Efectele violentei domestice asupra copilului Imprimare E-mail


Copiii care sunt martori la violenta domestica dintre parinti in propriul lor camin, devin victime secundare, indirecte. Cercetarile arata ca, chiar daca un copil nu este abuzat direct, efectele sunt comparabile.
alt="Violenta domestica" title="Violenta domestica" width="133" height="177" align="left" />Adultii care sunt violenti pot sa-si raneasca copiii neintentionat. Obiectele aruncate pot sa loveasca copiii. Ei pot fi impinsi, loviti cu pumnul sau cu piciorul cand intervin in conflictele dinte parinti. Sau pot sa vada sau sa auda scene de abuz emotional.

Cand parintii nu ofera un model pozitiv de relationare, copiii nu vor invata metode pasnice de rezolvare a problemelor. Ei vor invata raspunsuri antisociale : sa se bata sau sa-si exteriorizeze sentimentlele in moduri necorespunzatoare.

Copiii care cresc intr-un mediu familial afectat de violenta domestica, pot sa aibe sau sa dezvolte :
-    dureri de stomac, de cap, ulcer, diaree, enurezis ;
-    tulburari de somn : insomnii, cosmare, somnambulism ;
-    intarzieri in dezvoltare sau regresie : performante scolare slabe, capacitate scazuta de adaptare la situatii noi, slaba apreciere de sine, dificultati in relationare ;
-    sentimente de frica, furie, depresie, rusine, neincredre, vinovatie ;
-    neajutorare ;
-    probleme de comportament : fuga de acasa, limbaj si comportament agresiv ;
-    invata ca violenta este un mod legitim de rezolvare a conflictelor sau de control asupra unei situatii.

Cu cat copilul este mai mic cu atat sunt mai mari riscurile asupra unei dezvoltari sanatoase. Copiii scolari si prescolari care au o intelegere limitata asupra a ceea ce se intampla intre parinti, pot sa se simta responsabili in special pentru ca argumentele violente apar de obicei in chestiuni legate de copii. Adolescentii, vor lua apararea uneia dintre parti in timpul episoadelor violente dintre parinti. Se dezvolta deasemenea intense sentimente de ambivalenta. IN ciuda simpatiei fata de mama – victima, copilul sau adolescentul care vede ca aceasta nu face nimic pentr a opri violenta, poate pierde respectul fata de ea. Adolescentele pot sa dezvolte lipsa total de incredere, generalizata la toti barbatii si exprimata pe viitor, intr-o atitudine negativa fata de casatorie.

Ideea ca violenta este un comportament invatat e sustinuta. Copiii care sunt marotri ai violentei domestice pot sa invete de la varste mult prea mici, ca violenta este singura metoda de rezolvare a conflictelor. Pentru cei mai multi, procesul de invatare incee cu prima data cand sunt palmuiti, prilej cu care invata ca cei care te iubesc sunt si cei care te ranesc. Acest mesaj poate fi puternic intarit daca ei observa ca parintii lor se angajeaza cu regularitate in violenta fizica pentru a-si rezolva discordantele.
Copiii invata mesaje semnificative despre comportament si rolurile legate de sex de la parinti, care sunt modele de rol.. Cand sunt expusi la violenta familiala, ei pot sa integreze acest comportament  in relatiile lor ca si copii si mai departe ca adulti, rezultand un patern intergenerational al violentei.

Chiar daca nu sunt victime directe ale abuzului in familie, copiii sunt foate expusi neglijarii , in special neglijarii emotionale. ImageO mama, care traieste intr-o permanenta stare de frica , furie, anxietate si/sau depresie, cu greu va mai putea acoperii nevoile fizice si socio-emotionale ale copilului. Cum poate un copil sa dezvolte incredere in ceilalti, in sine cand securitatea lui personala este amenintata in orice moment de conflictele si violenta dintre parinti ?

Se poate afirma ca observarea violentei dintre parinti are efecte negative asupra dezvoltarii copilului, dar probabil cele mai importante sunte cele asupta viitoarei vieti de familie. Barbatii care au fost martori la violenta domestica in propira familie in copilarie, sunte de trei ori mai predispusi sa-si abuzeze nevestele.

Violenta domestica tinde sa afecteze toti copiii, cu consecinte vizibile in prezent sau in viitor. Severitate efectelor depinde de sexul, varsta copilului, intensitatea si frecventa actelor de violenta si de raspunsul parintilor la disfunctiunea familiei.

Autor : Maria Badea
« Gestionarea violentei familiale  in scopul dezvoltarii securizante a copilului provenit din medii disfunctionale »
Prison Fellowship RomaniaComentarii (5)add
Salut : ...
Este foarte adevarat ce s-a scris aici smilies/wink.gif
...
wake up! : shaki
Pacat ca nu putem sa ii protejam pe toti copiii abuzati...atat fizic cat si psihic...iar daca scapa dintr-un astfel de cosmar raman din pacate amintirile! smilies/sad.gif
...
copiii nefericiti : bernad carmen
este foarte adevarat ce este scris dar de multe ori este mai usor sa vb uneori stresul este atit de mare incit nu mai sti cum sa reactionezi si cum sa mai explici copilului ca tu trebuie sa muncesti si deaceia nu ai prea mult timp ptr. el.intradevar violenta nu este buna ptr. nimeni si nimic.
...
salutare! : mario
Din pacate... simt nevoia sa confirm frazele mai sus mentionate...Important este sa constientizam si sa indreptam gresala parintilor printr-o educatie "mondena" si inteleapta a copiilor nostrii... smilies/smiley.gif
...
Hei : arual
Violenta naste violenta.Intre certurile dintre parinti,copilul sufera cel mai mult si ia exemple gresite.In momentul in care unul dintre parinti recurge la violenta fizica,increderea fata de acel copil este pierduta.Ar fi multe de spus,dar nu isi au rostul.Multi cunosc efectele violentei,dar tot o aplica.
...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner