PSIHOLOG SAU PSIHIATRU Imprimare E-mail
Cititi si...
Controlul comportamentului

Copilul de 6 ani  intelege ce inseamna “NU” dar in majoritatea cazurilor, actiunile sale nu  respecta interdictia. Dar inainte de a ignora restrictia, el are nevoie sa stie “DE CE NU?” Chiar daca noi incercam sa il  ferim de pericole sau sa ii controlom comportamentul in sensul dorit de noi, este bine a o facem cu mai mare eficienta, neutilizand cuvantul “NU”.

Mai mult...Intalnesc tot mai des in mass-media confuzia dintre psiholog si psihiatru. Nu inteleg de unde pana unde? Psihiatrul este medic in timp ce psihologul este, ... ei bine chiar ce este?
Oricine a terminat facultatea de psihologie si are licenta de psiholog. Cu ce se ocupa el?
Dupa noile reglementari al Colegiului Psihologilor poate doar sa predea psihologie. Si asta doar daca a urmat un modul de pedagogie. Mai poate de asememnea sa alcatuiasca profile de personalitate. Pentru a face si altceva (consiliere, testare, terapie, etc), un psiholog trebuie sa isi completeze formarea profesionala cu multe altele (cursuri, master, formari, etc.) Desigur ca exista inca o multime de institutii si fundatii care angajeaza psihologi si fara atestat. Inca.

Un psihiatru este acela care s-a specializat in psihiatrie si care a terminat terminat si absolvit medicina. Simplu nu ? Si psihiatrul a facut o multime de cursuri, formari, si-a dat grade, etc.

Dar unde se suprapun ei? Un psiholog nu poate sa puna diagnostice si  nu poate sa (pre)scrie retete.
Un psiholog poate sa aplice teste psihologice, sa faca consiliere psihologica, sau terapie doar dupa ce a facut o formare postuniversitara (adeseori de lunga durata) in una din aceste specializari.


Un psihiatru nu poate sa aplice teste psihologice si poate sa  consilieze sau sa faca terapie doar daca indeplineste aceleasi criterii ca si un psiholog (sub aspectul formarii). La medicul psihiatru vin in general pacienti cu episoade psihotice sau cu psihoze. La psiholog vin in general oameni sanatosi care vor sa se testeze, se inteleaga mai bine, sau sa beneficieze de consiliere psihologica.

Psihoterapie poate face doar psihoterapeutul. Acesta trebuie insa sa fie validat de catre Colegiul Psihologilor. Un pacient bonav de psihoza poate face psihoterapie doar dupa ce a urmat tratamentul prescrisa de psihiatru. Nevrozele sunt in general de competenta atat a  psihoterapeutului cat si a medicului psihiatru.

Desigur ca adesea se intampla ca unii dintre clienti/ pacienti/ bonavi sa se adreseze gresit si sa incurce profesionistul. In asemenea situatii firesc ar fi sa fie indrumat catre specialistul corespunzator problemei.

De ce adesea li se spun psihiatrilor de la TV psihologi? Ipoteza mea este ca oamenii sau obisnuit sa considere ca doctorul este acea pesoana care prescrie retete in timp ce psihologul este acela care vorbeste cu oamenii. Nu este suficient sa vorbesti bine ca sa fi psiholog dupa cum nu este suficient sa fi sanatos ca sa fi medic.    

Autor: Psiholog Daniel PirvuTaguri:  psiholog psihiatru psiholog sau psihiatru psihologie psihiatrie termeni medicali
Comentarii ()add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner