Conventia ONU Imprimare E-mail


ImageArticolul 1: Definitia copilului
In sensul prezentei conventii, prin copil se Intelege orice fiinta sub varsta de 18 ani, cu exceptia cazurilor cand, In baza legii aplicabile copilului, majoratul este stabilit sub aceasta varsta.
Articolul 2: Tratament egal
Statele parti se angajeaza sa respecte drepturile care sunt enuntate In prezenta conventie. Statele parti vor lua toate masurile corespunzatoare pentru ca copilul sa fie efectiv protejat Impotriva oricarei forme de discriminare.
Articolul 3: In interesul copilului
In toate deciziile care ii privesc pe copii, fie ca sunt luate de institutii publice sau private de ocrotiri sociale, de catre tribunale, autoritati administrative sau de organe legislative, interesele superioare ale copilului trebuie sa fie luate In considerare cu prioritate.
Articolul 4: Punerea In practiva a drepturilor
Statele parti se angajeaza sa ia toate masurile legislative, administrative si altele care sunt necesare pentru a pune In practica drepturile recunoscute In prezenta conventie.
Articolul 5: Rolul parintilor
Statele parti vor respecta responsabilitatea, dreptul si obligatia pe care le au parintii sau, dupa caz, membrii familiei largite sau a comunitatii, tutorii sau alte persoane prin lege responsabile pentru copil, de a-i da acestuia, Intr-un mod care sa corespunda dezvoltarii capacitatilor acestuia, orientarea si sfaturile corespunzatoare exercitarii drepturilor pe care i le recunoaste prezenta conventie.
Articolul 6: Viata si dezvoltare
Statele parti recunosc ca orice copil are un drept inerent la viata. Statele parti vor asigura In toata masura posibilului supravietuirea si dezvoltarea copilului.
Articolul 7: Nume si nationalitate
Copilul are dreptul la un nume, dreptul de a dobandi o cetatenie si, In masura posibilului, dreptul de a-si cunoaste parintii si de a fi crescut de acestia.
Articolul 8: Pastrarea identitatii
Statele parti se angajeaza sa respecte dreptul copilului de a-si pastra identitatea, inclusiv cetatenia, numele sau si relatiile familiale.

 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner