Copiii internetului Imprimare E-mail


 Cautati un cuvint mai intii in dictionar si abia apoi pe Internet? Trebuie sa cititi neaparat manualul ca sa instalati un soft? Vi se intimpla sa dati dublu click pe un link intr-o pagina web? Va printati e-mail-urile sau, si mai rau, dati telefon ca sa anuntati ca ati trimis un e-mail? N-aveti instalat Messenger sau Skype pe calculator? E clar, aveti accent de imigrant. De imigrant digital.

Anul trecut, magnatul industriei media, Rupert Murdoch, a tinut o conferinta, considerata revolutionara pentru soarta ziarelor. Ele trebuie sa se schimbe rapid pentru a raspunde felului de a gindi si culturii noii generatii profund influentate de noile tehnologii digitale.

"La fel ca multi dintre dumneavoastra, cei aflati in aceasta incapere, eu sint un imigrant digital. Nu am fost intarcat pe web si nici nu am fost infasat de computer. Am crescut intr-o lume cu un inalt grad de centralizare, in care informatia era atent controlata de citiva editori care socoteau ca trebuie sa ne spuna ce putem sti si ce trebuie sa stim. Cele doua fiice ale mele sint insa native digital. Ele nu vor cunoaste niciodata o lume lipsita de omniprezenta accesului broadband la Internet." (fragment din discursul tinut de Rupert Murdoch la intilnirea cu American Society of Newspaper Editors, aprilie 2005)

Murdoch a preluat termenul de "nativ digital" dintr-un foarte popular articol, aparut in 2001, al lui Mark Prensky, consultant pe probleme de invatamint si creator de jocuri electronice, destinate invatarii. Autorul atragea atentia asupra distantei ce-i separa pe profesori - imigranti digitali - cei care au invatat sa foloseasca calculatorul la virsta maturitatii, de elevii care s-au nascut avind la indemina tehnologia digitala, telefoane mobile, Internet, jocuri video, iPod etc. "Nativii digitali au «creierul» construit altfel", spune Prensky. Calculatoarele au creat o discontinuitate profunda intre generatii, iar "elevii de astazi gindesc si proceseaza informatiile fundamental diferit fata de predecesorii lor". Prensky propunea, in consecinta, un program de educatie bazat pe noile tehnologii, care nu ar mai "plictisi" elevul.

Conceptul de "nativ digital" e foarte discutabil si i se pot aduce obiectii serioase. De pilda, aceea ca pentru a-ti insusi cunostinte de programare e preferabila educatia "traditionala", a "imigrantilor", iar "nativilor" deseori le pot lipsi cunostintele de cultura generala care sa le permita sa utilizeze cu folos Internetul. La fel de discutabila este si ideea unei discontinuitati profunde intre "creierul" celui ce s-a nascut cu Internetul la capatii si mintea celui ce a invatat sa-l foloseasca atunci cind era deja adult.

Dincolo de fragilitatea conceptului, exista totusi mutatii puternice in perceperea mijloacelor de comunicare de catre copii si adolescenti si in obiceiurile de a accesa informatiile. (in ce priveste felul in care calculatorul influenteaza socializarea adolescentilor, diferitele studii au ajuns la rezultate contradictorii. in multe cazuri, utilizarea Internetului le-a inlesnit tinerilor relatiile sociale si le-a imbunatatit comunicarea in lumea reala cu parintii si prietenii. in altele, dimpotriva.)

Probabil cea mai importanta modificare a structurii web-ului din ultimii cinci ani o reprezinta transformarea utilizatorului si a consumatorului de Internet in furnizor si creator de continut. Mai mult, utilizatorul e din ce in ce mai inclinat sa-si produca propria agenda, organizindu-si dupa voie fluxul de informatii pe care vrea sa il primeasca. Iar cei mai receptivi la aceasta noua tendinta sint adolescentii.

 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner