Exista numeroase tulburari ale limbajului verbal si scris: dislalia, balbaiala, logonevroza, intarzierea in dezvoltarea vorbirii, alalia, afazia, dislexia, disgrafia, etc. Dintre aceste tulburari cele mai des intalnite sunt dislaliile,adica imposibilitatea de a pronunta unul sau mai multe sunete sau pronuntia defectuoasa a acestora.
Putem evidentia o dislalie a sunetelor atunci cand sunetele izolate sunt omise, pronuntate alterat sau inlocuite cu alte sunete. Exista mai multe clasificari ale dislaliilor, dupa anumite criterii. Astfel, in functie de sunetul afectat dislaliile poarta denumirea respectiva (de exemplu: sigmatism pentru “s”).
Cauzele tulburarilor de limbaj pot fi diverse, precum: deficiente anatomice (leziuni ale urechii), anomalii ale aparatului osteo-muscular de articulare, insuficiente la nivelul sistemului nervos central, deformarile la nivelul cavitatii bucale sau simple perturbari ale activitatii organelor de vorbire, fara evidentierea unor leziuni organice vizibile.
Nivelul dezvoltarii intelectuale a copilului are un rol important atat in stabilirea cauzelor tulburarii, cat mai ales in procesul de recuperare. La cei intarziati din punct de vedere al dezvoltarii intelectuale, tulburarile de limbaj se pot datora unor pareze sau chiar paralizii ale muschilor care asigura pronuntarea. La cei cu dezvoltare intelectuala normala, tulburarea de limbaj se poate datora neindemanarii organelor articulatorii, insuficientei dezvoltari a atentiei auditive, oferirea unui model gresit de pronuntare sau imitarea pronuntarii defectuoase a copilului de catre persoanele din anturajul acestuia, incurajand astfel copilul in pronuntia gresita a sunetului.
Inaintea inceperii interventiei recuperatorii trebuie avute in vedere anumite aspecte:
Orice abatere de la vorbirea standard reprezinta o tulburare de limbaj;
Tulburarea de limbaj se agraveaza in timp, avand repercursiuni asupra comportamentului si a personalitatii daca nu este corectata;
Aparitia tulburarilor de limbaj nu presupune automat existenta unor tulburari intelectuale sau senzoriale. Insa, cand se asociaza acestor tulburari sunt mult mai grave si se corecteaza mult mai greu;
Toate aceste tulburari pot fi inlaturate printr-un program specific de recuperare;
Dificultatile aparute la nivelul vorbirii pana la varsta de 3 ani nu pot fi considerate drept tulburari de limbaj intrucat pot avea doar o cauza fiziologica ( de ex: nematurizarea aparatului fonoarticulator si a sistemelor cerebrale implicate in vorbire), care se recupereaza de la sine.
Demersul corectiv-recuperator este consecutiv tratamentului medico-chirurgical. In consecinta, persoanele cu tulburari de limbaj pot apela la un logoped fie datorita unei trimiteri din partea doctorului, fie a unei simple constatari a parintilor sau a profesorului. Logopedul realizeaza o serie de testari in urma carora stabileste diagnosticul logopedic si incepe demersul recuperator.
Durata procesului de recuperare depinde de nivelul dezvoltarii intelectuale a copilului, personalitatea acestuia, varsta sa, colaborarea parintilor cu logopedul, existenta altor tulburari, gradul de implicare a copilului in realizarea terapiei.
Exista un anumit program de recuperare pentru fiecare tulburare in parte. De exemplu, in cazul dislaliei, ce as putea sa le recomand parintilor sunt exercitii de gimnastica generala (a intregului corp), urmata de gimnastica faciala (a limbii, a buzelor); exercitii de respiratie corecta; de diferentiere a sunetelor asemanatoare. Acestea sunt precedate de silabe si cuvinte ce contin sunetul afectat. De obicei exista o lista de cuvinte intocmita de logoped pe care copii o exerseaza zilnic. In cazul copiilor prescolari se folosesc diverse imagini cu obiecte familiare pe care copii le denumesc. Dupa obtinerea si consolidarea sunetului respectiv se trece la propozitii si fraze sau mici poezii care contin multe cuvinte cu acel sunet.
In cazul balbaielii, in procesul de corectare al acesteia, un accent deosebit se pune pe psihoterapie intrucat aceasta este determinata de existenta unui mediu traumatizant psihic.
Asa cum spuneam, tulburarile de limbaj pot fi prezente atat la copii cat si la adulti. Multi oameni au ramas fara limbaj in urma unor accidente cerebrale. Aceasta tulburare poarta denumirea de afazie iar demersul recuperator este realizat de logoped impreuna cu medicul neurolog. Este un proces complex, de durata iar sansele de recuperare depind de gradul afectarii neurologice.
Logoped Ghita Maria Luminita, licentiat in psihologie,
master Recuperare si Terapie in Psihopedagogia speciala,
Universitatea din Bucuresti
contact: 0726 00 70 73
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.