Dreptul la dragoste Imprimare E-mail


ImageSintagma cheie a Conventiei drepturilor copilului  este “interesul suprem al copilului” si toate articolele actului convertesc nevoile de dezvoltare armonioasa a copilului

in drepturi pe care statele parti se obliga sa le respecte. Interesul suprem al copilului exprima nevoia esentiala si anume aceea de a fi iubit. Pare un truism, ce parinte nu-si iubeste copilul dar Conventia inca  din primele articole,  articolul 5, precizeaza : “statele parti vor respecta drepturile si indatoririle ce revin parintilor naturali in a asigura de o maniera corespunzatoare capacitatile in continua dezvoltare a copilului.” Cei care acorda tot devotamentul copilului sunt parintii acestuia si articolul 9, stabileste “statele parti vor veghea ca nici un copil sa nu fie separate de paritii sai”.

Interesul suprem al copilului nu se poate realiza in afara afectiunii neconditionat acordate de parinti. Importanta afectiunii, de care are nevoie in mod special bebelusii si copii mici, a fost studiata inca din deceniul patru a secolului XX.

Copii mici plasati in  institutii de protectia, unde erau ingrijiti in conditii de maxima competenta profesionala in ceea ce priveste normele de igiena si nutritie, spre surprinderea specialistilor, aveau o dezvoltare nesatisfacatoare cu comportamente perturbate si unii dintre ei chiar intrau intr-o involutie marcanta care se incheia prin moarte. Aceste observatii au fost efectuate de Rene Spitz, el a pus bazele “nevoii de iubire pe care o are fiecare copil” si profesionistii si-au reorientat atitudinea fata de copii si parinti, infatisandu-le importanta de neinlocuit a iubirii absolut necesar  sa fi oferite copilului.

Au fost studiate in detaliu toate aspectele pentru a se identifica ce era omis in ingrijirea acelor copii. Oamenii de stiinta au inceput sa faca cercetari si cum cele mai dedicate fiinite pentru cercetari sunt animalele, parteneri ai oamenilor de stiinta au fost pentru Harlow maimutele iar pentru Konrad Lorenz pasarile.

Harlow observa cum puii de maimuta prefera sa fie mangaiati si tinuti in brate de mame afectoase si resping mamele rigide, dar care ofereau hrana. (Experimentul s-a desfasurat intr-un montaj in care mamele erau confectionate din material moale si prietenos si altele numai din sarma, dar aveau atasat un biberon).

Lorenz, etolog renumit, observa ca puii de pasare imediat dupa ce ies din ou se ataseza neconditinat de “mama” lor care le ofera caldura si ocrotire. Mentionam ca aceste studii  au fost rasplatite si Konrad Lorenz a primit premiul Nobel.


 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner