Vreau sa cunosc lumea Imprimare E-mail


Bebelusul nou nascut este capabil sa auda, sa vada, sa simta gusturi si sa miroasa si sa simta atingerile pe piele, ce este cald si ce este rece, mangaierea si durerea.
 De cand se naste nou nascutul incepe sa se adapteze si sa se acomodeze la noua lume in care va trai.
Simturile lui sunt gata sa receptioneze si sa dea raspunsuri. Bebelusul nu are nevoie sa invete sa vada, sa auda, sa reactioneze la stimuli tactili, gustativi sau odorifici, el, bebelusul sau bebelusa au nevoie numai de experiente care sa le antreneze simturile.
Pe langa simturi bebelusul se naste cu “un pachet” de reflexe care ii sustin viata.


Vazul

Bebelusul vede de cum se naste. Priveste fata mamei pe care o studiaza cu multa atentie si este atras mai ales de ochii mamei pe care ii vede cel mai bine, atunci cand este tinut la san sa suga. Fixeaza cel mai bine obiectele aflate la distanta de aproximativ 35 cm de privirea lui. II place sa priveasca obiecte de culori stralucitoare si de forme diferite. Si ca sa ne probeze ca vede toate acestea, reconstitue imitand, grimasele si expresiile faciale.

Auzul

Bebelusul aude la fel cu toti copii sunete, zgomote si prefera vocea umana. Prefera vocea mamei lui, pe care o cunoaste inca din perioada intrauterina, de aceea este atras mai ales de voci feminine. Tresare la zgomote bruste si cand aude alti bebelusi care plang, incepe si el sa planga. Plange cand vrea sa comunice o nevoie si se afirma ca sunt capabili sa emita peste 300 de mesaje, care sunt descifrate de catre fiecare mama.

Simtul tactil

Bebelusul nou nascut este foarte sensibil la atigeri. Filetele nervilor din piele transmite la creierul bebelusului informatii despre contactul pe piele, durere si temperatura .
Bebelusului ii place mult sa fie atins.Simtul tactil este un canal important de informatie si cand este in brate simte atigerea si caldura corpului care ii fac placere si-l reconforteaza.

Gustul si mirosul

Sunt simturi primare si bebelusul le are de la nastere; prefera gustul dulce si detesta ce este acru sau amar.Ii place mirosul mamei lui si al laptelui care il suge de la mama. Acestea ii ii si dau sentimentul de siguranata si confort.
 
Autor: Psiholog Carmen anghelescu


Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner