Controlul comportamentului Imprimare E-mail


Copilul de 6 ani  intelege ce inseamna “NU” dar in majoritatea cazurilor, actiunile sale nu  respecta interdictia. Dar inainte de a ignora restrictia, el are nevoie sa stie “DE CE NU?” Chiar daca noi incercam sa il  ferim de pericole sau sa ii controlom comportamentul in sensul dorit de noi, este bine a o facem cu mai mare eficienta, neutilizand cuvantul “NU”.
Cum facem?  Reformulam interdictia si o explicam! Pentru a da o nuanta pozitiva cererii noastre, in contextul in care ne asteptam ca prescolarul nostru sa raspunda adecvat, trebuie sa formulam cererea cat mai clar, fara inversunare si fara a insista prea mult asupra a ceea ce “nu  are voie” sa faca!. De exemplu: “Nu! Nu ai voie sa te joci cu mingea in sufragerie” poate fii usor inlocuit cu “Te rog, incearca sa te joci afra cu mingea". Important este si tonul vocii, care trebuie sa fie cald dar ferm, fara a lasa copilului senzatia unei negocieri. Daca copilul intreaba “de ce?”…

Copilul de 6 ani  intelege ce inseamna “NU” dar in majoritatea cazurilor, actiunile sale nu il respecta. Dar inainte de a ignora restrictia, el are nevoie sa stie “DE CE NU?” . Chiar daca noi incercam sa il  ferim de pericole sau sa ii controlom comportamentul in sensul dorit de noi, este bine a o facem cu mai mare eficienta, neutilizand cuvantul “NU”.
Cum facem?  Reformulam interdictia si o explicam!
Pentru a da o nuanta pozitiva cererii noastre, in contextul in care ne asteptam ca prescolarul nostru sa raspunda adecvat, trebuie sa formulam cererea cat mai clar, fara inversunare si fara a insista prea mult asupra a ceea ce “nu  are voie” sa faca!. De exemplu, “Nu! Nu ai voie sa te joci cu mingea in sufragerie” poate fii usor inlocuit cu “Te rog, incearca sa te joci afra cu mingea". Important este si tonul vocii, care trebuie sa fie cald dar ferm, fara a lasa copilului senzatia unei negocieri. Daca copilul intreaba “de ce?”…

Iti oferim optiuni! Intotdeauna – dar in special prescolarii dornici sa isi exerseze independenta si controlul – copilul are nevoie sa aiba sansa sa faca alegeri. Daca copilul nostru de 5-6 ani doreste sa se uite la televizor in timp ce mananca, ii putem spune: “te vei uita la televizor inainte sau dupa ce mananci, nu stiu cand, dar tu alegi”! Daca doreste sa manance cateva bomboane sau sa bea un suc carbogazos inainte de masa, ii punem la dispozitie cateva fructe, la alegere, explicandu-i in acelasi timp de ce am ales aceasta varianta: fructele sunt sanatoase pentru noi, ne lasa nealterata pofta de mancare. Il asiguram totodata pe copil, ca indata ce va termina masa, ii vom da si bomboanele sau sucul mult visate. Daca nu ii dam copilului alternative de alegere…nu avem nici dreptul de a-i critica alegerile!
}
Trebuie sa construim aceasta relatie intre noi si copil! La aceasta varsta incepe sa ii placa sa fie rugat, iar atunci cand nu accepta o restrictie a invatat ca poate protesta (da din picioare, plange, incearca sa ne impresioneze!). Pe de alta parte insa, ii place foarte mult sa se simta important pentru noi, sa ne fie “complice” la ceea ce facem impreuna! Poate ca este bine sa incepem (daca nu am facut-o la o varsta mai mica !) sa ne construim un “cod” de relationare si sa tinem cont de fiecare data de el. De exemplu, atunci cand incearca sa eludeze o cerinta/interdictie, trebuie sa gasim o solutie care sa ii controleze atitudinea, prin a-i spune la ce ne asteptam de la el. Uneori copilul chiar nu intelege ce dorim de la el. Si pentru ca interdictia sa nu fie devalorizanta pentru el, este bine sa ne facem partasi la asumarea interdictiei:

“Vorbesti mult prea tare si ma deranjeaza si stii ca ma deranjeaza acest lucru. Haide sa vorbim amadoi ceva mai incet”.De indata ce copilul stie ca sunt cateva reguli – pe care le-ati stabilit impreuna!- nu trebuie sa permitem nimanui sa le incalce.
Dupa cum spuneam mai devreme, copilul de 6 ani incearca sa isi dovedeasca independenta si sa simta ca detine controlul
.

 

 

 

newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner