PLANSUL BEBELUSULUI Imprimare E-mail


ImagePlansul este mijlocul de comunicare a bebelsului cu lumea din jurul lui.
Plansul copilului mic furnizeaza informatii diferite.
De cele mai multe ori copilul plange (tipa) pentru ca are un motiv, are de transmis un mesaj. Cel mai obisnuit tipa pentru a transmite informatii prin care solicita: sa fie hranit, sa ii fie cald, sa doarma, sa simta apropierea adultului, a mamei, sa fie luat in brate. Alteori semnaleaza o suferinta, durere.In cele ce urmeaza va fi vorba despre cauzele afective ale plansului.
Specialistii apreciaza ca bebelusul plange cel mai mult in intervalul de varsta dintre doua saptamani si doua luni , se  considera ca plang  aproximativ  doua ore si jumatate pe zi.
Spre trei luni plansul devine mult mai modulat, mai putin frecvent si mai previzibil. Parintii il cunosc deja si stiu ce nevoi are, ce-l deranjeaza asa ca previn disconfortul si ii satisfac nevoile in calitatea si cantitatea sprcifica copilului lor.
Reaminmtim ca fiecare bebelus este o persoana cu caracteristici proprii .
Nu va fie teama sa va luati in brate pruncul cand plange, acest gest il va linisti si va intelege ca va pasa de el,  nu insemna ca il rasfatati. Bebelusul caruia i se raspunde cand plange, cu timpul va plange mai putin. Va invata cum sa va solicite satisfacerea trebuintelor lui si in alt mod  decat pangand.
In jurul varstei de 8 luni, bebelusul isi exprima prin plans starea de anxietate fata de necunoscuti.
Pana la aceasta varsta nu are o reactie clara fata de persoane necunoscute sau spatii nestiute. Rene Spitz este printre primii care a descris acesta traire de maxima anxietate a copiilor. Remediul ar fi sa incercati sa transferati catre persoanele necunoscute de copil increderea de care va bucurati dumneavoastra, in acest fel sa va simti in siguranta si cand lipsiti din casa.
Dupa ce implineste varsta de un an , plansul copilului exprima situatiile de impas si nemultumirile.
Pe masura ce intelege sensul si semnificatia lumii din jur, plansul devine exprimarea a neimplinirii si neferirii copilului asemanatoare cu trairile adultului. Dupa cum parintii vor sti sa gestioneze “micile nefericiri" si el va accepta frustrarea, intelegand existenta limitelor in satisfacerea  dorintelor lui.
Oricum plansul ramane un mod de reactie pentrudescarcarea unei neimpliniri, apoi individul se mobilizeaza pentru rezolvare si identificarea unei solutii.
 
autor: Dr. Mircea Anghelescu


Comentarii ()add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner