CERTURILE DINTRE PARINTI SI COPII Imprimare E-mail


Se intampla ca parintii si copiii au tot felul de dispute din cand in cand. Nici o persoana nu se simte confortabil cand este implicat intr-o cearta care poate deteriora relatia pe care o are cu ceilalti. De aceea, este bine sa intelegem care ar putea fi motivele pentru care copiii nostril incearca intra in dispute cu noi.
Iata cateva motive:
Copilul inca nu are abilitatea de a-i intelege pe ceilalti pana spre adolescenta.
Sunt centrati spre nevoile lor si nu vor putea intelege punctul de vedere al altcuiva pana spre 4-5 ani, cand putem incepe sa ne asteptam de la el ca ne va asculta rabdator argumentatiile in cadrul unei divergente. 
Copiii trebuie sa exerseze arta negocierii si pentru asta provoaca uneori dispute. Doreste sa invete cum sa cedeze, cum sa piarda sau cum sa castige o cauza. Pentru aceasta insa, invatati-l sa negocieze respectandu-l pe celalalt. Daca va vedea ca in cadrul familiei negocierea dezacordurilor este plina de respect, va invata sa negocieze respectandu-va. Si va invata si cum anume se pot rezolva unele dispute, cedand “teren”, fara a simti ca a pierdut o lupta. Cum copiii isi doresc sa devina cat mai repede independenti, ar putea sa eludeze autoritatea tocmai pentru a-si experimenta sentimentul de autonomie.
De aceea, aveti putina rabdare cu ei, au nevoie de aceasta experimentare pentru a intelege ce inseamna de fapt sa iti asumi independenta. Il puteti lasa sa isi asume “independenta” solicitata (atata timp cat nu-i este siguranta si dezvoltarea puse in pericol), insa discutati cu el acest lucru. Trebuie sa stie ca, in caz de esec, il veti sustine in continuare. Disputele intevin uneori ca urmare a unei acumulari de afecte puternice, a oboselii. Daca copilul dumneavoastra a avut o zi grea (o lucrare la scoala, un vaccin, un antrenament), exista un risc destul de ridicat de a intra intr-o disputa cu dumneavoastra. Cel mai mic lucru poate deveni un motiv de disputa: rugamintea de a-si aseza ghiozdanul pe raft poate deveni cel mai mare motiv de tragedie! Lasati-l sa se odihneasca si sa se relaxeze putin si apoi il puteti aborda din nou. Incet, va aprecia tactul de care ati dat dovada si va va solicita atentia pe viitor pentru a va marturisi cand si de ce se simte obosit, suparat.

Autor: Cristina Popescu


Comentarii ()add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner