Sanatate in sucuri din legume si fructe Imprimare E-mail


 

* Sucurile naturale sint adevarate medicamente care te pun pe picioare, purifica organismul, previn o sumedenie de boli si chiar le trateaza cu succes, sint ieftine si placute la gust.

Sucurile de fructe si legume ajuta la regenerarea organismului prin continutul lor bogat in aminoacizi, saruri minerale, enzime si vitamine, cu conditia sa fie preparate proaspete, crude si fara conservanti. De aceea, racoritoarele cu arome de fructe nu pot fi mai sanatoase decit sucurile naturale, obtinute prin stoarcerea directa a fructului sau legumei. in plus, aceste adevarate medicamente care te pun pe picioare, purifica organismul, previn o sumedenie de boli si chiar le trateaza cu succes, sint ieftine si placute la gust. Sucurile de fructe si legume nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatia zilnica. Mai ales acum, cind e vremea lor si gasim din belsug materie prima proaspata.

Cum se prepara sucurile naturale?


ImageFructele sau legumele cu coaja, inainte de a fi stoarse, vor fi bine spalate cu apa rece, apoi taiate in felii subtiri. Se introduc in storcatorul electric. in lipsa acestuia, mai ales pentru legume, iar dintre fructe in special pentru mere, putem folosi razatoarea metalica, urmind sa obtinem lichidul prin stoarcere, presare manuala sau cu ajutorul unui aparat. Sucurile odata obtinute se vor bea cu circa o jumatate de ora inainte de masa sau la 3 ore dupa masa, numai asa vor furniza organismului toate substantele pe care le contin. Nu se pastreaza niciodata de la o zi la alta, cu trecerea timpului, sucul se oxideaza si vitaminele se distrug. Poate fi pastrat in frigider, intr-un vas din sticla. Trebuie sa stiti ca majoritatea legumelor si fructe pot fi combinate in adevarate cocteiluri savuroase si, in acelasi timp, extrem de sanatoase.

Morcovi si telina la pahar

Sucul de morcovi este indicat in anemii, ulcere gastrice si duodenale, colite, enterite, diaree sau constipatie, afectiuni hepatobiliare, intoxicatii, dermatoze. Contine fier, calciu, fosfor, magneziu, vitamine multiple, mai ales provitamina A, pectine. Se spune ca intirzie imbatrinirea. Pentru ca are un gust fad, e indicat in combinatie cu telina, rosii, lamiie sau mere. Sucul obtinut din frunze de telina sau radacini este un bun drenor hepatic si renal, tonic al sistemului nervos si al suprarenalelor, antireumatismal si antigutos, inzestrat cu proprietati antiseptice. Contine saruri minerale, oligoelemente, vitamine. Este aperitiv si remineralizant. Se foloseste in inapetenta, astenie, surmenaj, convalescenta, demineralizare, reumatism, afectiuni pulmonare, litiaza urinara, impotenta. Se administreaza cite 1-2 lingurite de 3 ori pe zi inainte de mese, sau cite 1/2 pahar pe zi, timp de 15-20 de zile, in cure intensive. Favorizind eliminarea excesului de apa din tesuturi, poate fi folosit in cure de slabire.

Suc de ardei pentru unghii

Sucul de marar poate fi adaugat la alte sucuri pentru proprietatile sale diuretice, antireumatismale, vermifuge, galactogoge (pentru sporirea secretiei de lapte). Sucul de rosii merge asociat cu cel de telina. Se vor folosi doar rosiile bine coapte. Numeroasele lui proprietati curative il recomanda in caz de demineralizare, reumatism, intoxicatii, asteroscleroza, pentru preintimpinarea imbatrinirii precoce. Sucul de ardei gras contine o mare cantitate de siliciu necesar unghiilor, parului si glandelor sebacee. Ajuta la curatarea pielii de petele inchise la culoare. Este bun in colici intestinale, crampe, meteorism. Sucul este mai eficient daca este combinat cu cel de morcov si spanac, in proportie de 1:2:2. Se bea cu inghitituri mici, cu 30 de minute inainte de mesele principale.

Sfecla rosie e anticancerigena

Sucul de sfecla rosie contine zaharuri, saruri minerale, oligoelemente, vitamine: A, B, C, PP. Este racoritor, foarte nutritiv si energetic. Se recomanda in anemii, demineralizare, TBC si chiar si in cancer. Este foarte folositor in cazul epidemiilor de gripa. Este contraindicat diabeticilor. Nu este indicat sa se consume prea mult suc de sfecla, deoarece da stari de voma si greturi, ca urmare a efectului de epurare rapida a substantelor toxice din ficat. Se recomanda un pahar de suc, repartizat in trei reprize. Este un suc fortifiant, imbunatateste metabolismul, creste continutul de hemoglobina in singe (datorita fierului, cobaltului si altor microelemente necesare in formarea singelui), scade presiunea arteriala (magneziul din aceasta leguma contribuie la normalizarea tensiunii). Folosirea regulata a sucului de sfecla contribuie la pastrarea prospetimii pielii fetei.

Sucul de varza trateaza ulcerul

Sucul de varza este bogat in saruri minerale, oligoelemente, vitamine: A, B1, B2, C, PP. Este diuretic, remineralizant. Se recomanda in gastrite, ulcer gastric si duodenal, bronsite, colecist, eruptii cutanate. Pentru a evita balonarile, este bine sa se inceapa cu suc de morcov sau de spanac timp de 2-3 saptamini, dupa care se trece la sucul de varza. Se beau 1-2 pahare de suc de varza pe zi. Sucul de hrean este foarte iute. Dar inlatura petele de pigmentare si chiar alunitele sau nesuferitii pistrui. Sucul de usturoi face minuni in multe boli. Usturoiul verde aduce organismului un aport insemnat de vitamina C, provitamina A, iar usturoiul matur (capatina) este mai bogat in vitaminele B1, B2, PP. Sucul de usturoi reduce tensiunea arteriala, sporeste pofta de mincare, previne bolile infectioase, gripa si chiar tuberculoza. Previne ateroscleroza, infarctul si congestia cerebrala.

Papadia lupta cu celulita


Sucul din frunzele papadiei este foarte util in constipatie si stimularea secretiei biliare. Este un tonic puternic pentru ficatul lenes, cu probleme cauzate de abuzul de alcool sau dieta severa. Este bogat in magneziu si fier. Se foloseste in litiaze biliare, reumatism, anemie, astenie, obezitate, hemoroizi, celulita. Se beau 2-3 cesti pe zi, inaintea meselor principale. Sucul de papadie combinat cu suc de frunze de gulie, ajuta la vindecarea bolilor de oase, intareste coloana vertebrala, previne formarea cariilor. Sucul de ridiche neagra contine vitaminele B si C. Este digestiv, diuretic, antialergic, sedativ nervos. Este indicat in litiaze biliare, colecistite, insuficienta hepatica, afectiuni pulmonare, bronsite cronice, astm, reumatism, rahitism, alergii, eczeme. Se foloseste ridichea cu tot cu frunze. Se beau 20-50 de grame pe zi, deoarece este foarte puternic. in litiaza biliara, se beau zilnic cite 200-400 ml de suc. Se administreaza de obicei in combinatie cu suc de morcovi, in acest fel ajutind la refacerea mucoaselor din organism.

Sucul de ceapa vindeca surmenajul

Sucul de ceapa contine vitamine (A, B, C), saruri minerale. Este un bun stimulent al sistemului nervos, hepatic, renal, diuretic puternic, antiseptic, antiinfectios, antisclerotic, antireumatismal. E bun in astenii, surmenaj intelectual, reumatism, afectiuni respiratorii (guturai, bronsita, astm), gripa, diabet, ateroscleroza, obezitate, impotenta, prostatite, edeme. Sucul de fasole verde e bogat in vitamine (A, B, C), saruri minerale, hidrati de carbon, oligoelemente. Este diuretic, depurativ, antiinfectios, tonic hepatic. Se foloseste in reumatism, guta, diabet, litiaza renala. Se administreaza cite 1/2 pahar pe zi. Este tonic general si al sistemului nervos, antidiareic. Este indicat in afectiuni pulmonare, demineralizari, stari febrile, hipotensiune. Se administreaza preventiv cite 1-2 cesti pe zi, mai ales in combinatie cu suc de mere.

Suc de patrunjel contra cataractei


Sucul de praz este bogat in polizaharide, vitaminele B, C, PP, potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu. E recomandat ca diuretic. Este foarte bun in dieta diabeticilor. Se va bea, in acest caz, cite un pahar (80-100 ml) de suc de praz, de trei ori pe zi, inaintea meselor. Sucul de praz, usor incalzit, este laxativ. Sucul de patrunjel este extrem de util in mentinerea sanatatii glandei tiroide si a suprarenalelor. Stimuleaza functionarea tractului digestiv, este un bun diuretic folosit in hipertrofia de prostata. Stimuleaza pofta de mincare, dar ajuta si la normalizarea ciclului menstrual, imbunatatirea respiratiei si a ritmului cardiac. Este foarte eficient in bolile de ochi, inclusiv ca remediu in cataracta. Sucul de castravete este depurativ, dezintoxicant si foarte util in cosmetica, luptind impotriva ridurilor si pistruilor. Contine vitamine (A, B, C), oxid de calciu, magneziu, sulf. Se recomanda in stari subfebrile, intoxicatii, reumatism.


 

 

 

newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner