ABILITATILE PARENTALE ALE PARINTILOR DIN ROMANIA - partea IV - despre tatici Imprimare E-mail


ImageConcluzii referitoare la implicarea tatalui in ingrijirea si educatia copilului
Implicarea tatalui in ingrijirea copilului este relativ restransa in Romania. Foarte putini tati isi asuma intreaga responsabilitate a ingrijirii copilului si aceste cazuri sunt determinate de situatii speciale. in cazurile in care tatal participa la cresterea copilului el face acest lucru in colaborare  cu mama (si in mai putine cazuri impreuna cu bunica)

Activitatile cele mai frecvente in care se implica tatii in cresterea copilului sunt hranirea, imbracatul si jocul. Activitatile in care se implica cel mai putin sunt cele legate de ingrijire a sanatatii (vizite la doctor, tratamente, igiena etc.), unde mama detine locul prioritar.

Concluzii referitoare la aspectele egalitatii de gen

Declarativ parintii au atitudini egale fata de fete si fata de baieti in ambele medii de rezidenta a acestora.

Practicile insa arata ca exista diferente intre tipurile de jucarii cumparate fetelor si baietilor si in atributele specifice de gen sunt demarcari precise. in practicile parintilor se accentueaza diferentele de gen in participare si prezenta cu precadere a mamelor in jocul copiilor mici si in activitatile cotididiene de ingrijire. Exista o preocupare timida a tatilor pentru participarea directa la ingrijirea si educarea copiilor, doar trei tati ai copiilor de 0 – 3 ani au avut concediu pentru ingrijirea copilului in locul mamei.

Pe ansamblu, insa, este de retinut reducerea timpului pe care parintii il petrec cu copiii lor, ceea ce este de retinut, indiferent de situatiile care genereaza acesta stare. Din primele clipe de viata copiii isi cunosc si isi invata parintii si parintii invata sa-si cunoasca copii si sa-si formeze competente parentale, prin interactiunile directe dintre ei, prin activitatile cotidiene, cele de rutina ( hranire, igenizare, somn) si joaca, prin lectura si prin rezolvarea situatiilor importante.
Parintii au cunostinte si atitudini nuantate in functie de domeniul de referinta. Daca in cazul studiilor marea majoritate a parintilor copiilor prescolari (peste 90%) considera ca atat baietii cat si fetele trebuie sa beneficieze de aceleasi conditii, in cazul pedepselor, de pilda, s-a constatat ca exigentele parintilor cu privire la disciplina copilului sunt ceva mai mari in cazul baietilor, carora li se aplica mai multe pedepse fizice decat fetelor, cu un accent mai pronuntat in mediul rural.

Marea majoritate a parintilor au declarat ca nu considera ca fetele au nevoi de dezvoltare si educatie diferite de cele ale baietilor, afirmatia fiind facuta atat de parinti de fete cat si de parinti de baieti. Totusi , in cazul parintilor de fete peste 1/5 din cei intervievati au raspuns ca, dupa parerea lor, fetele au nevoi de educatie diferite de ale baietilor.

Concluzii la capitolul respectarea traditiilor si a practicilor traditionale

Respectarea traditiilor si a practicilor traditionale de ingrijire si crestere a copilului este  puternic inradacinata in conceptiile parintilor. Traditiile sunt prezente in familiile copiilor mici, atat in mediu urban cat si in rural, cu o pondere mai crescuta in acesta din urma.
Desigur, si in acest caz, diferentiem respectarea unor traditii precum: serbarea zilei de nastere sau alte sarbatori traditionale, care au o influenta benefica asupra dezvoltarii relatiilor intrafamiliale si marcheaza momente – reper in viata copilului, de practicarea unor obiceiuri de ingrijire daunatoare, indeosebi la sugar si la copilul mic (infasatul strans al copilului pana la varsta de cel putin o luna, purtatul caciulitei pentru protejarea copilului impotriva curentului, gaurele in lobul urechii pentru punerea cerceilor la fetite etc.). Asa cum era de asteptat, aceste traditii sunt mult mai frecvent practicate in mediul rural, unde spiritul traditionalist este mai puternic.

Studiul a relevat si  persistenta a o serie de obiceiuri locale, utilizate, insa, pe scara restransa, care sugereaza ignoranta totala a parintilor cu privire la unele aspecte ale dezvoltarii copilului (de pilda intarzierea in vorbire) sau se refera la teama parintilor pentru viitorul copilului (sa aiba noroc, sa nu devina hot, etc.).  Aceste obiceiuri se manifesta, indeosebi, in cadrul comunitatilor etnice minoritare.  
 
Autor: Psiholog Carmen Anghelescu Taguri:  educatia parintilor implicarea tatilor in educatie tatici si copii tata mama
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner