ABILITATILE PARENTALE ALE PARINTILOR DIN ROMANIA - partea I Imprimare E-mail


Este dificil, daca nu chiar imposibil, tinand cont de complexitatea problemei, varietatea aspectelor analizate de acest studiu, diversitatea mare a nivelului socio-cultural al familiilor intervievate, mediile diferite de investigatie, influentate nu numai de locul de resedinta – urban sau rural, dar si de zonele geografice si de influentele diferitilor factori locali de infrastructura, de specificul etnic, nivelul de educatie etc., sa tragem o concluzie definitiva cu privire la abilitatile parentale ale parintilor din Romania.

ImageAnalizand informatiile culese in timpul interviurilor am intalnit numeroase cazuri in care, in aceeasi familie, am constatat ca exista cunostinte, abilitati si practici adecvate pentru o parte din aspectele analizate (de pilda sanatate sau nutritie), dar, pe de alta parte,  nu sunt gestionate corespunzator aspectele legate de ecologia familiei, de comunicarea cu copilul, de diferentele de gen etc. De notat ca exista insa diferente specifice intre parintii din mediul urban si cel rural in special in ceea ce priveste dezvoltarea si educatia timpurie, evidentiate de cunostintele si practicile de ingrijire, ………..precum si joc copilului……………?????In consecinta, datele studiului trebuie luate in considerare numai ca rezultante ale interferentei unei multitudini de factori, care pot influenta viata de familie si mediul in care copilul creste si isi contureaza personalitatea.


Iata, asadar, cateva concluzii generale:

In general, parintii au multe cunostinte despre dezvoltarea, cresterea si ingrijirea copilului, dar nu reusesc sa le aplice intotdeauna in practica. Datele analizate evidentiaza cunostintele limitate ale parintilor despre rolul lor de primi educatori ai copiilor si necesitatea de a se elabora programe pentru parinti, si nu numai pentru ei, ci si pentru profesionistii care se ocupa de copii.
De pilda, desi teoretic multi parinti s-au declarat impotriva abuzului copilului, din raspunsurile primite pe parcursul interviului a reiesit ca ei il utilizeaza. De asemenea, a reiesit clar faptul ca multi parinti nu cunosc, de fapt, ce inseamna abuz, pedepse sau cearta in familie.

Atat cunostintele despre dezvoltarea, cresterea si ingrijirea copilului, cat si practicile legate de aceste aspecte, poarta inca amprenta puternica a « culturii » familiei romanesti, a obiceiurilor si a practicilor transmise de la generatiile anterioare. Ca dovada, exista inca practici traditionale folosite pe o scara destul de larga cum ar fi: infasatul strans al copilului, cel putin in prima luna de viata, purtatul caciulitei, in vederea protectiei impotriva curentului etc.

Foarte putini parinti sunt preocupati cu adevarat de propria instruire in domeniul educatiei parentale. O dovada in acest sens este si faptul ca, sub 1% dintre parintii din esantion au declarat ca au citit carti referitoare la educatia copilului si, destul de putini, cca. 25%, urmaresc emisiuni TV pe aceste teme.

De asemenea, se remarca faptul ca exista anumite preocupari pe care parintii le considera majore  in cadrul atributiilor de parinte, cum ar fi preocuparea pentru sanatatea copilului. Din studiu reiese ca peste 90% din parinti, atat in mediul urban cat si in cel rural, se adreseaza unui medic in cazul in care copilul este bolnav. Totodata, faptul ca aproximativ 98% dintre copiii prescolari sunt vaccinati, desi doar 70% dintre parintii intervievati au cunoscut corect semnificatia vaccinarii,, reflecta preocuparea parintilor pentru sanatatea copilului,.

Majoritatea aspectelor pe care parintii le considera prioritare sunt cele legate de partea fizica a dezvoltarii copilului: hrana, sanatate, igiena. Parintii acorda o importanta mult mai redusa aspectelor psihice ale dezvoltarii copilului, cum ar fi: climatul familial, comunicarea eficienta cu copilul, educatia, scoala, jocul, ocuparea intr-un mod instructiv-educativ a timpului liber.

Putem declara ca unul din aspectele la care parintii sunt foarte deficitari este comunicarea cu copilul si folosirea diverselor modalitati de disciplinare. in 2/3 din familiile intervievate pedepsele fizice sunt utilizate in mod frecvent ca masuri de disciplinare, unii parinti declarand ca “nici nu isi dau seama” cand  trag o palma copilului lor.

Abuzul psihic este si el foarte frecvent, concretizat in ridicarea tonului, tipat, vorbe grele adresate copilului, injurii. Parintii considera ca aceste aspecte nu au nici o legatura cu dragostea pe care o au pentru copilul lor si cu preocuparile lor pentru buna stare a acestuia.

Pe de alta parte, putem afirma ca un procent important din totalul familiilor intervievate intelege si apreciaza importanta jocului in dezvoltarea copilului si ii acorda, in majoritatea cazurilor, o atentie deosebita. Interpretarea datelor cuprinse in studiu releva faptul ca parintii dau dovada de implicare  in jocul copilului, in functie de varsta acestuia, fapt care confirma si o oarecare cunoastere a nivelului de dezvoltare a copilului in raport cu varsta, dar si o flexibilitate a parintilor fata de nevoile si solicitarile exprimate de copil in acest sens. Astfel, jocul cu jucariile detine primul loc ca manifestare vizibila si a activitatii de joc a copilului si, totodata ca manifestare incurajata cu succes de parinti la grupele de varsta mai mici, in timp ce alte feluri de joc, cum ar fi: jocul in aer liber, jocurile de masa etc. sunt remarcate si incurajate cu prioritate la grupele de varsta mai mari.

Din datele studiului reiese ca exista un interes deosebit al parintilor pentru educatia copilului, reflectat si in importanta pe care o acorda acestia studiilor copiilor lor.
In esantionul analizat, 88 % dintre copiii de varsta prescolara frecventeaza gradinita si 70 % dintre copiii de 6-7 ani merg la scoala. Asteptarile parintilor referitoare la studiile copilului sunt, in marea majoritate, declarate in favoarea finalizarii studiilor liceale (cu preponderenta la sate) si in favoarea studiilor universitare (indeosebi in orase)

Diferentele intre atitudinile si practicile parintilor din mediul urban fata de cei din mediul rural sunt si ele nuantate, in functie de conditiile concrete si de domeniu. in anumite privinte nu exista diferente esentiale (de exemplu: grija pentru sanatatea copilului, unde datele studiului releva ca parintii sunt deopotriva preocupati de a merge cu copilul la doctor in caz de boala sau pentru a-l vaccina).
Exista, totusi , unele diferente importante, care, fie ca tin de conditiile obiective de infrastructura (alimentarea cu apa, modul de incalzire a locuintei, mediul inconjurator etc.), fie ca sunt determinate de aspecte practice ale vietii de zi cu zi. Pe baza datelor culese si prelucrate in prezentul studiu se poate afirma ca  viata copilului in mediul rural este mult mai grea si mai expusa la pericole de imbolnavire decat cea a copilului din mediul urban. De asemenea, copilul de la tara munceste de la o varsta frageda (cara apa, paste vitele, ajuta in gradina, etc.), iar asteptarile parintilor referitoare la educatia copilului se opresc, in general, la nivelul liceului. 
In paralel, constatam ca oportunitatile copilului de la oras de a se cultiva, de a se integra social si de a creste intr-un mediu unde dorinta de a invata si de a se instrui se manifesta de timpuriu sunt mult mai mari. Studiul arata, de exemplu, ca in timpul liber majoritatea copiilor din mediul rural se joaca in aer liber sau dorm, iar in orase, timpul liber al copilului se imparte intre sport, vizionari de spectacole, joc pe calculator etc.


Studiul de fata ne-a oferit posibilitatea de a emite si cateva concluzii pe domenii specifice, pe care le vom enumera in articolele care vor urma.


Autor: Psiholog Carmen Anghelescu
 
Taguri:  educatia la parinti educatia copiilor
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner