Legislatie si violenta domestica Imprimare E-mail


Cu totii cunoastem, din pacate, din toate sursele de informare (media, internet), amploarea violentei in ultimii ani;si cand vorbesc de violenta, ma gandesc la toate formele ei de manifestare: violenta asupra naturii, asupra animalelor,dar mai ales asupra oamenilor, asupra semenilor nostri.

 Totusi as vrea sa ma aplec asupra unui subiect mai delicat si anume Violenta Domestica (violenta in familie).
In fiecare minut, in aproapre orice colt din lume, in familie, o femeie, un copil, o sora, un frate este supus violentelor fizice sau psihice din partea unei rude sau a unui membru de familie.
Fenomenul e de amploare si TREBUIE OPRIT…..POATE FI OPRIT.

Doresc sa va ofer cateva informatii de ordin juridic in primul rand, informatii care sa va calauzeasca in luarea unei decizii daca aveti cunostinta de astfel de cazuri sau daca va aflati chiar dumneavoastra intr-o astfel de situatie.
In primul rand trebuie sa intelegeti ce inseamna Violenta Domestica.

Violenta in familie este definita, conform legislatiei in vigoare, ca orice atitudine fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre o ruda sau membru de familie, impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material.

Din punct de vedere legislativ, violenta in familie are mai multe reglementari legale, dar cea mai importanta este Legea nr. 217/2003 cu privire la prevenirea si combaterea violentei in familie. Ea defineste violenta in familie si ofera informatii exacte despre organizarea si atributiile Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei (ANPF), agentie ce are ca scop protejarea, sprijinirea si indrumarea victimelor violentei domestice.

De asemenea exista reglementari exacte in Codul Penal, reglementari ce au ca scop prevenirea, combaterea acestui tip de infractiuni, pedepsirea agresorilor, dar MAI ALES  protejarea victimelor si am sa va dau cateva exemple:

Art.180-Lovirea sau alte violente;
Art.181-Vatamarea corporala;
Art.182-Vatamarea corporala grava;
Art.189-Lipsirea de libertate in mod ilegal;
Art.190-Sclavia;
Art.191-Supunerea la munca fortata sau obligate;
Art.193-Amenintarea;
Art.197-Violul;
Art.198-Actul sexual cu un minor,


Toate infractiunile enumerate mai sus fac parte din “fenomenul” Violentei Domestice.
Oricare din aceste infractiuni poate fi reclamata la orice sectie de politie, cu precadere la sectia de politie din sectorul in raza caruia locuiti, de asemenea mai pot fi facute sesizari si la numarul de urgenta 112.

Art.26 din legea 217/2003 de care va vorbeam mai sus, prevede ca:

     (1) In cursul urmaririi penale sau al judecatii instanta de judecata, la cererea victimei sau din oficiu, ori de cate ori exista probe sau indicii temeinice ca un membru de familie a savarsit un act de violenta cauzator de suferinte fizice sau psihice asupra unui alt membru, poate dispune, in mod provizoriu, una dintre masurile prevazute la art. 113 si 114 din Codul penal, precum si masura interzicerii de a reveni in locuinta familiei.
     (2) Masurile prevazute la alin. (1) inceteaza la disparitia starii de pericol care a determinat luarea acestora.
Art.113 din Codul Penal face referire la obligarea la urmarea de catre agresor, unui tratament medical, masura luata de catre instanta de judecata.
Art.114 din Codul Penal face referire la luarea masurii internarii intr-un institute medical de specialitate, masura luata de catre instanta de judecata.

De asemenea vreau sa fac referire si la Art.118 (indice 1) din Codul penal care reglementeaza interdictia de a reveni in locuinta familiei pe o perioada determinata, decizie de asemenea luata de instanta.
Am tinut in mod deosebit sa va fac o mica introducere in complexa lume juridica deoarece doresc sa va conving ca legea va protejeaza, exista solutii pentru rezolvarea acestor probleme atat pe cale juridica, apeland fie la organelle de cercetare penala, fie la instanta de judecata, cat si pe calea sprijinului oferit de centrele de asistenta sociala.
Asadar, avem sprjin garantat din partea sectiilor de politie, instantelor de judecata si din partea centrelor de asistenta sociala.
Nu va lasati intimidati sau influentati ca o astfel de problema nu are rezolvare pentru ca ARE.
In final, dar nu lipsit de importanta, doresc sa punctez  necesitatea schimbarii mentalitatii mai ales prin utilizarea sistemului educativ.


Educati-va copiii intr-un spirit sanatos trimitandu-i la scoala si comunicati cu ei la putere maxima.


Autor: Avocat Oana Stirbulescu
Telefon:  0727 067 078
 
 


Comentarii (2)add
... : cosmina
foarte bun! multumesc de informatii! chiar aveam nevoie de ele ca sa stiu cum ma pot apara, cum imi pot apara familia...
...
nu e poveste : eliana
exista oameni carora le pasa si va pot ajuta. puteti afla mai multe pe www.nuepoveste.ro, o campanie impotriva violentei domestice.
...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner