Mutarea la alta scoala Imprimare E-mail


ImageDe ce se intampla asta? Cel mai adesea schimbarea scolii copilului este rezultatul modificarilor petrecute in conditiile de viata ale parintilor: schimbarea domiciliului, a serviciului, a statusului marital, etc. Destul de rar (totusi tot mai des) se poate intampla ca copilul sa fie exmatriculat, sa nu poata face fata exigentelor unei anumite scoli, sa aibe probleme cu colegii sau cu profesorii sau chiar sa nu mai fie in siguranta intr-o anumita scoala.

La ce trebuie sa ne asteptam?
Manifestari similare depresiei, scaderea randamentului scolar, probleme cu colegii sau cu profesorii, probleme de disciplina, incepe sa acorde mai multa importanta altor activitati.

De ce?
Pentru ca schimbarea scolii s-a petrecut „din vina parintilor” copilul si-a pierdut colegii, profesorii de care se atasase, pozitia ierarhica din ochii grupuli de referinta pentru el, normele si valorile la care se raporta el s-au schimbat, ritmul in care se invata in noua scoala este cel mai adesea diferit. Daca motivele care i-au determinat pe parinti sa schimbe scoala copilului nu au legatura cu copilul, este probabil ca el se va simti neimportant. Este ca si cum ceea ce simte si gandeste el nu conteaza si nu are nici un fel de control asupra a ceea ce i se intampla. Daca schimbarea scolii corespunde si altor schimbari din viata copilului probabil ca problemele pe care le are de infruntat cel mic sunt mai multe iar efectele negative ale celorlalte schimbari se vor potenta unul pe celalalt. Daca mutarea se datoreaza problemelor pe care le avea copilul la vechea scoala este foarte probabil ca acestea sa fie mutate si ele la noua scoala. Copilul se poate simti ca un intrus in noua scoala; ceilalti copii au deja un grup, cel nou este intotdeauna intrusul si chiar daca nu sunt ostili copilul se poate simti singur. El trebuie sa se lupte, sa seduca, sa munceasca, sa se adapteze din mers pentru a-si intra in noul ritm, pentru a se integra printre noii colegi, in noua ierarhie a colegilor lui. Toata aceasta adaptare presupune un consum emotional si energetic ridicat.

Ce se poate face?

Ganditi-va ce se intampla cu dumneavoastra atunci cand va schimbati domiciliul. Sau serviciul. Nu-i asa ca dureaza pana stabiliti relatii functionale cu vecinii/ colegii/ sefii? Nu puneti presiune pe copil, ii este mai greu sa se adapteze decat va este dumneavoastra. Vorbiti cu copilul, incercati sa-l ajutati. Oferiti-i posibilitatea reala sa aleaga atunci cand acest lucru este posibil. Daca nu este posibil explicati-i de ce nu. Nu-l minti-ti, nu-l tratati ca pe un prost, copii simt si inteleg mai multe decat pot sa spuna. Incercati sa fiti prezent in viata lui. Aflati ce se intampla la noua scoala. Vorbiti cu profesorii mai des decat doar la sedintele cu parintii. Incercati sa puneti in cuvinte dificultatile cu care se confrunta si vorbiti cu el. Ganditi-va prin ce trece, si nu-l lasati singur.

Autor : Psiholog Daniel Pirvu
 
 Taguri:  copil mutarea parintilor mutarea la alta scoala schimbarea mediului pentru copii adaptare
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner