Cum lucreaza psihologul cu copilul? Imprimare E-mail


De obicei copilul nu poate vorbi despre ceea ce il framanta, despre suferintele sau nelamuririle lui. De aceea, metodele folosite in lucrul cu copiii sunt mult mai diverse decat cele pentru adulti. in schimb, desenand, modeland, jucandu-se, copilul scoate la iveala cauzele conflictului interior, sursa simptomelor sale si elibereaza tensiunea psihica generata de aceste suferinte.
El proiecteaza asupra personajelor animale din povesti caracteristici ale membrilor familiei despre care nu isi permite sa vorbeasca. De asemenea, el "joaca", de fapt, rolul unui personaj sau al altuia luand astfel in stapanire si situatiile in care nu a putut reactiona sau a fost victima (unul dintre cele mai obisnuite este jocul in care copilul este "doctor" iar papusa este "pacient"; atunci copilul poate face el insusi ceea ce inainte a fost nevoit sa suporte). Adesea copiii povestesc la psiholog scene din desenele animate preferate, i se adreseaza cu numele unui prieten de la gradinita sau gasesc alte utilizari inedite obiectelor de pe birou. Fireste ca nu este usor de “descifrat” ceea ce exprima de fapt copilul dar, pe de alta parte, intelegem ca el nu constientizeaza problema si nu este de folos sa il intrebam “Care este problema?” “Ce te-a determinat sa-mi ceri ajutor?” Atat testarile copiilor, cat si “discutiile” cu ei sau psihoterapia au caracteristici speciale, incluzand creioane, foi, plastilina, jucarii etc.

Cand parintii au nevoie de ajutor...

Exista situatia in care copilul este intr-o psihoterapie dar si parintii simt nevoia sa vorbeasca cu un psiholog pentru ca problema se rasfrange asupra tuturor membrilor familiei, chiar daca initial au considerat ca cea mai mare nevoie de ajutor o are copilul si nu ei. Pe parcursul terapiei, apar modificari atat in comportamnetul copilului cat si in modul in care relationeaza cu el. Uneori aceste transformari sunt dificil de suportat de catre parinti, care fie sunt nelamuriti in privinta mersului terapiei si efectelor ei, fie au nevoie de ajutor de specialitate pentru a reusi la randul lor sa sustina copilul in perioada grea prin care trece.

Exista si situatia in care copilul nu este intr-o psihoterapie dar are un handicap, o boala somatica sau psihica grava iar ingrijirea lui in cadrul familiei necesita eforturi mari din partea parintilor, mai ales din punct de vedere al comunicarii. Adesea ambii parintii sau doar unul dintre ei simt nevoia unui suport psihologic, al unei consilieri sau chiar a unei psihoterapii pentru ei insisi.
De asemenea, un eveniment traumatizant (un accident, o boala, un deces, o despartire) poate constitui un motiv suficient pentru un parinte sau amandoi de a solicita ajutor din partea unui psiholog.


Adolescenti


Perioada de transformare a copilului in adult poate fi adesea incarcata de tensiuni, suferinte si probleme pe multe planuri. De aceea, de multe ori, s-a vorbit despre “o criza a adolescentei”. Nevoia de ajutor este frecventa intr-o asemenea perioada cand suntem asaltati de modificari anatomice, fiziologice si psihologice.
in timpul acestei perioade adolescentul simte nevoia presanta a unui suport exterior desi, in mod paradoxal, il va gasi in  propriile sale resurse.
in abordarea noastra psihologica facem diferenta intre realitatea interioara si realitatea exterioara si cand descriem maturizarea ca travaliu central al adolescentei stim ca forma, ca succesul sau esecul, adaptarii la realitatea exterioara depinde in mare parte de procese ce apartin lumii interioare.

Astfel “lupta” adolescentilor se situeaza pe doua fronturi:
a) lumea interioara a framantarilor si conflictelor ce isi cauta o rezolvare;
b) relatia cu lumea exterioara (adica mediul, de la cel mai apropiat la cel mai indepartat) care cere sa fie stabilizata

Care sunt momentele in care adolescentul cere ajutor?

In general problemele par sa fie generate de o situatie critica acuta care este prezentata ca motiv principal al cererii de ajutor. Totusi, acesti tineri ne consulta atunci cand devin constienti ca dificultatile lor nu vin doar din exterior, ca “de vina” nu a fost doar situatia sau celelalte persoane, ca nu este vorba doar despre “ghinion”.

Principalele situatii in care adolescentii apeleaza la psiholog sunt urmatoarele:
• sustinerea examenelor, luarea deciziilor in legatura cu obiectul de studiu principal, indecizie sau nemultumire fata de liceul sau facultatea aleasa, abandon sau esec scolar;
• dificultati de relationare, conflicte cu membrii familiei sau alti adulti; situatii percepute ca stresante;
• reactii agresive, violenta, nervozitate, minciuna, furt, fuga de acasa;
• tensiune emotionala, incapacitate de a se relaxa sau distra, lipsa contactelor sociale, izolare, depresie, tentative de suicid;
• probleme afective si sexuale;
• tulburari somatice fara cauze organice, fobii, anxietate;
• dependenta de substante

Schimbarile din aceasta perioada marcheaza in acelasi timp un sfarsit si un inceput. Fazele de dezvoltare nu sunt delimitate strict si trecerea nu se face brusc ci exista intotdeauna perioade de reconstructie si reamenajare a achizitiilor obtinute anterior. Aceasta reconstructie si reordonare a elementelor existente face din adolescenta o perioada dificila, in care subiectul poate fi usor destabilizat chiar si de situatii obisnuite, nu doar de cele traumatice. in acelasi timp, putem spune ca si psihoterapia pentru adolescenti are un caracter aparte intrucat este greu sa stabilesti comunicarea cu un adolescent care se simte neinteles si in conflict cu lumea adultilor, cu regulile si normele sociale. Avem nevoie de intelegere si empatie, de o atitudine prietenoasa, de multa incredere si sinceritate pentru a reusi sa il ajutam sa gaseasca raspunsuri la intrebarile care il framanta.

Autor: Psiholog Anca Munteanu
centrupsihologie.ro


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
Trimiteti jocuri de cuvinte

Nume (*)
Invalid Input
Email (*)
Invalid Input
Subiect (*)
Invalid Input
Mesaj (*)
Invalid Input

  
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner