Ceausescu launtric Imprimare E-mail


Ce inseamna sa fii roman autentic? Inseamna sa iti cunosti istoria, sa stii cum ai ajuns aici, cum ai devenit ceea ce esti, nu?
Ce sunt romanii de azi? Batranii, oamenii ‘in varsta’? cum si-au trait ei frustrarile si fricile, le-au trait, le-au ingropat sau au devenit monstrii de care se temeau? Intrebarile astea mi le pun de fiecare data cand ma intalnesc cu cate un vecin de bloc ‘in varsta’. Ma uit la ei, ii ascult si le miros basinile. Vad in ridurile chipului lor un tiran, in fiecare dintre ei un Ceausescu launtric, ascuns in pliurile carnii lor, in spatele celulelor imbatranite…

Moartea lui Ceausescu e un fapt tragic. Nu pentru ca a fost omorat ci pentru ca a devenit mai puternic. Exact ca Obi-Wan Kenobi din Star Wars. Murind a devenit un spirit. A pus stapanire pe mintile celor care il stiau de frica, pe mintile care traiau din respiratia lui. O mare de oameni vorbeau numai de Ceausescu – securitate – ratie. A murit. Ce facem acum? Despre ce mai vorbim? Cine suntem?

 Azi. Ceausescu traieste. E viu. E un ‘frankenstein’. Il vad pe chipul vecinilor din bloc. Pe chipul calatorilor din tramvaiul 12. Pe fetele batranilor care se duc la piata Progresu…Sunt atenti, foarte atenti la cum vorbesti, cum te imbraci, cum te comporti. Cu ei bineinteles. Dezaproba fiecare abatere de la norma. Care norma? Cum care? Norma lor launtrica. Inauntrul lor exista un singur lucru – tiranul. Este prezent in fiecare cuvant, in fiecare gest si in fiecare miscare oculara. De ce credeti ca a aparut vorba aia: ‘tinerii astia au innebunit de tot’. De ce credeti ca exista ura pe tot ce e nou, pe tot ce e tanar? Pentru ca ‘tiranul’ nu accepta schimbari. Pentru ca in epoca de aur nu pot exista abateri de la norma! Epoca de aur este esenta sufletului romanesc. Orice batran care are nostalgia comunismului plange de fapt dupa epoca de aur. Si ca o razbunare, batranul, a devenit el insusi un Ceausescu. Il simt pe Ceausescu cand ies pe usa apartamentului, cand se deschide usa vecinei de palier, cand ies din lift si ma intalnesc cu administratorul blocului si pe urma cand il vad pe oroviceanu stand pe scaunel in fata blocului…pe oita care vorbeste cu sectoristul despre ce se mai intampla in cartier. De la oita stiu si vorba ‘vorbeste cartieru’. Ceausescu pe chipurile tuturor aproape. Si noi suntem subiectul tiraniei lor. Numai ca, noi nu suntem cuminti, nu intram in randul lumii, nu ne vedem de treaba. Noi tinerii nebuni suntem altfel. Suntem cei care au murit si ei la revolutie…nu numai Ceausescu a murit, si tinerii au murit….si cred ca de-aia avem putere asupra lor. Chiar daca a fost lovitura de stat, tinerii au murit pe strada, sange a curs, deci sacrificiul s-a facut. Noi, tinerii nu l-am omorat pe Ceausescu, noi am murit pe strazi…De-aia nu suntem posedati de spiritul lui Ceausescu, de-aia suntem liberi si de-aia ne urasc batranii posedati de tiran…ca suntem liberi…ce ma bucur, e cea mai mare razbunare fata criminalul launtric sau comunistul launtric.

Autor: Mihai Tanasescu
Comentarii (1)add
... : gabri-gabriela
Bun articol. Mi-a placut cel mai mult formula ""ceausescu launtric", cel instapinit in porii (aproape ai)tuturor, raul acela familiar, metabolizat aproape perfect de romani, teroarea si neajunsurile cu care, pina la urma s-au invatat sa traiasca, si carora acum au ajuns sa le simts lipsa. fiindca, dupa ce te antrenezi sa faci slalom printre lucruri oribile si ajungi sa te "descurci", esti obosit deja, nu-ti mai arde sa faci noi exercitii de adaptare, bla-bla-bla. in fond, despre ce lucruri oribile vorbim? ce putea fi mai placut, nu-i asa, decit sa primesti o casa pe gratis, sa freci menta intr-o intreprindere de scule, unde primeai salariu furai piese pe care le vindeai, mergeai la o statiune pe preturi de nimic si unde chiar orice avea un pret de nimic! iar fiii -- tineri -- ai unora dintre acestia sint multi si ei amatori de ceausism/comunism, in virtutea povestilor nostalgice ale parintilor lor. din pacate, lor nu le-au mai ramas la dispozitie decit gusa, geoana, vadim, paunescu, becali... smilies/cheesy.gif
...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner