PSIHOLOG SAU PSIHIATRU Imprimare E-mail
Cititi si...
Controlul comportamentului

Copilul de 6 ani  intelege ce inseamna “NU” dar in majoritatea cazurilor, actiunile sale nu  respecta interdictia. Dar inainte de a ignora restrictia, el are nevoie sa stie “DE CE NU?” Chiar daca noi incercam sa il  ferim de pericole sau sa ii controlom comportamentul in sensul dorit de noi, este bine a o facem cu mai mare eficienta, neutilizand cuvantul “NU”.

Mai mult...



Intalnesc tot mai des in mass-media confuzia dintre psiholog si psihiatru. Nu inteleg de unde pana unde? Psihiatrul este medic in timp ce psihologul este, ... ei bine chiar ce este?
Oricine a terminat facultatea de psihologie si are licenta de psiholog. Cu ce se ocupa el?
Dupa noile reglementari al Colegiului Psihologilor poate doar sa predea psihologie. Si asta doar daca a urmat un modul de pedagogie. Mai poate de asememnea sa alcatuiasca profile de personalitate. Pentru a face si altceva (consiliere, testare, terapie, etc), un psiholog trebuie sa isi completeze formarea profesionala cu multe altele (cursuri, master, formari, etc.) Desigur ca exista inca o multime de institutii si fundatii care angajeaza psihologi si fara atestat. Inca.

Un psihiatru este acela care s-a specializat in psihiatrie si care a terminat terminat si absolvit medicina. Simplu nu ? Si psihiatrul a facut o multime de cursuri, formari, si-a dat grade, etc.

Dar unde se suprapun ei? Un psiholog nu poate sa puna diagnostice si  nu poate sa (pre)scrie retete.
Un psiholog poate sa aplice teste psihologice, sa faca consiliere psihologica, sau terapie doar dupa ce a facut o formare postuniversitara (adeseori de lunga durata) in una din aceste specializari.


Un psihiatru nu poate sa aplice teste psihologice si poate sa  consilieze sau sa faca terapie doar daca indeplineste aceleasi criterii ca si un psiholog (sub aspectul formarii). La medicul psihiatru vin in general pacienti cu episoade psihotice sau cu psihoze. La psiholog vin in general oameni sanatosi care vor sa se testeze, se inteleaga mai bine, sau sa beneficieze de consiliere psihologica.

Psihoterapie poate face doar psihoterapeutul. Acesta trebuie insa sa fie validat de catre Colegiul Psihologilor. Un pacient bonav de psihoza poate face psihoterapie doar dupa ce a urmat tratamentul prescrisa de psihiatru. Nevrozele sunt in general de competenta atat a  psihoterapeutului cat si a medicului psihiatru.

Desigur ca adesea se intampla ca unii dintre clienti/ pacienti/ bonavi sa se adreseze gresit si sa incurce profesionistul. In asemenea situatii firesc ar fi sa fie indrumat catre specialistul corespunzator problemei.

De ce adesea li se spun psihiatrilor de la TV psihologi? Ipoteza mea este ca oamenii sau obisnuit sa considere ca doctorul este acea pesoana care prescrie retete in timp ce psihologul este acela care vorbeste cu oamenii. Nu este suficient sa vorbesti bine ca sa fi psiholog dupa cum nu este suficient sa fi sanatos ca sa fi medic.    

Autor: Psiholog Daniel Pirvu



Taguri:  psiholog psihiatru psiholog sau psihiatru psihologie psihiatrie termeni medicali
Comentarii (6)add
Felicitari! O precizare absolut necesara : Iliescu Paula
Domnule psiholog,tin sa va felicit in mod deosebit pentru acest articol- si eu am sesizat de mult aceasta confuzie in mass media si implicit in mintile oamenilor neavizati( dar, uneori, si a celor care ar trebui sa fie avizati) cu privire la cei trei termeni:psihiatru-psiholog-psihoterapeut. Eu sunt pedo-psihiatru si am fost deosebit de incantata sa descopar acest site(tocmai sustineam fata de un reprezentant mass- media importanta crearii unor scoli ale parintilor) si implicit sa va citesc articolele! Felicitari! Sunt de extrema actualitate si punctualitate!
...
multumesc mult : vorobchievici ramona
va multumesc mult ca ati reusit sa lamuriti oamenii in legatura cu acest subiect si mai mult de atat mai ales ca meseria mea peste cativa ani va fii de psiholog.stiam dinainte de aceasta diferenta dar foarte multa lume nu stia cu ocazia aceasta voi stii pe viitor ce voi face mult mai bine va multumesc smilies/cheesy.gif
...
... : abaseaca mihaela
e foarte bun acest articol este minunat vreau sa devin psiholog stiu k am mult de munca si ma bucur k am rezolvat o nelamurire. imi place la nebunie aceasta meserie si vreau sa devin un psiholog priceput acest articol ma ajutat intr-o oarecare masura. Va multumesc smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif smilies/smiley.gif
...
SUNTEM INFORMATI ? : Georgeta Mormoloc
ADEVARAT ca S. Comerciale, scolare, gradinite particulare, etc, angajeaza psihologi - cu facultatea de psihologie - fara sa stie ca: conf. L. 213, nu are voie sa aplice nici un fel de test decat persoanele care au obtinut atestat de libera practica de la Colegiul psihologilor din Romania, au cod parafa, si sunt posesori de teste cu licenta. Cred ca aceste informatii sunt necesare pt, cei care incheie un ctr. de munca sau de colaborare.
...
este o informatie destul de actuala si necesara , va multumim!!! : Tatiana
... sunt si eu studenta anul I la psihologie si de multe ori ma confruntam si incercam sa gasesc grauntele ce diferentiaza aceste 2 notiuni ce la prima vedere sunt atit de apropiate si intr-adevar sunt multi care percep aceasta notiune ca una si aceiasi . Va multumesc mult a-ti prezentat o informatie destul de utila si actuala, care ma si ajutat atit pe mine cit si pe altii sa perceapa aceste notiuni corect,in acelasi timp am aflat niste lucruri noi despre viitoarea profesie...
...
fara titlu : deea deea
de curand am descoperit k vreau sa devin psiholog.in urma unei discutii cu parintii mei pe tema k merg prost cu scoala , sunt clasa a 9a la liceu si am inceput km prost ce-i drept, dar mai putin conteaza asta.cert e k aveau impresia k astfel nu o sa ajung nicaieri, nu o sa am o meserie stabila in viitor cu rezultatele astea kre nu sunt kiar dezastruoase, dar ei au tendinta de a dramatiza totul.in orice caz, am vorbit si am ajuns la conluzia k nu vreau o meserie monotona, banala, kre sa-mi transforme viata intr-o rutina plictisitoare, k de altfel plictiseala e pt cei saraci spiritual, si m-am gandit serios la "meseria" de psiholog, imi place domeniul, dintotdeauna m-a fascinat mintea umana, si imi place sa observ caractere diferite, personalitati contrastante, oameni care trec prin perioade dificile, stari emotionale inconstante si am zis k mi s-ar potrivi...acum asta este parerea mea si articolul m-a ajutat sa inteleg mai bine notiunea de "psiholog", cu totii cautam iesiri din banal, si unde sa o gasim altundeva dekt in mintile oamenilor kre nu sunt banali.am km deviat de la subiect, dar cred k m-am facut inteleasa oarecum.dak cineva a ajuns sa citeasca pana aici inseamna k e binesmilies/wink.gif)
...
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner