PRIMUL AJUTOR - CUNOSTINTE NECESARE Imprimare E-mail


Va spuneam intr-un articol anterior ca voi reveni asupra acordarii primului ajutor. Situatiile cele mai frecvente in care se impune acordarea primului ajutor sunt cele determinate de accidente casnice. Voi aborda schematic subiectul, cu rugamintea de a cauta si gasi alte materiale despre acesta, chiar daca nu-i tocmai placut.
Primul ajutor in caz de fracturi
Fracturile pot fi inchise (pielea si tesuturile ce invelesc osul raman nemodificate) sau deschise (pielea si tesuturile sunt ranite).

 Image
Fractura poate fi identificata urmarind: aparitia durerii, care se accentueaza la orice miscare a regiunii lovite, imposibilitatea de miscari (atunci cand copilul nu poate face miscari pe care in mod normal le face fara dificultate), deformarea regiunii in care s-a produs fractura sau aparitia unor vanatai profunde la locul traumatizat.
Cea mai buna metoda de acordare a primului ajutor in caz de fractura este imobilizarea. Aceasta consta in mentinerea intr-un repaus perfect a osului fracturat. Imobilizarea de face cu ajutorul atelelor. Acestea pot fi improvizate din scanduri, crengi etc. Aplicarea atelelor nu se face direct pe piele, ci prin intermediul unui material moale, vata, fasa, panza, etc. Fixarea scandurelelor se face cu fese, sfori, fara a strange prea tare.
In cazul fracturilor deschise, pe langa asigurarea imobilizarii, trebuie luate si masuri pentru ingrijirea ranii. Daca exista si o hemoragie, se incearca oprirea ei, apoi se face pansarea, dupa care se executa imobilizarea.

Primul ajutor in cazul ranirilor

Ranile sunt leziuni  produse de factori mecanici, termici, chimici. Cele mai des intalnite raniri in cazul accidentelor casnice sunt cele provenite din factori mecanici: taierea, smulgerea, zdrobirea (degetelul puiului prins in usa….).
Se incearca mai intai calmarea durerii, apoi se va proceda la aplicarea unui pansament corect pe rana. Inainte de aplicarea pansamentului, rana trebuie curatata incepand cu stergerea pielii din jur cu un tampon imbibat cu tinctura de iod sau alcool (sau apa oxigenata). Nu incercati sa extrageti corpii straini daca exista, lasati medicul sa faca extractiile! Dupa curatire, se aplica pansamentul steril pentru a proteja  rana.

Primul ajutor in caz de hemoragie

Se urmareste comprimarea prin apasare in regiunea de deasupra ranii. Apoi se aplica un garou (un tub subtire de cauciuc, o curelusa sau o sfoara).  In momentul aplicarii, tubul se intinde si se desfasoara  peste un strat de vata sau tifon pentru a evita o ranire suplimentara. Este important ca garoul sa fie slabit la intervale de 10 minute. Peste ranase pun cateva straturi de tifon, apoi vata si se stange cu o fesa sterila

Primul ajutor in caz de insolatie

Insolatia se poduce datorita expunerii prelungite si fara protectie a capului la radiatiile solare.
Copilul poate acuza dureri de cap, ameteli, fata i se congestioneaza, respiratia devine zgomotoasa, pulsul este slab si rapid, uneori are varsaturi. Trebuie sa i se aplice comprese reci pe cap si piept si sa i se dea lichide reci.

Primul ajutor in caz de arsuri

Arsurile pot fi produse de agenti chimici si de curentul electric.
O prima masura este acea de a administra copilului lichide calde si dulci, caci exista posibilitatea socului hipotermic datorat pierderii de energie. Se indeparteaza copilul din zona de risc (de priza, dupa ce in prealabil a fost scoasa siguranta de la panoul electric, astfel incat sa nu va curentati si dumneavoastra) iar hainutele arse sunt indepartate cu grija. In cazul arsurilor usoare se pot aplica unguente sulfamidate, jecolan sau alcool medicinal. In cazul in care au aparut basicute la locul arsurii, acestea nu se vor sparge. Daca basicutele s-au spart, se aplica un pansament steril cu pulbere de sulfamida. Daca arsura este intinsa (cu un diametru mai mare de 3-4 cm) se aplica un pansament steril si copilul este dus de urgenta la spital


 
Educatie si Scoala
2006 - 2012 ScoalaParintilor.ro - toate drepturile rezervate
Termeni si conditii | Publicitate

banner
banner