Evolutia standardelor internationale referitoare la drepturile copilului Imprimare E-mail


Evolutia standardelor internationale referitoare la drepturile copilului

- 1923 Eglantyne Jebb – fondatoarea Save the Children, a elaborat prima Declaratie a Drepturilor Copilului
- 1924 Liga Natiunilor Unite adoptă Declaratia Drepturilor Copilului de la Geneva. Declaratia stabileşte drepturile copilului la dezvoltare materială, morală şi spirituală; îngrijire specială în caz de boală, dizabilitate sau dacă este orfan; ajutor umanitar prioritar în caz de suferintă; dreptul de a nu fi exploatat economic şi dreptul la o creştere care să îi inculce simtul responsabilitătii sociale.
- 1948 Adunarea Generală a ONU adoptă Declaratia Universală a Drepturilor Omului, care face referire în articolul 25 la copii ca „având dreptul la îngrijire şi asistentă specială.”
- 1959 Adunarea Generală a ONU adoptă Declaratia Drepturilor Copilului, care recunoaşte drepturi precum nediscriminarea şi dreptul la nume şi cetătenie. De asemenea, aminteşte în mod special şi dreptul copilului la educatie, îngrijiri medicale şi protectie specială.
- 1966 Sunt adoptate Conventia Internatională cu privire la Drepturile Civile şi Politice şi Conventia Internatională cu privire la Drepturile Economice, Sociale şi Culturale. Conventiile pledează pentru protectia copilului împotriva exploatării şi promovează dreptul la educatie.
- 1973 Organizatia Internatională a Muncii adoptă Conventia Nr. 138 cu privire la vârsta minimă de încadrare în muncă, prin care se stabileşte la 18 ani vârsta minimă pentru orice muncă ce ar putea pune în pericol sănătatea, siguranta sau moralitatea persoanei.
- 1979 Adunarea Generală a ONU adoptă Conventia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor, ce veghează asupra drepturilor omului detinute de fete şi femei. De asemenea, declară anul 1979 Anul International al Copilului, ce pune în mişcare grupul de lucru pentru a scrie o Conventie cu privire la Drepturile Copilului care să aibă obligativitate legală.
- 1989 Adunarea Generală a ONU aprobă în unanimitate Conventia cu privire la Drepturile Copilului, cu intrare în vigoare anul următor.
1990 La Summit-ul Mondial pentru Copii din anul 1990 se adoptă Declaratia Mondială privind Supravietuirea, Protectia şi Dezvoltarea Copiilor, împreună cu un plan de actiune pentru implementarea acesteia în anii ‘90.
- 1999 Organizatia Internatională a Muncii adoptă Conventia Nr. 182 privind interzicerea celor mai grave forme de exploatare a copiilor prin muncă şi actiunea imediată pentru eliminarea lor.
- 2000 Adunarea Generală a ONU adoptă două Protocoale Optionale la Conventia cu privire la Drepturile Copilului, unul privind implicarea copiilor în conflicte armate, altul referitor la vânzarea copiilor, prostitutia minorilor şi pornografia infantilă.
- 2002 Adunarea Generală a ONU organizează Sesiunea Specială dedicată Copiilor, reunindu-se pentru prima dată pentru a discuta special despre problematica copiilor. Sute de copii iau parte la sesiune ca membri ai delegatiilor oficiale, iar liderii mondiali se angajează să facă un acord privind drepturile copilului, şi anume ’O lume demnă pentru copii.’
- 2007 Perioada de monitorizare de cinci ani stabilită la Sesiunea Specială dedicată Copiilor a Adunării Generale a ONU se sfârşeşte cu Declaratia Copiilor adoptată de peste 140 de guverne. Declaratia recunoaşte progresul înregistrat şi provocările rămase, reafirmând totodată angajamentul fată de acordul O lume demnă pentru copii, fată de Conventie şi Protocoalele sale Optionale.


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner