Conjugarea neputintei Imprimare E-mail


Copil fara parinti. Copil fara un parinte. Copil abandonat. Copil fara ajutor. Copil sarman. Sint sintagme cu care infailibila voce a lumii doreste sa-si arate compasiunea, implicarea. O singura mare oala in care intra copiii cu probleme. Devianta de la regula, regula impusa de un sistem in care familia clasica era celula societatii, copiii cu un singur parinte sint aspru catalogati de vocea lumii. A facut o greseala, vocea lumii zice: "sarmanul, daca n-are tata, de-asta a facut asa!". Daca are un succes, copilul este din nou catalogat: "bietul de el, a reusit, vezi, si nici macar n-a avut tata!".

ImageA putea

In SUA, 20 de milioane de copii vin din familii cu un singur parinte. Trei sint cauzele care provoaca destramarea familiei, spun specialistii care au sistematizat problematica. Asadar, moartea unuia dintre parinti, divortul sau alegerea mamei, in general, de a avea un copil in afara casatoriei. Problema este serios abordata dincolo de Ocean. Pagini de Internet sint dedicate copiilor care provin din familii cu un singur parinte. Sfaturi, tips-uri, conversatii cu copiii arata preocuparea pentru subiect. "Divortul nu este din cauza ta! Dar nici nu poti schimba nimic!" - sunt mesajele pe care copiii le iau drept lectii de viata.

In linii generale, in societatea nord-americana, principala cauza a familiilor cu un singur parinte este divortul.

Un raport al UNICEF România arata ca in perioada 1991-1999 rata casatoriilor a scazut semnificativ, ceea ce duce la cresterea numarului familiilor cu un singur parinte. in acelasi timp, numarul mamelor sub 20 de ani este in crestere. Concluziile raportului UNICEF arata ca situatia copiilor este de asemenea o reminiscenta a sistemului comunist. Celula societatii, familia, nu putea exista decit in formula clasica - mama, tatal, copiii. Prin urmare, familia cu un singur parinte, devianta de la regula, putea fi urmarea unei intimplari nefericite, moartea, sau a unui mod decadent de viata. in realitate insa, interdictia avortului, nivelul de viata foarte scazut au generat anomalii care persista si dupa caderea sistemului comunist. Astfel, UNICEF identifica trei indici legati de instabilitatea familiilor: dincolo de scaderea ratei casatoriilor si a ratei fertilitatii, cresterea numarului mamelor sub 20 de ani si cresterea delincventei juvenile conduc la slabirea stabilitatii familiei, precum si a capacitatii de a creste copiii. CPE (Center for Partnership and Equality) România, intr-un raport publicat in 2003, arata ca violenta in familiile din România este o problema demna de luat in seama. Practic, violenta este mai des intilnita in familiile cu copii (0-14 ani) decit in familiile fara copii. In ciuda apelurilor ONG-urilor, nici o strategie nu a fost elaborata pina acum pentru copiii cu un singur parinte. Statistici, concluzii, evaluari. Dincolo de ele, ramin destinele, copiii aflati in grija unui singur parinte.

A nu putea

Furia, neputinta, sentimentul abandonului, vina fac cosmarul copiilor care asista la separarea parintilor. Acestora li se adauga frustrarea, prea-plinul de bunavointa a lumii fals compatimitoare. Sunt sentimente analizate de psihologi, disecate de pedagogi, postate pe site-urile din tarile occidentale. "Divortul nu e din vina ta!" - suna incurajator un mesaj de pe un site adresat copiilor. "Dar nici nu poti schimba nimic!" - adauga mesajul. Copilul este neputincios: nici schimbarea decisa de parinti, nici viitorul familiei cu un singur venit nu depind de el. "Cum sa ma comport normal cind lumea mea s-a naruit?" - invoca din nou psihologii disperarea copiilor, pe acelasi site din SUA. Diferentele de perceptie a divortului in România, pe de o parte, si tarile occidentale, pe de alta, sint de domeniul evidentei. Familiile cu un singur parinte construite printr-o decizie responsabila, de regula a mamei, sint o raritate in România. Regula este data de intimplare sau de obligatie (numarul mare de mame sub 20 de ani). UNICEF România conchide de asemenea ca, in general, alegerea cuplului aflat in punctul divortului inclina spre pastrarea familiei, in ciuda neintelegerilor, situatie in care copiii asista neputinciosi la continuarea violenta a conflictului.
 
Articole preluat din Revista Dilema Veche 


Comentarii (3)add
durere neputinta : catalina
schimbarile din viata adultilor influienteaza uneori radical ideile desapre viata a copiilor nostri .pentu a dezvolta o gandire sanatoasa noi adultii trebuie sa gandim totul prin prisma copiilor.
...
Nu e chiar asa : meridian
Totusi, copiii invata multe de la noi, deci din prisma noastra. Asa e si firesc in mare masura. Ce ii invatam noi?....
...
daca nu putem discuta cu parintii atunci cu cine? : ...
persoana cea mai importanta din viata mea este o prietena care ma asculta si ma sprijina ori de cate ori sunt la pamant...nu stiu ce va fi in viitor ...dar sper ca prezentul si trecutul sa nu faca din mine o persoana izolata .Pana acum aceste lucruri m-au facut sa ma port ca un adult ...sa nu am incredere in nimeni si sa fiu tot timpul cu capul in pamant si privirea in jos...
...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner