Sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si alocatia de stat pentru copii. Imprimare E-mail


Potrivit dispozitiilor art. 49 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata, statul acorda alocatii pentru copii si ajutoare pentru ingrijirea copilului bolnav sau cu handicap, stabilindu-se astfel un regim special de protectie si asistenta in realizarea drepturilor lor, fara nicio discriminare sau conditionare.
ImageIn prezent, pentru atingerea acestui articol din Constitutia Romaniei, este in vigoare Ordonanta de Urgenta nr. 44 din 14.iunie.2006 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si a Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii.

In conformitate cu aceasta, persoanele indreptatite (mama sau tatal) care fac dovada ca pana la data nasterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit timp de 12 luni, au dreptul la indemnizatie pentru cresterea copilului. Este valabil si pentru parintii copilului adoptat, masura aplicandu-se in contextul in care parintii au satisfacut stagiul de cotizare de 12 luni inainte instituirii tutelei.

Concediul fara plata, dar cu plata indemnizatiei se acorda pe o perioada de 2 ani / respectiv 3 ani, in situatia copilului cu handicap. De indemnizatia si stimulentul prevazute de aceasta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului. Beneficiaza de aceleasi drepturi si una dintre persoanele care au adoptat copilul, carora li s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care au copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, precum si persoana care a fost numita tutore. In aceasata ultima situatie, acordarea drepturilor prevazute se face tinandu-se seama de 12 luni anterioare datei de la care, dupa caz, s-a aprobat adoptia, a fost facuta incredintarea, s-a instituit plasamentul sau tutela.

Drepturile prevazute de aceasta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;
c) locuieste impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.

Ambii parinti au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea si ingrijirea copilului cu plata indemnizatiei, deoarece este important de stiut ca atat mama, cat si tatal pot beneficia de acest drept. Insa, concediul si indemnizatia se acorda doar unuia dintre parinti. Este posibil, dupa un an – de exemplu- mama sa decida sa isi reinceapa serviciul, tatal avand posibilitatea sa beneficieze de concediu.

Concediul si indemnizatia lunara prevazute se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii ai parintilor adoptive.  Durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator, in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept.

Cuantumul indemnizatiei este de 600 RON/lunar (6 milioane lei vechi), pentru toate persoanele beneficiare.
Merita mentinut faptul ca alocatia de stat pentru copii isi modifica semnificativ cuantumul, crescand de la 240.000 lei vechi (24 RON) la 2.000.000 lei vechi (200 RON).
In acest fel, in mod real, valoarea neta ajutorului pentru sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si alocatia de stat pentru copii, este mai mica cu 24 RON decat cea acordata pana la 31.12.2006.

Schimbari vor fi in ceea ce priveste suplimentul care se acorda parintilor care intrerup concediul si se reintorc la serviciu mai devreme de implinirea celor 2 ani ai copilului. Nu vor mai beneficia, pe langa salariul de baza, de 300 RON (ca pana la 31.12.2006), ci doar de 100 RON. Numai ca, datorita cresterii alocatiei de stat pentru copii dupa principiul descries anterior, pierderea va fi tot de 24 RON, caci la valoarea suplimentului de 100 RON se adauga noua alocatie de stat in cuantum de 200 RON.

Atat pentru indemnizatie si pentru alocatia de stat pentru copii, cat si pentru supliment, cererile se depun la Directiile judetene / sectoriale de Munca, Solidaritate Sociala si Familie de care apartin administrative teritorial parintii copilului.


Drepturile prevazute, reprezentand indemnizatie, stimulent sau alocatie de stat pentru copii, se acorda, la cerere, in baza urmatoarelor documente, dupa caz:


 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner