Despre joc la mici si mari Imprimare E-mail


Jocul este maniera noastra naturala de interacţiune cu ceilalţi, fie ca suntem copii sau am ajuns adulţi.
Joaca „de-a ....” ne transpune in posibilitatea ascunsa in magia oricarui act ce face parte din realitate si totusi se poate dezice de ea si exista in sine.
 Si atunci putem sa ne jucam liberi, eliberaţi de graniţele pe care le punem intre noi , intre ceea ce este permis sau ceea ce am invaţat ca este deplasat.

Copiii se pot transpune cu o usurinţa absolut fermecatoare in poveste, intr-un joc imaginar pe care-l construiesc si la care adauga detaliile de care au nevoie pentru a-si creea jocul.
Noua, ne ramane acest gust pentru joc, dar realitatea utilizeaza alte elemente foarte vizibile, practice, necesare supravieţuirii. Si atunci regulile se schimba un pic. Placerea imaginaţiei ramane, dar isi schimba coordonatele si se plaseaza in alt cadru.

Sunt două maniere diferite de a simţi şi de a acţiona: cea de-a fi copil şi cea de a fi adult. Seriozitatea cât şi acordarea de semnificaţii actului trăit aparţin adultului din noi. Ele se completează cu creativitatea şi bucuria copilului interior şi ne îmbogăţesc experienţa.

Şi totuşi, ......conştient sau inconştient, alegem „jocuri de adult” şi rolul nostru în ele. Poate sunt chiar aceleaşi de când eram copii, pentru că nu le-am încheiat încă, iar ele continuă să aibă beneficii serioase pentru noi. Şi bineînţeles şi costuri. Ele sunt tipuri de comportamente prin care relaţionăm cu ceilalţi, prin care ne raportăm la noi înşine şi acţionăm în consecinţă. Jocuri de putere, de recunoaştere, de învinăvăţire sau de negare....şi multe variaţiuni pe aceeaşi temă.
(Foarte interesant descrise de părintele analizei tranzacţionale, Eric Berne, în „Jocuri pentru adulţi”, editura Amaltea, 2002)

Uneori fixe şi hrănindu-se cu energia şi bucuria noastră de viaţă.

Un joc magic la orice vârstă mi se pare acela de-a te inventa drept acela ce eşti în acest moment, ...asumându-te cu ceea ce eşti,...trezindu-te cu stupoare si surpriză prezent la tine, la viaţa din tine şi de lângă tine.


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 

 

 

newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner