Depresia in perioada de sarcina si legatura cu depresia de dupa nasterea copilului Imprimare E-mail


SARCINA si problemele ei.
Depresia, tristetea, nefericirea, expresii de genul "ma simt prost azi !" sau "Am o stare proasta azi, n-am chef de nimic!" sau "Ma simt asa de trista !" si multe altele sunt formule lingvistice familiare, obisnuite, de exprimare a unei stari interioare careia daca i-am atasa un semn matematic acela ar fi cu siguranta "-". Sunt stari negative.

 Insa dincolo de asumarea lor si firescul lor in anumite momente din viata, lucrurile se pot complica si ne pot depasi capacitatea de a face fata acestor sentimente. Lumea medicala si psihologica a studiat aceste fenomene manifeste in perioada de sarcina si au constatat lucruri foarte importante pentru bunastarea voastra interioara si a familiei.
Studiile realizate pana in prezent in ceea ce priveste schimbarea fiziologica precum si a starilor psihologice cu aparitia celor psihopatologice din timpul sarcinii si dupa nasterea copilului au fost determinate de influenta pe care acesti indicatori o au asupra dezvoltarii ulterioare a copilului precum si asupra starii de sanatate a mamei si a comportamentului ei fata de sine, fata de copil sau anturaj.

Studiile realizate pana in prezent au fost determinante in crearea unor paradigme de intelegere a fenomenologiei clinice si a intelegerii cauzelor care determina schimbarile fiziologice si afectiv comportamentale si corelatiile intre aceste variabile. Ce este important de inteles este ca depresia este de doua ori mai des intalnita la femei decat la barbati insa asta nu trebuie sa confirme miturile si bancurile slabiciunii. Sa lasam misoginii sa se delecteze cu fanteziile lor, deocamdata doamnelor, ce va intereseaza pe dumneavoastra este intelegerea depresiei inainte de nastere sau pre-partum. Vom vorbi ulterior si despre depresia post-partum sau pe romaneste dupa nasterea copilului.

Sa ne intelegem! Cand vorbim de depresie, descriem o serie de indicatori. Nu va grabiti sa va diagnosticati dupa un semn sau dupa o observatie empirica, prieteneasca a cuiva. Depresia este o stare emotional-afectiva care se caracterizeaza prin unele dintre semnele urmatoare:
·    stare persistenta de tristete, de anxietate sau neliniste inexplicabila, o anumita goliciune sau "pustiu" interior;
·    lipsa de speranta si pesimism ;
·    sentimente de vinovatie, lispa de valoare personala, sentimentul de neajutorare ;
·    lipsa interesului pentru placere sau preocupari care pana atunci va dadeau satisfactie aici incluzandu-se si lipsa apetitului sexual ;
·    energie scazuta, oboseala, incetineala ;
·    insomnie, trezire matinala sau somn prelungit ;
·    dificultati de concentrare, de memorie, tulburari volitionale (de vointa) ;
·    tulburari ale apetitului alimentar, cresterea sau scaderea lui ;
·    ganduri de sinucidere ; plangeti aparent fara motiv, din nimic cum se spune !
·    simptome persistente fiziologice care nu isi au remediul in medicamente sau alte interventii, tulburari digestive etc.

Dupa cum vedeti, stimate doamne, depresia este o tulburare afectiva care are un impact asupra multor dimensiuni ale sanatatii individului, de la tulburari psihologice pana la consecinte in sfera echilibrului biologic.
Acum, va rog sa va ganditi si la faptul ca pentru intelegerea unei tulburari de acest tip, pe care nu o s-o numim complicata sau mai putincomplicata, ci care necesita o atentie deosebita mai ales cand apare in perioada de sarcina, este important momentul aparitiei tulburarilor, durata in timp (cateva zile sau cateva luni) si factorii interni si externi persoanei. Durata mai mare solicita o atentie particulara.

Cauze 

Schimbarile din perioada sarcinii, sigur atrag dupa sine o incercare biologica si psihologica de reechilibrare, este efortul oricarui organism de adaptare la noile conditii. Ori, in perioada sarcinii se produc schimbari in echilibrul hormonal al mamicii. Acest lucru atrage dupa sine si o schimbare timica, in dispozitia psiho-afectiva insa sa nu neglijam conditiile socio-afective si cadrul de viata, responsabilitati, stresori cotidieni (unii pot fi declansatori, trigers), sprijinul acordat de cei apropiati, de soti, de prieteni, de ceilalti copii. Spre exemplu, monoparentalitatea e o situatie delicata sau situatia in care dumneavoastra sunteti obigata sa aveti grija si de persoane mai in varsta la domiciliu, etc. Sunt o sumedenie de stresori, diferenta consta in reactivitatea persoanelor fata de aceeasi situatie, in asta consta diferenta intre indivizi.

Sarcina
este o incercare pentru mama, in aceasta perioada se produc schimbari importante in auto-perceptia dumneavoastra, in imaginea de sine. Va amintiti de propria copilarie, amintirile va invadeaza, cineva le numea poetic "fantomele din camera copilului" (S.Freiberg), proprii parintii devin un model de referinta. O copilarie cu multe conflicte nerezvolate si parinti cu care nu va identificati usor sau o faceti conflictual determina a anumita ambivalenta adica un conflict intre sentimente contrare "acceptare – respingere", "asumare a situatiei - refuzul copilului », "bucuria maternitatii-frica de responsabilitati", "satisfactie-nemultumire", "bucuria sarcinii-frica de schimbare biologica" etc. Sa nu uitam frica de nastere. E important pentru toate mamicile ca inainte de nastere sa aiba loc o pregatire interioara cu privire la acest eveniment.


 

 

 

newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner