TEMPERAMENTUL COPILULUI Imprimare E-mail


ImageIntr-o conferinta sustinuta in Bucuresti, in urma cu cateva zile de catre  Boris Cyrulnyk, specialist francez in relatia mamei cu copilul, vorbea despre  momentele de “stanjeneala “ din primele clipe, de dupa nastere,ale mamei in fata bebelusului ei . Pare surprizantaor, dar ni s-a explicat ca mama este in fata unui “necunoscut” si la randul lui bebelusul se afla in fata mamei, careia ii cunoaste glasul, dar nu-i stie fata si mai ales obiceiurile.
Sa facem cunostinta cu bebelusul.
El, este o persoana unica, cu  stil propriu care isi face drum in lume sub protectia  parintilor.
Si prima sarcina a parintilor ar fi sa-l intelegem asa cum este el. Copilul se astepta, mai ales, sa fie impreuna cu parintii, care sa-l iubeasca si sa-l accepte  asa cum este el.
Unul din aspectele care ne va ajuta sa-l intelegem este de a-i cunoaste stilul personal care ii este conferit de temperament.
Temperamentul este o caracteristica innascuta si difera de la un copil la altul.
Temperamentul determina reactia la lumea inconjuratoare a fiecarui copil si este invelisul personalitatii noastre.
Temperamentul nu poate fi ales si nici schimbat ci numai modelat si fiecare invatam sa ne controlam si sa ne moderam reactiile.
Exista o gama larga si sensibila de nuante ale caracteristicilor temperamentale observabile dupa reactiile copilului (intensitatea reactiei, persistenta rectiei, sensibilitatea, adaptabilitatea)Iata cateva caracterictici temperamentale la o  anume situatie  si pe care puteti sa le urmariti la copilul dv.Sa va dam un exemplu:In parc: Ana, intra in parc de mana cu mama si dupa ce  priveste putin la groapa de nisip ii da drumul mainii mamei si se duce sa faca alaturi de  ceilalti copii un castel. Alex, insa, sta mult timp in spatele picioarelor tatalui lui si nu se dezlipeste de el. Priveste la copiii de la nisip, la ceilalti care se joaca cu o minge, se dezlipeste de tata, face cative pasi spre minge si repede se reintoarce. Apoi ii cere tatalui sa mearga cu el ca sa se joace cu mingea. Andrei intra in parc alergand in fata bunicului si face curse repezi in fata si iar inapoi la bunicul. Se duce iute, apoi,  la tobogan si isi face loc printre copii ca sa se dea si el. Fiecare dintre acesti copii, are propriul lui stil. Primul, este flexibil si se adapteaza usor si pare la o prima vedere ca nu ar avea nevoie de ajutorul mamei. Al doilea,  precaut si suspicios la ce este nou si necunoscut, are nevoie de ceva timp pentru a se adapta si a se asigura la o noua situatie. Al treilea copil, este iute si energic si solicita permanent adultul. Va propunem sa va uitati cu atentie la copilul dumneavoastra si sa ne transmiteti ce ati observat, apoi vom discuta despre temperamental lui. Tineti minte ca intotdeuna exista reversul medelaiei si ca ceve care pare o calitate in anume context poate deveni un neajuns in alt context. Succes!
 
Autor: Psiholog Carmen Anghelescu Taguri:  COpilul si temperamentul sau Comportament si temperamentul copilului copii si temperamentul lor
Comentarii ()add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner