INTELIGENTA POATE FI MASURATA? Imprimare E-mail


Coeficientul de Inteligenta sau IQ (intelligence quotient) sau CI (limba romana) este rezultatul unei masuratori prin folosirea unor teste standardizate (pe anumite populatii ,dintr-un spatiu determinat, intr-o anumita perioada de timp)
Prima metoda de masurare a inteligentei a fost imaginata de psihologul german W.Stern, in 1914.
Metoda consta in deteminarea varstei mintale a persoanei studiate. Se face apoi raportul intre varsta mentala constatata si cea biologica reala.
Pentru copii, care se afla in dezvoltare, aceasta metoda nu este convenabila.
S-a adoptat o alta cale de masurare a IQ-ului pentru aceasta varsta. Se masoara performantele copilului, iar acestea sunt raportate la performanta medie al grupei de varsta din care face parte.
Media este 100. Un copil care obtine 115 va fi considerat foarte intelligent, cel care obtine 85 mai curand in dificultate.
Aceasta metoda la randul ei este relative in masura in care criteriile sunt determinate cultural si social. De exemplu: Un copil care raspunde  la intrebarea “La ce foloseste publicitatea?” – ca sa castigi bani, va fi cotat 0 conform testelor; raspunsul “ca sa vinzi un produs” sau “se te faca sa cumperi”  va avea 2 puncte.

In plus exista mai multe metode de calcul ale IQ-ului. Toate acestea fac din testele de inteligenta mijloace relative de evaluare.

Nu trebuie uitat ca testele reprezinta o masuratoare intr-un anumit moment (o anumita varsta) si anumite circumstante. Ele reprezinta doar o masuratoare a capacitatii de a rezolva probleme si a da raspunsuyri adecvate intr-un anumit moment, iar copilul se afla in dezvoltare.  Testele de inteligenta aplicate la copii nu trebuie sa devina o unealta absoluta in evaluarea unei personae mai ales pana la 18 ani.
Parinti si profesorii nu trebuie sa fie influentati exclusiv de coeficientul de inteligenta in orientarea scoalara a copilului.
Taguri:  coeficent de inteligenta teste orientare scolara
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner