul
Taj Mahal-ul este un monument în Agra, India. A fost comisionat de împăratul Shah Jahan ca un mausoleum pentru soția sa, Mumtaz Mahal. Clădirea a fost construită între 1630 și 1653.
În 1983, Taj Mahal-ul a devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO și rămâne astăzi printre cele mai vizitate și faimoase monumente din lume.

Statuia lui Iisus Mantuitorul din Rio de Janeiro
Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul) este un monument în Rio de Janeiro (Brazilia). El este amplasat la sud de oraș pe muntele Corcovado (780 m) în pădurea Tijuca. Monumentul a fost planificat cu ocazia aniversării de 100 de ani de la decalararea independenței Braziliei. Schițele proeictului au fost întocmite de inginerul Heitor Silva Costa. Din motive financiare, numai peste zece ani a început construcția lui. Cu sprijinul Franței și Vaticanului s-a reușit realizarea proiectului și sfințirea statuii la data de 12 octombrie 1931. Edificiul are o înălțime de 30 m, împreună cu soclul 38 de m, lățimea la nivelul brațelor 28 m și o greutate de 1145 t. În soclu se află o capelă unde pot intra 150 de persoane, mulajul (modelul) din ghips a fost efectuat de sculptorul francez Paul Landowski. Materialul de construcție este compus din beton armat, acoperit cu un strat de mozaic. Monumentul este folosit de biserica catolică la diferite aniversări ca loc de pelerinaj. În orașul bolivian Cochabamba a fost amplasat un monument asemănător, care depășește cu 8 m înălțimea monumentului brazilian. În prezent există în Brazilia și Portugalia mai multe copii a statuii.

Vechiul oras Petra
Petra este un fost oraș antic, situat în Iordania. Este unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, datorită templelor săpate direct în stâncă, cel mai cunoscut fiind "Trezoreria", în stil grecesc, cu o înălțime de 42 m, unde s-a turnat și partea finală a filmului Indiana Jones și ultima cruciadă.
În antichitate orașul se numea Rekem și apare menționat în manuscrisele de la Marea Moartă. Se presupune că a fost construit începând cu secolul al VI-lea î.e.n., de către nabateeni, un popor semitic, și a fost capitala lor până în 106 e.n., când a intrat în componența Imperiului Roman, devenind capitala provinciei Arabia Petrea.
Orașul continuă să înflorească în următorul secol, apoi intră în declin și este abandonat, fiind distrus în 363 de un cutremur. Ruinele au devenit o curiozitate în Evul Mediu, fiind vizitate de sultanul Baibars al Egiptului în secolul al XIII-lea. Primul european care le-a vizitat și descris a fost exploratorul elvețian Johann Ludwig Burckhardt, în 1812.
În 1985 Petra a fost inclusă în lista UNESCO a locurilor din patrimoniul mondial. Este și una din Cele 7 noi minuni ale lumii.
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner