ABILITATILE PARENTALE ALE PARINTILOR DIN ROMANIA - sanatate,nutritie,igiena Imprimare E-mail


sanatate, nutritie, igiena, alimentatie, dezvoltarea fizica (domeniile in care, in general, abilitatile parentale sunt cele mai avansate), dupa cum urmeaza:    Cunostintele parintilor cu privire la necesitatea alaptarii sunt multumitoare. Cu toate ca 97% dintre parintii copiilor cu varsta intre 0 si 3 ani afirma ca alaptarea este esentiala pentru cresterea si dezvoltarea copilului, in realitate ponderea mamelor care alapteaza copilul este cu mult sub cea recomandata de OMS si UNICEF, jumatate dintre mame alapteaza numai 20 saptamâni in urban si 24 saptamâni in rural.
ImageDiversificarea incepe timpuriu, celor mai multi copii li se introduc alte alimente decât lapte la 15 saptamâni. Este important de retinut ca jumatate dintre copiii care nu au fost niciodata alaptati au primit de la inceput lapte praf integral sau lapte de vaca. Aproximativ 93 % din totalul copiilor prescolari care au format esantionul au fost alaptati la sân; cel mai frecvent, perioada de alaptare exclusiv la sân, s-a oprit in jurul vârstei de 3-4 luni. Cu toate acestea, cca. 2/3 din copiii-subiecti ai esantionului au fost alaptati pana la vârsta de 8-9 luni. 
In marea majoritate a cazurilor parintii intervievati, atât din mediul urban cât si din mediul rural, au fost capabili sa aprecieze starea de sanatate fizica a copilului lor, iar preocuparea lor pentru acest aspect a fost evidenta, remarcându-se ca o prioritate

De asemenea, din studiu a rezultat ca, desi circa jumatate dintre parintii intervievati folosesc si tratamente empirice, cum ar fi: ceaiuri, frectii, aspirine aplicate ca tratament dupa cum stie sau cum a auzit fiecare, ei apeleaza la medic atunci când copilul are febra, tuseste sau are tulburari digestive, iar frecventa cu care se duc la medic este invers proportionala cu vârsta copilului. Parintii au cunostinte pentru a aprecia sanatatea copilului lor mai ales la grupa 1- 3 ani Aceste cunostinte, posibil, insa ca au determinat.medicatia copilului fara a se apela la un medic, ceea este de cele mai multe ori riscant pentru copil. Este de subliniat ca de cele mai multe ori isi pun in risc proprii copii parintii cu situatii socio- economice precare si care nu sunt nici pe listele medicilor de familie.
Medicul sau alt cadru medical este, in peste 90 % din cazuri, principala sursa de informatie privind sanatatea copilului, iar celelalte surse: mass media, familia sau informatiile scrise au un rol secundar.  Cu toate ca medicii reprezinta sursa de informatie cel mai des invocata de parinti, pentru informatiile privind sanatatea, sursele nesigure sunt mentionate in proportie de 21% in urban si 29% in rural.
Totodata, asa cum am mentionat si in concluziile generale, studiul a aratat ca, marea majoritate a copiilor din România sunt vaccinati (peste 98 % din esantionul analizat) Scopul vaccinarilor nu este stiut de 17% dintre parinti si aceasta ignoranta pune in pericol copilul prin eliminarea imunizarilor recomandate de medici. Mamele si-au schimbat stilul de viata in timpul sarcinii in ceea ce priveste dieta, orele de somn, renuntarea la fumat. Planificarea familiala nu este utilizata in planificarea sarcinii in proportii egale in urban si rural.


Preocuparea parintilor pentru igiena copilului este si ea un aspect pozitiv, majoritatea parintilor fiind preocupati de aspectul formarii deprinderilor igienice la copil, indeosebi incepând cu vârsta de 5-6 ani. Parintii au recunoscut importanta acestor deprinderi pentru integrarea scolara si sociala a copilului. De asemenea, putem afirma ca exista o preocupare intensa pentru curatenia lenjeriei si a hainelor, fapt reflectat de frecventa cu care se schimba lenjeria de corp (zilnic - pentru 75 % din copiii proveniti din familii care locuiesc in mediul urban si de 2-3 ori pe saptamâna – pentru copiii proveniti din familii care locuiesc in mediul rural) .
Cunostintele si practicile parintilor pentru igiena copilului prezinta lacune in ceea ce priveste igiena individualizata in functie de sexul copilului.
Cunostintele si practicile parintilor cu privire la alimentatia copilului sunt, asa cum am aratat, foarte mult influentate de conditiile de viata si de mediul de resedinta, atât in ceea ce priveste apa de baut, modul de a spala legumele si fructele, modul de preparare al alimentelor etc. Igiena alimentelor si igiena apei este inca o problema, parintii nu au cum sa puna in practica o spalare corecta a legumelor si fructelor prin neasigurarea apei potabile din sitemul controlat. Parintii din mediul rural, chiar daca au cunostinte teoretice cu privire la alimentatia copilului nu le pot aplica, atâta vreme cât singura sursa de apa este fântâna, iar mijloacele financiare, in general limitate, nu le permit sa ofere de baut copilului apa minerala sau plata. Ca urmare, in mediul rural, copiii sunt supusi unui risc de imbolnavire mult mai mare.

Aproape toti parintii din esantionul analizat au fost capabili sa precizeze daca dezvoltarea fizica a copilului lor este sau nu buna. in acest context, cca. 5 % dintre parintii copiilor de 3-7 ani au declarat ca nu sunt multumiti de dezvoltarea fizica a copilului, criteriile principale fiind inaltimea si greutatea.
Legat de acest aspect, studiul a pus in evidenta ca numarul copiilor subponderali si cu inaltime necorespunzatoare vârstei este mai mare in mediul rural.
 
Autor: Psiholog Carmen Anghelescu Taguri:  sanatate nutritie igiena alimentatie la copii
Comentarii (0)add
Spune-ti parerea despre acest articol
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley


Adaugati caracterele din imagine


busy
 
newsletter
login
cont
parinti
parinti


galeriapiticilor.jpg    
Poze din galerie!
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner