Cum se inregistreaza nasterea unui copil in Italia Imprimare E-mail


Copiii care se nasc in Italia trebuie sa fie inregistrati la Biroul Starii Civile a localitatii in care s-a nascut copilul (Ufficio di Stato civile del Comune); Directia Sanitara (Direzione Sanitaria) a spitalului sau a Clinicii.
ImageDirectia Sanitara se va ocupa de transmiterea inregistrarii la biroul Starii Civile a localitatii de nastere a copilului.
Nasterea copilului poate fi inregistrata de unul dintre parinti, un insarcinat special, un medic, o moasa sau orice alta persoana care a asistat la nastere.

Pentru inregistrarea unui copil nascut in Italia sunt necesare urmatoarele acte:

documentul de identitate al unui parinte (sau a ambilor parinti, daca nu sunt casatoriti);
certificatul de nastere eliberat de catre spital (in cazul in care se inregistreaza direct la Starea Civila).

Pentru inregistrarea copilului nu este necesara posesia permisului de sedere. Daca parintii au permise de sedere si sunt rezidenti in Italia, actul de nastere va fi inaintat in Primaria de rezidenta a familiei pentru a fi transcris, potrivit indrumarului serviciilor oferite cetatenilor straini “Viata in Piemonte”, editat de Assessorato alle Politiche Sociali din Regiunea Piemonte.

Nasterea unui copil trebuie inregistrata in termen de 10 zile de la nastere in cazul inregistrarii la Starea Civila a localitatii in care s-a nascut copilul (poate fi facuta de unul dintre cei doi parinti);
in termen de trei zile de la nastere in cazul inregistrarii la Directia Sanitara a spitalului sau a Clinicii.

Este posibila recunoasterea unui fiu inainte de nasterea acestuia. In acest caz, trebuie prezentat la biroul Starii Civile certificatul medical eliberat de catre medicul curant sau de catre Azienda Sanitaria Locale (A.S.L.). Acest certificat trebuie sa demonstreze sarcina si data presupusa a nasterii.

In Italia, este interzis sa se impuna copilului acelasi nume ca al tatalui in viata, a unui frate sau a unei surori sau nume si prenume ridicole, dezonorante si care intra in contradictie cu legile publice.

Inregistrarea fiilor naturali (nascuti in afara casatoriei) trebuie realizata prin aceleasi modalitati prevazute pentru fiii legitimi (nascuti prin casatorie). Actele de nastere straine pot fi transcrise daca parintii rezidenti in Italia cer aceasta transcriere.

Actele de nastere trebuie traduse in limba italiana si legalizate de catre autoritatile straine competente. Pentru informatii, va puteti adresa Biroului actelor de nastere (Ufficio atti di nascita) al primariei de rezidenta. De asemenea, este necesara transcrierea actelor de nastere si in Romania, pentru ca certificatul de nastere romanesc este cerut la eliberarea pasaportului.

Inscrierea nasterii se poate face la Oficiile Consulare ale Romaniei in Italia, pe baza certificatului de nastere italian pentru uz international (modello plurilingue), pasapoartelor parintilor, certificatelor de nastere ale parintilor, certificatului de casatorie al parintilor.

Trebuie mentionat faptul ca, in Italia, femeia are dreptul de a da nastere unui copil fara a-l recunoaste si fara ca numele sau sa apara pe actul de nastere (prin urmare, fara ca numele sau de familie sa fie dat copilului).

In acest caz, numele sau de familie va ramane secret si va fi in mod riguros interzis celor care, din motive de serviciu, cunosc numele mamei, sa-l dezvaluie. Cei care o vor face comit o greseala grava. Tribunalul, in cazul in care minorul nu este recunoscut de mama, nu poate sa efectueze cercetari referitoare la paternitatea copilului.


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner