Sinteza EUROBAROMETER Drepturile Copilului Imprimare E-mail


Informatii extrase din cercetarea realizată la nivel european – EUROBAROMETER Drepturile Copilului 2008
Cel mai mare grad de constientizare din Uniunea Europeană privind existenta unor drepturi ale copilului il au tinerii români cu vârste cuprinse intre 15 si 18 ani, relevă sondajul de opinie realizat in 2008, la solicitarea Comisiei Europene.
Astfel, 85% dintre copiii si tinerii chestionati au spus că isi cunosc drepturile, numărul lor fiind cu 18 procente peste media UE. Ei sunt urmati de copiii si tinerii din Slovenia si Bulgaria (ambele 78%) si Luxemburg (77%). Cu toate acestea, adolescentii români sunt cei mai sceptici din Uniunea Europeană in ceea ce priveste protectia acestor drepturi in tara lor. La polul opus privind constientizarea drepturilor copilului se află adolescentii din Ungaria (38%), Danemarca (47%) si Austria (46%). La nivel general insă, majoritatea tinerilor chestionati din Statele Membre (67%) sunt constienti că persoanele sub 18 ani se bucură de drepturi specifice, spre deosebire de adulti. Mai mult de două treimi dintre adolescenti consideră Internetul cel mai simplu canal de informare privind drepturile lor. Alte surse sunt televiziunea (21% dintre ei) si publicatiile (8%).

In ceea ce priveste respectarea drepturilor copilului la nivel european, cei mai multi copii si tineri care cred că drepturile copilului sunt foarte bine sau destul de bine respectate in tara lor sunt in Finlanda (94%), Olanda (93%) si Marea Britanie (92%). La polul opus se află Portugalia (39%) si România (42%), state in care majoritatea adolescentilor au opinii negative privind respectarea drepturilor copilului. 59% dintre tinerii chestionati din Portugalia si 57% din România au spus că drepturile copilului nu sunt deloc sau sunt incomplet protejate in tările lor. In ciuda sentimentului general negativ asemănător in cele doua state, respondentii români sunt mai inclinati sa spună că drepturile copilului nu sunt deloc respectate in statul lor (14% in România  versus 4% in Portugalia). Doar 3% din cei intervievati la nivelul intregii Uniuni cred că drepturile copilului nu sunt deloc respectate.

Intrebati despre problemele pe care ei cred ca le pot intâlni incercând să-si apere drepturile, cele mai des specificate probleme se referă la faptul că adolescentii nu stiu ce pasi să urmeze si pe cine să contacteze.
De asemenea, intrebati care sunt problemele ce afectează viata copiilor si care necesită rezolvare urgentă, copiii si tinerii au mentionat violenta impotriva copiilor (23%), exploatarea sexuală a copiilor (20%), problemele legate de consumul de droguri (18%), discriminarea si rasismul (14%), sărăcia si excluderea socială (13%). Adolescentii din


România consideră că problemele care ar trebui tratate cu prioritate in tara noastră sunt: consumul de droguri, violenta asupra copiilor si sărăcia si excluderea socială.
Sondajul integral il puteti consulta accesând http://ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_235_en.pdf


Comentarii (1)add
nice post : Merkel
have you ever heard something about Viagra Pharmacy ? I think you should add something about that element, shouldn't you?

...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner