Protectie Sociala


Subiecte de ingrijorare privind copiii din Romania


ImageScurt istoric - Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului

Eglantyne Jebb – fondatoarea Save the Children, a elaborat prima Declaraţie a Drepturilor Copilului, in 1923.
Impresionată şi revoltată de consecinţele Primului Război Mondial şi ale Revoluţiei din Rusia (mii de copii care mureau zilnic din cauza bolilor şi a foametei în toate ţările Europei), a luat decizia de a se dedica salvării şi îmbunătăţirii vieţii copiilor din întreaga lume. De aceea, scopul urmărit a fost de a crea o organizaţie internaţională puternică în măsură să intervină şi în zonele mai puţin cunoscute unde se aflau copii lipsiţi de protecţie. Programele dezvoltate în acea vreme urmăreau în special combaterea foametei şi asigurarea asistenţei medicale copiilor.


Taguri:  drepturile copilului salvati copii Dreptul la supravietuire si dezvoltare ONU
 
Sinteza EUROBAROMETER Drepturile Copilului


Informatii extrase din cercetarea realizată la nivel european – EUROBAROMETER Drepturile Copilului 2008
Cel mai mare grad de constientizare din Uniunea Europeană privind existenta unor drepturi ale copilului il au tinerii români cu vârste cuprinse intre 15 si 18 ani, relevă sondajul de opinie realizat in 2008, la solicitarea Comisiei Europene.
 
Evolutia standardelor internationale referitoare la drepturile copilului


Evolutia standardelor internationale referitoare la drepturile copilului

- 1923 Eglantyne Jebb – fondatoarea Save the Children, a elaborat prima Declaratie a Drepturilor Copilului
- 1924 Liga Natiunilor Unite adoptă Declaratia Drepturilor Copilului de la Geneva. Declaratia stabileşte drepturile copilului la dezvoltare materială, morală şi spirituală; îngrijire specială în caz de boală, dizabilitate sau dacă este orfan; ajutor umanitar prioritar în caz de suferintă; dreptul de a nu fi exploatat economic şi dreptul la o creştere care să îi inculce simtul responsabilitătii sociale.
 
Principiul interesului superior al copilului


Interesul superior al copilului ne priveste in mod direct. El reprezinta un principiu fundamental din Conventia cu privire la Drepturile Copilului, cat si in Legea 272/2004 privind protectia si promovarea Drepturilor Copilului. Conform art. 3 din Conventia UN, in orice decizie referitoare la copil, luata de o institutie de protectie publica sau privata, de o autoritate legislativa sau administrativa, interesul superior al copilului trebuie avut in vedere cu prioritate. Ideea conform careia copiii au interese care primeaza in fata adultilor poate sa para o surpriza, dar, de fapt, reprezinta o conceptie moderna si justa care cel mai adesea nu este respectata. Vrem sa ne fie luate in considerare opiniile si sa fim implicati in toate activitatile care ne privesc.
 
Accesul la educatie


În momentul de faţă, în România, avem de-a face cu un sistem educaţional deficient care ne afectează în mod direct, pe noi, copiii şi, uneori, chiar şi pe cadrele didactice.
 
Criza economica si copiii


Criza economica creeaza saracie, iar noi, copiii, suntem cei mai vulnerabili. Conform unei analize realizate de UNICEF si Banca Mondiala, , 350.000 de copii traiesc in acest moment in saracie absoluta. Ceea ce inseamna ca un numar mare de copii nu au conditii minime sa traiasca decent alaturi de parintii si fratii lor, iar majoritatea copiilor din aceasta categorie sunt, de fapt, copii sub 14 ani si care fac parte din familii numeroase.
 
Declaratia Grupului de Initiativa al Copiilor


ImageAstazi, intreaga lume isi indreapta atentia asupra noastra, asupra tuturor copiilor, ziua de 20 noiembrie 2009 având o importanta istorica: se implinesc 20 de ani de la adoptarea Conventiei privind Drepturile Copilului de catre Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite.
Tinând seama de acest moment deosebit, noi, copiii participanti la intâlnirea preliminara a Grupului de Initiativa al Copiilor, ca reprezentanti ai tuturor copiilor din România, adresam urmatorul mesaj Parlamentului, Guvernului si celorlalte autoritati care au responsabilitati in ceea ce priveste prezentul si viitorul nostru.
Fiecare dintre noi trebuie sa beneficieze de respectarea drepturilor sale, indiferent de dificultatile economice sau politice prin care trece societatea româneasca.
 
Copiii atrag atentia asupra importantei drepturilor lor


La 20 de ani de la adoptarea Conventiei Drepturilor Copilului, copiii atrag atentia asupra importantei drepturilor lor
20 noiembrie este o zi istorica pentru cele 2 miliarde de copii din lume, deoarece la aceasta data, in anul 1989, Organizatia Natiunilor Unite a adoptat cele 54 de articole ale Conventiei privind Drepturile Copilului. La 20 de ani de la adoptarea Conventiei, Grupul National de Initiativa al Copiilor atrage atentia asupra celor mai importante aspecte legate de drepturile copilului in România: necesitatea aplicarii principiului interesului superior al copilului, accesul la educatie si impactul negativ al crizei economice asupra copiilor.
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner